Tražite pametni telefon s kvalitetnom kamerom i zanima vas kako prepoznati dobru kameru? Koje su najvažnije karakteristike koje utječu na kvalitetu kamere i što točno provjeriti u specifikacijama kamere na pametnom telefonu?

Najbolji pametni telefoni na tržištu danas korisnicima nude iznimno kvalitetne mogućnosti snimanja i fotografiranja. Iako se proizvođači ponosno “razbacuju” megapikselima (MP) kao jednom od glavnih karakteristika kamera – taj podatak ni nije toliko bitan za samu kvalitetu kamere na pametnom telefonu.

Kada kupujete pametni telefon vjerojatno ćete naletjeti na razne podatke o kamerama. Naime, negdje prodavači ističu samo broj MP, dok su drugi puno detaljniji – pa daju uvid i u ostale karakteristike kamere. Upravo su te ostale karakteristike kamere presudne – kada pričamo o kvaliteti kamere na pametnom telefonu.

U nastavku teksta donosimo vam 6 važnih karakteristika koje trebate istražiti prilikom kupnje novog pametnog telefona, želite li vrhunsku kameru. Koje su to važne karakteristike kamere na telefonu saznajte u nastavku:

 

Samsung Galaxy S20+ kamere

Senzor

Veličina senzora je vrlo vjerojatno jedan od glavnih kriterija prema kojem možemo definirati kvalitetu kamere. Ujedno, veličina senzora je i glavni krivac zašto su standardne velike DSLR kamere još uvijek puno bolje od kamera na pametnim telefonima. Problem s pametnim telefonima jest što su proizvođači ograničeni prostorom, pa su senzori uglavnom manjih veličina (nekoliko puta manji nego kod foto uređaja).

Senzor je u suštini uređaj (dio) koji je osjetljiv na svjetlost i čija je zadaća zabilježiti stanje svjetlosti – kada ona pada na sam senzor. Dakle, senzor hvata svjetlost – kako bi je pretvorio u stvarnu sliku koju vidimo ljudskim očima. Ono što “osjeti” senzor, procesori kamere naknadno obrađuju i stvaraju fotografiju ili video.

Logika nam govori da što je senzor veći može primiti više svjetlosti, odnosno može uhvatiti više detalja na veću površinu. Uspoređujemo li standardne kamere s pametnim telefonima, činjenica jest da fotoaparati imaju senzore koji su uglavnom oko 35 mm veličine. S druge strane, senzori pametnih telefona uglavnom su veličine do 1 inča – no izražavaju se kao frakcija inča. To malo zbunjuje pa ćemo objasniti na primjeru.

S jedne strane imamo pametni telefon čija je veličina senzora 1/3″, dok na drugoj strani imamo uređaj čiji senzor je veličine 1/1.7″. Usporedimo li ta dva senzora, ovaj koji je veličine 1/1.7″ je zapravo veći senzor – što znači da je i bolji.

Nekakva prosječna veličina senzora na kvalitetnim pametnim telefonima danas se kreće oko 1/2.55″. Manji senzori postaju izražajan problem u uvjetima loše osvijetljenosti jer tada taj senzor može primati puno manje svjetlosti – pa se javlja šum na fotografijama, ali i gubitak detalja s fotografija. Dakle, što je senzor veći to je kamera bolja – ali pripazite na oznake koju su kontra intuicije.

 

Huawei Mate 20X 5G kamerat

Veličina piksela

Kada pričamo o pikselima zapravo pričamo o točkicama koje su danas toliko guste da ih ljudsko oko zapravo ni ne primjećuje. Dakle, piksel je jedna malena točkica koju u končanici sačinjava fotografiju ili video. Baš kao i kod senzora, što je veličina pojedinačnog piksela veća – to je fotografija bolja. Zašto je tome tako?

Činjenica jest da veći piksel može zabilježiti više detalja – što daje bolje mogućnosti za podizanje kvalitete fotografija. Manji pikseli uzorkovat će problem šuma koji smo već prethodno spominjali kod veličine senzora.

