Pametni telefoni postali su naš saveznik i stalni pratitelj, kuda god da krenemo. Svaki dan na pametnom telefonu provedemo minimalno nekoliko sati – ponekad radeći neke korisne stvari, dok veliki dio vremena samo lutamo prostranstvima društvenih mreža i raznih drugih servisa. Uglavnom, pametni telefoni mogu se primijetiti u rukama klinaca, tinejdžera, poduzetnika, sportaša, umirovljenika, itd.

Iako su na tržištu tek nešto više do 10 godina pametni telefoni su doživjeli mnoge preinake i dobili mnoštvo inovacija. Ova je godina bila obilježena dodavanjem nekoliko kamera na stražnju poleđinu telefona, kao i implementiranjem umjetne inteligencije u razne sfere telefona. No, godinama pred nama mogla bi biti jedna velika prekretnica u industriji pametnih telefona jer prema najavama stiže nam prvi telefon sa savitljivim zaslonom – što bi moglo otvoriti jedno sasvim novo tržište koje do sada nismo poznavali.

U nastavku teksta nabrojat ćemo nekoliko trendova koji bi se trebali pojaviti na pametnim telefonima već sljedeće godine. Uz daljnji razvoj inovacija koje su implementirane ove godine, očekuje nas i nekoliko novih stvari – pa možemo reći da će godina pred nama biti iznimno uzbudljiva.

 

#1 Savitljivi telefoni

Trend koji će se sigurno naći u središtu pozornosti svjetskih medija bit će predstavljanje prvih savitljivih telefona. Mnogi proizvođači rade na tom projektu, a zanimljivo je vidjeti da se rješenja različitih brendova poprilično razlikuju. To znači da bismo na tržištu mogli dobiti jedan sasvim novi koncept u kojem neće biti standardnog ‘preslikavanja ideja’ na kakvo smo navikli svih ovih godina.

Osnovna ideja savitljivog pametnog telefona jest napraviti uređaj koji će se moći pretvoriti iz tableta u pametni telefon i obrnuto. Konkretno, kada ćete trebati manji uređaj jednostavno ćete preklopiti uređaj i one će postati duplo manji, dok ćete za korištenje ekrana većih dimenzija rasklopiti uređaj i uživati u blagodatima tableta. Veliko pitanje još uvijek je kako će funkcionirati softverski dio ovakvog uređaja jer u datom trenutku trebat će se prepoloviti površina radnog ekrana, što će morati popratiti i preslagivanje funkcija na uređaju.

Jedan savitljivi pametni telefon već je predstavljen ove godine, no s obzirom na to da se nije radilo o nekom poznatom proizvođaču – sve je prošlo uz malo medijske pažnje. Ipak, 2019. godina uzburkat će puno pozornosti jer su savitljive pametne telefone najavili redom: LG, Huawei, Samsung, Xiaomi, Oppo i mnogi drugi proizvođači. Kada ovi brendovi počnu izbacivati takve uređaje na tržište nastat će zanimljiva situacija u kojoj ćemo vrlo brzo moći zaključiti da li će ovaj trend postati nova velika stvar na tržištu pametnih telefona.

savitljiv zaslon pametni telefon

 

#2 Mnoštvo stražnjih kamera

Ako vam se čini luda ideja dodavanja dvije ili tri stražnje kamere na pametni telefon, počekajte da vidite što će se dešavati u 2019. godini. Naime, velika je vjerojatnost da će proizvođači početi nuditi telefone koji će na stražnjoj površini imati 3,4 ili čak 5 kamera. Ideja dodavanja više kamera na pametni telefon svakako ima svoje pokriće jer svaka je kamera zadužena za određeni segment fotografiranja, a u konačnici takav način rada s više kamera trebao bi dati bolje fotografije. No, ima li stvarne potrebe za dodavanjem 3 ili više kamera za sada još nije u potpunosti jasno, ali sve će se iskristalizirati već u 2019. godini kada možemo očekivati prve pametne telefone s čak 5 kamera.

