Najpoznatiji korejski proizvođač elektronike Samsung sada postaje i proizvođač čipova za ulazak u tržište hardvera za rudarenje kriptovaluta. Tvrtka je navodno već počela proizvoditi ASIC čipove za jednog kineskog klijenta početkom ovog mjeseca.

Tvrtka Samsung Electronics, vodeća tvrtka korejskog multinacionalnog konglomerata Samsung Group, ušla je u posao bitcoin rudarstva prema izvješćima iz zemlje. Ranije je potpisala ugovor s kineskim proizvođačem hardvera bitcoina za opskrbu čipovima i već je započeta masovna proizvodnja u siječnju.

Prema izvješćima, Samsung Electronics prošle je godine završio proces razvoja čipa ASIC (Application Specific Integrated Circuit) za bitcoin rudarstvo. Glasnogovornik Samsung Electronicsa izjavio je za poznati korejski portal “The Bellu”: “Nalazimo se usred proizvodnje elektroničkih komponenti potrebnih za rudarenje kriptovaluta, a koje se isporučuje za neke tvrtke u Kini”.

Tržište za rudarenje kriptovaluta procvjetalo je zajedno s masivnim povečanjem cijena kriptovaluta tokom 2017 godine, a proizvođači hardvera kao što je Bitmain koristili su ovakvu veliku dobit kako bi utjecali na prozvođače poluvodiča da proizvode više čipova za njih nego za tradicionalne klijente.

Nedavno je otkriveno da je i najveći svjetski proivođač čipova TSMC objavio kako očekuje da će bitcoin rudarski sektor i ove godine nastaviti sa rastom, čim će pokriti smanjenu proizvodnju zbog slabe prodaje iPhonea X, kao Appleov primarni dobavljač čipova.

GPU Rudarenje

Tvrtka je započela masovnu proizvodnju novog tipa DRAM memorije za grafičke kartice, za koji se govori da su vrlo prikladni za rudarenje kriptovaluta. 10-nanometarski 16Gb GDDR6 DRAM dvostruko je brži od konvencionalnih GDDR5 DRAM-a i poboljšava učinkovitost i performanse za više od 35%, što rezultira većom profitabilnošću kod rudarenja kriptovaluta.

Ovo pokazuje da su proizvođači čipova poput Samsunga vrlo svjesni situacije na tržištu i ogromne potražnje grafičkih procesora za rudarenje kriptovaluta kod krajnjih korisnika, i lako je moguće da se čak fokusiraju na nove dizajne i rješenja upravo za ovakvu uporabu. Zanimljivo je spomenuti da je nedavno otkriveno da je poznati proizvođač GPU-a Nvidia poduzela određene mjere, kako bi se osiguralo da njihovi proizvodi dođu u ruke gamera, a ne rudara.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here