Qualcomm jer ovih dana predstavio svoj novi Snapdragon 888 5G procesor koji bi trebao obilježiti godinu pametnih telefona koja je pred nama. Ovaj će se procesor vjerojatno pojaviti u mnogim flagship uređajima koji će biti bazirani na Android operativnom sistemu.

Već iza samog naziva vidljivo je kako će novi Snapdragon 888 5G procesor podržavati spajanje na 5G mreže – što će vjerojatno biti trend i na svim ostalim procesorima koji će u budućnosti biti predstavljeni. Novi Snapdragon 888 5G baziran je na 5-nanometarskoj tehnologiji koja podržava DSS, mmWave, Sub-6 5G NR, TDD i FDD.

Podržan je i Qualcomm AI Engine 6. gen, ali i Elite Gaming 3. Valja još spomenuti kako novi procesor donosi novu Adreno grafiku, ali i čak 35% bolju ISP podršku za kamere pametnih telefona. Sve u svemu, novosti oko procesora je puno, a posebno će biti oduševljeni ljubitelji Xiaomi brenda – koji će ga među prvima imati prilike isprobati u radu.

Jasno je kako će novi Qualcomm Snapdragon 888 5G procesor obilježiti godinu koja je pred nama jer bi se trebao pojaviti u mnogobrojnim uređajima koji će se boriti za prevlast na tržištu.

Između ostalog, poprilično je izgledno kako će se novi čip sljedeće godine pojaviti na pametnim telefonima sljedećih proizvođača: ZTE, Vivo/iQOO, Oppo/Realme, Sony, OnePlus, Sharp, Motorola, Asus, LG, Meizu, Black Shark, Nubia, itd.

No, među prvima, ovaj bi novi čip trebao završiti na novom Xiaomi pametnom telefonu. Time su se već pohvalili iz samog Xiaomija gdje su nagovijestili kako novi Qualcomm Snapdragon 888 5G stiže na njihov vjerojatno najbolji pametni telefon do sada – Xiaomi Mi 11 (koji će se vjerojatno pojaviti početkom iduće godine).

Prema informacijama iz Xiaomija, upravo bi na tom novom ekskluzivnom modelu pametnog telefona, novi Qualcomm Snapdragon 888 5G čip trebao imati svoju svjetsku premijeru. Ne treba govoriti kako je ovo fantastičan marketinški potez Xiaomija koji će premijerom novog čipa privući još dodatnog interesa – na ionako vrhunski pametni telefon.

Spomenimo za kraj samo kako je prošla generacija ovog uređaja bila opremljena vrhunskom kamerom koja je zasjela na sam vrh testiranja kamera pametnih telefona u 2020. godini.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here