Predvodnik trenda više kamera svakako je bio Huawei, čiji je pametni telefon (velikom zaslugom kamera) proglašen najboljim pametnim telefonom u 2018. godini. No, Huawei za sada nije najavio pametni telefon s više od 3 kamere, što ne znači da to neće učiniti u 2019. godini. Predvodnik trenda mnoštva kamera sada će postati Nokia koja je već predstavila svoje planove za pametni telefon koji će imati čak 5 stražnjih kamera. Taj je telefon već u procesu razvoja, a na tržištu bi se mogao pojaviti vrlo brzo. Godina 2019. bit će godina mnoštva stražnjih kamera – to nije nimalo upitno.

 

#3 Čitači otiska prsta unutar zaslona

Čitač otiska prsta na pametne telefone stigao je prije nekoliko godina, a većina proizvođača prigrlila je taj trend na svoje pametne uređaje. Ipak, većina proizvođača muku muči s odabirom idealne pozicije za taj čitač otiska prsta pa se on pojavljuje kao home gumb, na prednjoj strani uređaja, na stražnjoj strani uređaja, gore/dolje, lijevo/desno… Imamo osjećaj kao da proizvođači ni sami nisu sigurni koja je najbolja pozicija za postavljanje tog otiska prsta, no savršeno rješenje možda se pojavi u 2019. godini kada bi trebala započeti era sakrivanja tog čitača ispod zaslona.

Dio proizvođača već je najavio kako će čitač otiska prsta ugraditi u sam zaslon, odnosno ispod zaslona – što će u potpunosti sakriti ovaj dodatak od očiju korisnika. Ugradnja ispod zaslona, odnosno u sam zaslon nije jednostavan zadatak pa timovi stručnjaka užurbano rade na pronalaženju idealnog rješenja. Sva ta tješenja trebala bi biti gotova do sredine 2019. godine kada bi se kao novi trend trebali pojaviti – čitači otiska u zaslonu.

 

#4 Ekran preko cijele prednje površine telefona

Mnogi proizvođači u 2018. godini prigrlili su trend zubića koji se pojavljuje na vrhu pametnog telefona kako bi se tamo pozicionirala kamera i zvučnik. Sva ostala površina prednje strane telefona prekrivena je ekranom, odnosno to je velika želja proizvođača. No, u 2019. godini trebali bismo dobiti i prvi telefon koji će imati cijelu prednju stranu prekrivenu zaslonom, bez zubića koji narušava taj kontinuitet.

Za sada još nije pronađeno idealno rješenje za taj problem i vjerojatno ćemo prve takve telefone ugledati tek krajem 2019. godine. Problem nastaje u smještanju kamere i zvučnika na pametni telefon jer oni se trebaju negdje nalaziti, a ako želimo cijelu prednju stranu prekriti zaslonom moramo ih maknuti. Što se tiče zvučnika na tržištu je ponuđeno već nekoliko ideja – predstavljen je pametni telefon koji zvuk stvara vibracijama zaslona (što ne daje iznimno kvalitetan zvuk), a zanimljivo rješenje ponudio je i Sony koji je glavni zvučnik vješto sakrio u sam rub telefona (tako da se zvučnik uopće ne vidi). Što se tiče kamere, postoji mogućnost ugradnje skrivenih kamera koje će iskočiti iz uređaja kada korisnik poželi raditi selfije. Tko će biti prvi proizvođač koji će svijetu ponuditi pametni telefon gdje će zaslon prekrivati 100 posto prednje površine telefona?

 

#5 Skrivene kamere koje iskaču

Već smo u prethodnom odlomku spomenuli novi trend koji bi se mogao pojaviti u 2019. godini – skrivene kamere unutar tijela telefona. U 2018. godini pokušaj stvaranja takvih kamera već je imalo nekoliko proizvođača i mnogi se pitaju da li je to najspretnije rješenje za pametne telefone. Naime, kamera je prvobitno sakrivena unutar telefona i nije uopće vidljiva korisniku. Kada korisnik odabere funkciju fotografiranja, kamera se izdiže iz kućišta telefona i korisniku omogućava fotografiranje. Prednost ovakvog načina pozicioniranja kamere svakako je što se stakla kamere ne mogu lako ošteti jer su većinu vremena sakrivena, a isto tako moguće je prostor na telefonu iskoristiti za druge stvari (npr. zaslon preko cijele prednje površine). Nedostatak je što vam kamera nije odmah dostupna za korištenje jer se mora izvući iz kućišta telefona, a isto tako kada se izvuče strši iz uređaja pa se lako može oštetiti.