Kako bismo stvorili kvalitetnu fotografiju ili video potrebni su nam deseci tisuća piksela. Dakle, pikseli su izrazito male čestice – i potrebno ih je puno smjestiti na jedno malo sićušno mjesto. Veličina piksela izražava se u mikrometrima (mikronima) i uglavnom uz veličinu piksela stoji oznaka µm ili µ. Jedan mikron zapravo je tisućiti dio milimetra, odnosno potrebno je tisuću mikrona za jedan milimetar.

Kao što smo već rekli, što je veličina piksela veća – to će fotografija biti kvalitetnija. Veličine pojedinačnih piksela na modernim pametnim telefonima top razreda kreću se do oko 1.4 µm. U suštini, 1.4 µm je bolje od 0.8 µm. No, zanimljivo je da su neki proizvođači ovdje odlučili malo izokrenuti igru pa umjesto povećavanja veličine piksela, povećavaju veličinu samog senzora – čime postižu gotovo identičan rezultat. Bilo kako bilo, veće je uvijek bolje jer bilježi više detalja.

 

iPhone 11 Kamera

Rezolucija u megapikselima

Došli smo i do famoznih megapiksela (MP) kojima se proizvođači pametnih telefona vole razbacivati. Oznaka MP zapravo označava milijun piksela – od kojih je u konačnici stvorena fotografija ili video. Uzmemo li za primjer fotografiju čija rezolucija iznosi 4000 x 3000 piksela, to znači da na vodoravnoj osi imamo 4000 piksela, dok na okomitoj imamo 3000 – s time da je sve između tih osi popunjeno pikselima. Zbog te popunjenosti dolazimo do milijuna piksela – koji su danas standardni na gotovo svakom uređaju.

Ono što jest definitivno točno jest činjenica da što više megapiksela kamera ima, to će rezolucija biti veća – a samim time će fotografija imati više detalja. No, ti detalji prestaju biti važni u nekom trenutku – konkretno, u trenutku kada fotografija i video materijale na gledamo na zaslonima ili plakatima ogromnih dimenzija. Za standardnu upotrebu dovoljno nam je već od nekih 8 MP na više, dok je 50 ili više megapiksela pogodno planiramo li od snimljenih fotografija raditi velika jumbo plakate ili tome slično.

Proizvođači pametnih telefona odlučili su svoje marketing strategije bazirati upravo na broju megapiksela – što sada dosta zbunjuje korisnike. Kao što smo već rekli, kamera s ogromnim brojem megapiksela ne mora nužno biti kamera koja će dati kvalitetnu fotografiju. Dapače, pakiranje velikog broja megapiksela na malen senzor – može otići u negativnom smjeru. Vjerujem da bi se mnogi upućeni složili s činjenicom da nam je dosta oko 20 MP – a sve više od toga prestaje biti važno (barem za obične korisnike). Bolje bi bilo na što veće senzore stavljati što veće pojedinačne piksela kako bi mogli hvatati što kvalitetnije detalje. No, proizvođači su odabrali svoj put i korisnici su se navikli da više MP znači i bolju kameru – što nažalost ne mora nužno biti istina.

 

SAMSUNG GALAXY S10 kamera

Otvor blende

Otvor blende nije ništa drugo nego li otvor kroz koji upada svjetlost na senzor kamere. No, taj otvor igra itekako važnu ulogu  u stvaranju što bolje fotografije ili video zapisa. Kao i kod mnogih drugih struktura kamere – što je otvor blende veći to će kamera zabilježiti više detalja i samim time stvoriti kvalitetniju sliku.

Kod standardnih fotoaparata otvor blende mogao se regulirati u postavkama – kako bi se dobio optimalan priljev svjetlosti na senzor. Prilagođavanje otvora blende igra važnu ulogu u stvaranju kvalitetnih fotografija – i to je jedna od prvih stvari koju budući fotografi moraju naučiti.

