Uskoro nam dolazi GDPR u punoj svoj spremi, a mnogi se još nisu prilagodili na ovu novu regulativu zaštite osobnih podataka korisnika. I dok su mnogi skeptični prema tome hoće li nova regulativa pomoći u zaštiti podataka, čini se da su neke stvari ipak pokrenute s mrtve točke. Najnoviji primjer dolazi nam od strane Apple-a, koji je odlučio izbrisati sve aplikacije koje dijele lokaciju korisnika, a bez točne privole samog korisnika.

App Store je velika trgovina aplikacijama za pametne telefone, koja sadrži na desetke tisuća različitih aplikacija svakakvih namjena. S obzirom da se radi o ogromnoj količini aplikacija, teško je Appleu održavati kontrolu i pri tome na kvalitetan način zaštiti svoje korisnike. No, čini se kako u Apple-u odlučili kako će se pobrinuti za sigurnost svojih korisnika te su spremi ‘objaviti rat’ svima koji se ne pridržavaju njihovih novih pravila.

Nova pravila trebala bi biti vezana uz konkretnije davanje privola, odnosno uz bolje obavještavanje korisnika o tome kako se aplikacija koristi. Primjerice, Apple ne želi da aplikacija samo upita korisnika da li može koristiti njegovu lokaciju, već u Appleu žele da korisnik točno zna gdje će se u i koje svrhe koristiti njegova lokacija. Dakle, ideja je korisniku dati punu informaciju i na taj način spriječiti malverzaciju podacima.

Nedavno su Apple-ovi stručnjaci prekontrolirali aplikacije i ustanovili kako dio njih dijeli lokaciju se trećim stranama, što se Appleu ne sviđa. Svim tim aplikacijama poslali su upozorenje i nagovijestili moguće skorašnje brisanje aplikacija koje se neće pridržavati pravila.


I stigli smo polako do tog stadija, te je Apple ovih dana počeo uklanjati prve aplikacije koje nisu u skladu s navedenim zahtjevima. Koje su to aplikacije i koliko ih sveukupno ima za sada još nije poznato, no ekipa iz Apple-a krenula je u žestoku akciju brisanja aplikacija u kojoj će vrlo vjerojatno mnogi nastradati.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here