Ovo je bila jedna od najgorih godina što se tiče online sigurnosti, pogotovo kada znamo da se dogodilo nekoliko velikih hakiranja, a još je barem toliko incidenata za koje niti ne znamo i koji su na vrijeme zataškani.

Spomenimo samo neke od njih – procurilo je preko 100 milijuna Linkedin korisničkih računa, 360 milijuna MySpace aračuna, hakirano je 15 milijuna Telegram korisnika iz Irana, ukradeno je preko 80 milijuna dolara iz banke Bangladeša, te je hakirana Američka demokratska stranka tijekom kampanje za izbor američkog predsjednika. Također, Yahoo je hakiran i ukradeno je preko milijardu korisničkih računa, o čemu smo i mi pisali. Sve u svemu jako loša godina za velike kompanije – osim što su izgubili vjerodostojnost, mnogi su pretrpjeli i velik financijske štete – što direktno što padom dionica.

Ako hakeri mogu probiti velike sofisticirane i kompleksne IT sustave, što je sa „običnim“ iPhone korisnicima? Svi digitalni uređaji, ako su nezaštićeni, postaju laka i primamljiva meta najobičnijih hakera. Tu ne mislimo na organizirane skupine, nego na ljude sa prosječnim hakerskim znanjem i alatima. Hakiranje iOS ili bilo kojeg drugog uređaja, osoba ima pristup vašim osobnim podacima, podacima o kartici ili karticama, lozinkama, adresi, vašim društvenim mrežama i tako dalje. U 2016.-oj godini, preko milijardi korisničkih računa se pristupa ilegalno, odnosno bez znanja i/ili dopuštenja vlasnika računa.

Kada je korisnički račun ukraden, ponekad ga je teško vratiti nazad – pogotovo ako niste dobro podesili sigurnosne postavke ili niste postavili tajno pitanje / broj mobitela s kojim biste mogli dokazati da ste to upravo vi. Da ne govorimo o potencijalnim financijskim problemima koje vam hakeri mogu napraviti. Stoga, idemo pogledati koje aplikacije možete koristiti na iPhoneu da biste bili sigurniji nego do sada i kako biste zaštitili sami sebe.


Signal

Signal je kriptirana aplikacija za slanje poruka i pozive, koja omogućuje end-to-end kriptiranje, odnosno od osobe do osobe. Putem aplikacije je čak moguće i identificirati drugu stranu da je to stvarno ona. Ono što ovu aplikaciju čini drugačijom od većine ostalih popularnih aplikacija ovog tipa (Whatsapp, Viber, Skype …) je činjenica da ni vlasnici aplikacije ne mogu pročitati vaše poruke jer su one kriptirane na njihovim serverima. Čak i da netko hakira Signalove servere, neće moći pročitati sadržaj poruka koji je razmijenjen između dvije osobe.

Tor Messenger

Vjerujemo da je većina vas čula za TOR mrežu, pa možete pretpostaviti o čemu se ovdje radi. Tor Messenger je aplikacija koju su napravili tvorci Tora – najpopularnije mreže i web preglednika za sigurno surfanje Internetom. S Torom čak možete i posjećivati dark web o čemu smo također već pisali. Tor Messenger je cross platform aplikacija koja sve poruke šalje preko Tor mreže, a podržava razne transportne protokole kao što su IRC, Google Talk, Facebook Chat, Yahoo itd. Ako želite s nekime imati privatan razgovor, možda je ovo aplikacija koju želite koristiti.

NordVPN

Uvijek govorimo da je dobro imati VPN uslugu aktivnu na računalu, ali isto vrijedi i za mobitele. VPN (Virtual Private Network) je mehanizam koji osigurava da vaš promet od mobitela (ili računala) do sadržaja na Internetu bude kriptiran i da nitko osim vas ne zna što ste vi na Internetu tražili. NordVPN je super jer ta kompanija ne drži nikakve logove na svojim serverima, jako su pouzdani, usluga im je relativno jeftina (pogotovo ako uzmete pretplatu 6 ili 12 mjeseci) i imaju aplikacije za sve uređaje, pa tako i za mobitele. Ovakve usluge su obavezne kada koristite javne Wi-Fi hotspotove!

Norton Identity Safe

Norton Identity Safe (NIS) je aplikacija koja pamti sve vaše korisničke račune, brojeve kartica i slično kako nitko osim vas ne bi mogao doći do tih podataka. Svi podaci spremljeni u NIS su kriptirani i nedostupni bilo kojoj trećoj osobi. Također, NIS vam omogućuje da kada posjetite neku web stranicu na kojoj imate korisnički račun, lako i brzo ispunjavanje login forme (NIS će to učiniti za vas). Možemo reći da je NIS password manager sa proširenim funkcionalnostima. Ovo je po nama must-have aplikacija, pogotovo ako preko mobitela radite financijske transakcije.

