Jeste li znali da postoji ograničen broj Bitcoina? Točnije, da ih postoji 21 milijun koji se mogu “iskopati”?

Postoji mnogo teorija zašto je tvorac Bitcoina – Satoshi Nakamoto – izabrao da broj ovih kriptovaluta bude limitiran. Jedna od najčešćih teorija je da je htio stvoriti elektroničku valutu otpornu na inflaciju.

Bez obzira koji razlog se skriva iza ovoga, postavlja se pitanje što će biti s Bitcoinom kada svi budu iskopani, odnosno stvoreni? Još je bolje pitanje – što će biti s onima koji kopaju i stvaraju Bitcoinove sa svojim računalima?

Zašto je broj Bitcoinova limitiran?

Bitcoin je jako sličan zlatu. Barem u određenim segmentima. Kao prvo, u svojoj srži, postoji limitirani broj istih, kao što smo rekli. To znači da su i zlato i Bitcoini limitirani resursi. To znači da kada se iskopa i zadnji Bitcoin, bit će ih ukupno 21 milijun na tržištu i više se neće moći stvoriti niti jedan.

Isto tako, Bitcoin ne može nastati ni iz čega. Kao ni zlato. Postoji određeni “posao”, koji se mora napraviti da bi se Bitcoin iskopao. Razlika je samo što se zlato fizički kopa i nalazi u prirodi, dok se Bitcoin “kopa” koristeći računalne resurse i nalazi se isključivo u digitalnom svijetu.

Svih 21 milijun Bitcoinova već postoji, ali …

Rudari, odnosno po engleski – miners – ne stvaraju nove Bitcoinove, iako bi se to tako činilo onome tko nije upućen u blockchain tehnologiju i sami Bitcoin. Satoshi Nakamoto je kreirao svih 21 milijun Bitcoinova 2009. godine, kada je stvorio Bitcoin.

Stvarna rola rudara je da osiguravaju Bitcoin mrežu (blockchain) i da procesuiraju Bitcoin transakcije. Svakih 10 minuta, rudari otkriju novi blok rješavajući kriptografske slagalice i blockchain im dopušta da dodaju u njega zapišu nove Bitcoin transakcije.

Blokovi funkcioniraju kao knjiga transakcija u kojoj su upisane Bitcoin transakcije koje čekaju da budu procesuirane. Ako rudar uspješno kreira blok, on se upisuje u “glavnu knjigu transakcija” i dotični rudar automatski bude nagrađen u obliku novih Bitcoina i naknade za upis bloka u glavnu knjigu transakcija (ledger). Tako se povećava broj Bitcoinova u opticaju. Oni postoje, samo polako dolaze u opticaj.

Kada će svi Bitcoinovi biti u opticaju?

U prvoj najavi Bitcoina (v0.1), Satoshi Nakamoto je ponudio jednostranu ponudu svima koji su spremni ispuniti njegov dogovor o Bitcoin distribuciji. Dok god rudari igraju po Bitcoin pravilima i pomažu osigurati mrežu i procesuiraju Bitcoin transakcije, oni će biti nagrađeni u obliku Bitcoinova i naknade od svake transakcije koju su uspješno upisali.

Nadalje, Satoshi Nakamoto je napravio mehanizam kojim se broj Bitcoina koji dolaze kao nagrada smanjuje za pola svake 4 godine. I tako dok god se ne iskopa i zadnji Bitcoin. Nakon toga, jedina “nagrada” koju će rudari dobivati je naknada od procesuiranja transakcija.

Kada je Bitcoin tek krenuo, dobivalo se 50 Bitcoinova za svaki novonastali blok transakcija. 2012. godine je to prepolovljeno na 25 Bitcoinova. 2016. godine opet, pa je tada nagrada bila 12.5 bitcoinova. Danas, 2021. godine, rudari dobivaju 6.25 Bitcoinova po bloku. Tim tempom, zadnji Bitcoin će biti iskopan oko 2140. godine.

Što će se dogoditi s rudarima nakon toga?

Bitcoin, kao što smo rekli, je konačan i ima ih 21 milijun. Problem s kojim se ljudi trenutačno zamaraju je – što će se dogoditi kada ih se više ne bude moglo stvoriti. Iako nitko od nas neće biti živ tada, Bitcoin entuzijasti raspravljaju konstantno o ovom pitanju. Većina rudara radi taj posao kako bi potencijalno “ugrabili” nagradu i zaradili nešto na Bitcoinovima.

Očito je da će tada rudari živjeti od naknada za procesuiranje Bitcoinova jer će to biti jedina “nagrada” koju mogu dobiti. Iako je pitanje gdje će svijet (i Bitcoin) biti 2140. godine.

Prelazak na transakcijske naknade umjesto Bitcoina

Ponavljamo, teško je govoriti što će biti jednog dana s blockchainom i kriptovalutom Bitcoinom kada se i zadnji iskopa. Ali, nastavak postojanja Bitcoina ne bi trebao biti upitan jer i sada rudari zarađuju od transakcijskih naknada (plus, Bitcoinovi koje dobiju).

Trenutačno, rudari zarađuju samo 6 posto od ovih naknada. Ipak, očekuje se da će naknade rasti gotovo eksponencijalno kada se Bitcoin mreža napuni, odnosno kako se budemo približavali zadnjem dostupnom Bitcoinu.

Isto tako, moguće je usporenje obrade transakcija u tom trenu, ali o tome se nećemo sada brinuti.

Hoće li Bitcoin biti zamijenjen nekom drugom valutom?

Teško je reći jer nitko od nas ne zna što će biti 2140. godine. Ali sudeći po proaktivnosti i strasti koju ima Bitcoin zajednica, vjerujemo da će se kroz određeni broj godina dogoditi određene značajne stvari i da će zamjena za Bitcoin biti “spremna” za korištenje.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here