Svi oni koji su se okušali u fotografiranju, shvatili su da je noćno fotografiranje jedna posebna kategorija u kojoj ništa ne ide kako su zamislili. Nažalost, noćni uvjeti traže jednu posebnu razinu znanja i iskustva, a dobivanje kvalitetne fotografije noću iznimno je zahtjevan posao.

No, u Google-u je nedavno nastala jedna aplikacija koja bi mogla jednom zauvijek promijeniti način na koji nastaju noćne fotografije super kvalitete. Da vas previše ne obradujemo, radi se tek o testnoj aplikaciji, koja je vrlo vjerojatno još jako daleko od javne objave.

Google često organizira interne izazove u Google Research labu, a upravo je na taj način nastala i rije spomenuta aplikacija. Naime, Florian Kainz došao je na ideju da načini aplikaciju pomoću koje će noćno fotografiranje iz mukotrpnog posla prerasti u pravo jednostavno zadovoljstvo.

google noćno snimanje
Izvor: Google Research Lab, Nexus And Pixel Photography Experiments

 


Da bi to uspio morao je razraditi neke taktike koje koriste noćni fotografi. Zanimljivo, jedna od najvažnijih stvari koje koriste takvi fotografi je stativ, pomoću kojeg se pokušava što je više moguće smanjiti šum na slici.

No, Kainz je došao na ideju da iskoristi ‘burst’ način fotografiranja, prilikom čega je okinuo čak 64 fotografije. Nakon obrade te se fotografije spojene i u potpunosti očišćene od šuma. Tu ideju uspješno je pretvorio u aplikaciju, koja prema svemu sudeći funkcionira vrlo dobro.

Nažalost, aplikacija je u ranoj beta fazi i pravo je pitanje hoće li se i kada pojaviti na tržištu. Vjerujemo da aplikacija ima potencijala jer mnogo je onih koji bi željeli okinuti pokoju noćnu super fotografiju.

Ako aplikacija to uspješno može odraditi, to bi maknulo potrebu za kvalitetnim fotoaparatima i skupocjenom opremom, jer bi se super noćna fotka mogla izraditi već pomoću pametnog telefona. Za više detalja posjetite Google Research blog ovdje.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here