No, kod kamera pametnih telefona nema korekcija otvora blende – što može biti ograničavajući faktor prilikom fotografiranja ili snimanja. Naime, zbog svojih malih dimenzija senzora – važno je da otvor blende na pametnim telefonima bude što veći kako bi senzor mogao primiti što više svjetla. Stoga, proizvođači pametnih telefona fiksiraju taj otvor blende na određene dimenzije – i ne dopuštaju korisnicima da samostalno prilagođavaju otvor.

Što je otvor blende više otvoren to će više svjetlosti stići na senzor. Otvor blende izražavamo u f-stop brojevima. Što se tiče otvora blende, novi modeli pametnih telefona sežu do nekih f/1.4 brojeva. Važno je naglasiti da f/1.4 znači veću otvorenost od f/1.8. Dakle, kada birate kameru i pametni telefon – obratite pažnju da otvor blende budeš što veći ili prilagodljiv (ako je to moguće).

 

galaxy s9 kamera zumiranje

Leće

Zadaća leća kod pametnih telefona jest korekcija onoga što dolazi u samu kameru. Dakle, kvalitetne leće bolje će korigirati detalje – te će samim time i fotografija ili video u konačnici biti bolji. No, problem s lećama jest što zapravo ne možemo definirati brojkama koja je leća kvalitetnija od druge – već sve ovisi o našem pogledu na određene materijale.

Leće pametnih telefona razlikuju se od leća na fotoaparatima, no u suštini je njihova zadaća podjednaka. Što je leća kvalitetnije napravljena – fotografija će biti kvalitetnija, oštrija i ispravnija. S druge strane, loša leća će loše ispraviti nedostatke pa će i fotografija biti lošija.

Neki od proizvođača pametnih telefona ističu proizvođače svojih leća i to se uglavnom događa kada iza tih leća stoje renomirani igraći poput Leica ili Zeiss-a. Kada iza leća stoje ti poznati proizvođači leća to je određena garancija da će kvalitetna leća biti na zavidnoj razini – ali to nije isključiv faktor. Naime, neki popularni proizvođači pametnih telefona (poput Apple-a i Samsung-a) ne surađuju s tim renomiranim brendovima – pa svejedno njihovi uređaji stvaraju vrhunske fotografije i video zapise.

Odrediti kvalitetu leća ne možemo brojkama i sve što nam preostaje jest pogledati rezultate koje određena leća donosi. Primjerice, možemo se zaputi na neke stranice koje testiraju leće pa tamo vidjeti kako se određena leća ponaša i koje su njezine mogućnosti. I to je zapravo jedini kvalitetan način kako provjeriti kvalitetu leća.

 

Zaključak

Kvalitetna kamera na pametnom telefonu je gotovo pa presudni faktor odluke kupaca o odabiru određenog brenda ili modela. Top uređaji rade fantastičan posao na području fotografije i video materijala – i korak po korak se približavaju standardnim fotoaparatima (iako su još daleko od toga).

Želite li odabrati pametni telefon s kvalitetnom kamerom, iznad smo vam nabrojali 5 važnih karakteristika na koje morate obratiti pozornost. Iskoristit ćemo još ovaj zaključak kako bismo pridodali još jedan važan kriterij – optička stabilizacija slike. Zahvaljujući optičkoj stabilizaciji dobit ćete funkcionalni uređaj u bilo kojem trenutku te će vaši materijali izgledati profinjeno i kvalitetno.

Prilikom odabira novog pametnog telefona s kvalitetnom kamerom savjetujemo vam da pažnju obratite na svojstva koja smo gore nabrojali. Isto tako, svratite na stranice na kojima se testiraju kamere kako biste se uvjerili u kvalitetu fotografija, dok primjere video zapisa provjerite na YouTube-u (na najvećoj mogućoj rezoluciji). Želimo vam puno sreće u nabavci novog pametnog telefona sa super kamerom i puno sretnih trenutaka zabilježenih tom kamerom.

Piše: Marko Županić

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here