ZeroEmail App

ZeroEmail aplikacija je samoučeća email aplikacija stvorena kako biste lako organizirali i počistili sve svoje email poruke. Ova aplikacija služi kao email klijent, ali njezin stil i način rada su ono što ovu aplikaciju odvaja od ostalih. Svaki email vam se pokazuje kao kartica koju možete sa jednim potezom prsta maknuti. Ovisno o gesti, taj email će se ili obrisati ili će se označiti pročitanim ili će se spremiti za kasnije. Na taj način jako brzo možete očistiti svoje email poruke. Ova aplikacija ne sprema nikakve vaše informacije na svoj server, nego sve ostaje lokalno, pa je zato jako korisna aplikacija i namijenjena onima koji ne vjeruju u spremanje informacija na udaljene servere.

Keeply

Keeply je jako zanimljiva i korisna aplikacija u koju možete spremiti osobne informacije, slike, kontakte … a da nitko osim vas tome ne može pristupiti. Danas mnogi ljudi u mobitelu imaju razne „osjetljive slike“ koje ne bi trebale biti dostupne nikome, a Keeply vam omogućuje da ih spremite i da čak i prilikom krađe mobitela nitko neće moći doći do njih. Super feature koji ima je „fake PIN“. Ako vas netko i traži da otključate aplikaciju (npr. Dečko, djevojka, obitelj … iz nekog razloga), možete ukucati lažni PIN i aplikacija će se otvoriti ali će izgledati prazna i sadržaj će biti nedostupan (nevidljiv). Također, aplikacija će uslikati svakog onog tko krivo upiše PIN i spremiti fotografiju istog u Keeply kako biste imali dokaz da je netko pokušao otvoriti tu aplikaciju.

Secret Calculator

Secret Calculator je aplikacija slična Keeplyju. Riječ je o još jednoj aplikaciji za pohranu privatnih fotografija i videa, bilješki, kontakata i ostalih osjetljivih aplikacija, iza ikone kalkulatora. Pretpostavljamo da je programer ili osoba koja stoji iza ove aplikacije shvatila da apsolutno nitko ne otvara kalkulator na mobitelu, pa je tako odlučila zaštititi iPhone korisnika. Moramo priznati – dobar pokušaj!

LockItUp

LockItUp je aplikacija koja vam omogućuje da preko iPhonea zaključate PC ili Mac, bez obzira gdje oni bili. To je cloud bazirana aplikacija tako da ne morate biti na istoj mreži sa vašim mobitelom i računalom. Aplikaciju instalirate na iPhone i računalo (Mac), te ih sinkronizirate. Zatim imate mogućnost zaključavanja računala putem iPhonea kad god je on upaljen i ima pristup Internetu što je praktički uvijek. LockItUp je aplikacija koja se vrti u pozadini i troši jako, jako malo CPU-a.

Best Phone Security Pro

Ovo je aplikacija koja će se upaliti kada netko osim vas pokuša otključati vaš iPhone – bilo to putem TouchID-ja, PIN-a, passcodea ili neke četvrte opcije. Čim se iPhone ne uspije otključati, ova aplikacija upali alarm i osoba koja je pokušala otključati iPhone neće moći ugasiti taj zvuk. Isključiti ga može samo osoba koja je stvarno i vlasnik iPhonea i koja ga može otključati. Tako ćete znati ako ostavite u uredu mobitel na stolu, a netko ga pokuša otključati.

U današnje vrijeme postalo je jako važno da osigurate telefon i ostale digitalne uređaje što više možete. Kao što naše stanove i kuće zaključavamo kada nikog nema doma, tako bismo morali paziti i na naše uređaje – ne dopuštati pristup nikome koga ne poznajemo. Danas su informacije ključne i sve se vrti oko njih i postoje mnoge osobe koje će neovlašteno pokušati doći do tih istih informacija, pa im otežajte to koliko god je moguće. Nijedna zaštita nije savršena ali ako imate puno zaštita na svojem uređaju, vrlo je vjerojatno da će osoba koja će vas pokušati hakirati odustati od bilo kakvog „napada“ čim shvati da vam je telefon uredno zaštićen. Postoje milijuni onih koji nemaju zaštićen mobitel pa će te osobe biti meta napada. Nemojte se „utopiti u masi“, nego se zaštitite i budite primjer drugima.

 

Autor: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here