Središnja banka Amerike (Bank of America – BoA) je priznala regulatornim tijelima Amerike da se jednostavno ne mogu nositi i natjecati sa sve većom upotrebom kriptovaluta. Podsjetimo se samo da na tržištu danas ima preko 1500 kriptovaluta i da se očekuje još 10-ak puta toliko kriptosa kroz 10-15 godina. Naravno da su mnogi od tih coinova bezvrijedni, no kriptovalute su nešto što će postati sastavni dio naših života u budućnosti. Ako se s time ne može nositi jedna od najvećih banaka na svijetu, kako će se tek ostali prilagoditi?

Problem koji je BoA iznijela u godišnjem izvješću prema SEC-u (Securities and Exchange Commission), je taj što tržište kriptovaluta raste eksponencijalno, a banke to ne mogu pratiti i ostati kompetitivne. Uz to, ljudi novac sve manje drže u bankama (i tako banke manje zarađuju), a više ih stavljaju u kriptovalute. Jedan od razloga su i male kamate za držanje novaca u banci, kao i mogućnost mnogostruke zarade na kriptovalutama.

Nadalje, problem je što banke ne nude ni sigurne crypto wallete svojim klijentima, a to je jedan od glavnih zahtjeva koje korisnici imaju prema bankama, a tiču se kriptovaluta. Kao što u banci imate žiro ili tekući račun, tako biste trebali moći imati i crypto wallete, no niti jedna banka na svijetu to još ne nudi. Jednostavno rečeno – nisu se prilagodili novonastaloj situaciji, a što duže odugovlače, to će im teže biti sustići zahtjeve korisnika.

Ako pogledamo i druge banke, vidjet ćete podijeljena mišljenja oko kriptovaluta, ali niti jedna banka ne radi ništa po tom pitanju. Neke banke i dalje vjeruju da od kriptovaluta neće biti ništa, dok druge čekaju regulative da vide kako će se Azija, Amerika i Europa postaviti prema dotičnim valutama i kako će ih regulirati. Za sada su one još uvijek ne regulirane, ali teško je očekivati da će tako i ostati u budućnosti.


Za kraj, spomenimo samo da je BoA podnijela zahtjev za patent na određenu vrstu burze za kriptovalute, a s druge strane blokiraju svoje klijente da kreditnim karticama plaćaju kriptovalute na burzi. Jedno rade, drugo govore, a treće misle. No, to će im se – kao i svim bankama – vrlo brzo obiti o glavu.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here