Iako estetski ovakve kamere ne izgledaju privlačno, ugradnjom takvih kamera mogli bismo postići da nam prva strana uređaja bude u potpunosti prekrivena zaslonom. Nakon početnih testiranja takvih kamera u 2018. godini, čini se kako bi takve kamere mogle postati trend u 2019. godini. Zanimljivo će biti vidjeti koja ideja će se pokazati najboljom jer rješenja proizvođača su različita. Uz samu kameru u takva sakrivena kućišta mogli bi biti sakriveni i neki drugi senzori za 3D očitavanja, itd. Prema nekim najavama razvoj ovih kamera nastavit će Vivo, Oppo, Xiaomi, a možda im se priključe i neki drugi proizvođači.

pametni-telefon-vivo-nex

 

3D vizualizacija, 5G mreže, umjetna inteligencija, jači procesori, itd.

Uz osnovne trendove koje smo gore naveli, tržište pametnih telefona zasigurno će nam ponuditi još veliki broj novotarija. Mnogo je stvari u razvoju, puno ih se testira, no činjenica je da niti jedan proizvođač ne želi izaći u javnost s inovacijom koja nije 100 posto sigurna i funkcionira.

Umjetna inteligencija već je danas prisutna u gotovo svim pametnim telefonima. Uglavnom se brine za kvalitetniju izradu fotografija i prilagodbu na uvjete svjetlosti prilikom fotografiranja. Također, umjetna inteligencija zadužena je za optimiziran rad procesora, kao i pružanje naprednih izbornika korisniku. U budućnosti, umjetna inteligencija će prožeti čitav telefon i moći ćemo je koristiti u svakom segment korištenja telefona.

3D vizualizacija mogla bi postati sastavan dio modernih pametnih uređaja jer će na jednostavan i brz način objekte iz prostora pretvarati u objekte u digitalnom formatu. Možemo reći kako će takva vizualizacija brzo i jednostavno naš stvarni svijet pretvarati u virtualni. Mogućnosti su neograničene.

5G mreže dolaze nam na velika vrata i svaki novi telefon koji će biti predstavljen tržištu vjerojatno će imati ugrađenu podršku za ovaj novi standard koji stiže u razvijene zemlje. Mi za sada još uvijek nemamo potrebnu infrastrukturu, tako da će proces prebacivanja na takve mreže kod nas trajati neko vrijeme, bez obzira na to što će pametni telefoni podržavati takav način rada.

Procesori u 2019. godini stižu sa znatnim poboljšanjima i s velikom dozom asistencije umjetne inteligencije. To bi trebalo osigurati kvalitetniji i brži rad, efikasnije obavljanje zadataka, ali i mogućnost stvaranja boljih performansi i kod slabijih telefona. Novi procesori omogućit će i kvalitetniji razvoj softverskog dijela, što znači da ćemo dobiti bolje i brže aplikacije koje će pametno trošiti bateriju uređaja.

 

 

Zaključak

Tržište pametnih telefona posljednjih je nekoliko godina doživjelo strašne promjene. Globalni trend koji možemo primijetiti je slabljenje do sada najjačih igrača na tržištu i sve veće jačanje kineskih proizvođača koji su s godinama stvorili tehnologiju i stručni kadar koji im omogućava bezbrojne inovacije.

Godina 2019. mogla bi donijeti veliki broj promjena na tržište pametnih telefona i svi gore navedeni trendovi već se razvijaju i trebali bi zaživjeti u narednim mjesecima. Što će se sve od toga zaista i realizirati i postati osnova svakog modernog telefona pokazat će vrijeme. Strpimo se još pokoji mjesec i prva predstavljanja modernih pametnih telefona otkriti će nam koliki korak u budućnost zaista radimo.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here