Kriptovalute su vrlo vruća tema posljednjih mjeseci, a takvo raspoloženje će se zasigurno nastaviti i u skorašnjem razdoblju. Naime, puno je toga što još uvijek nije pod kontrolom i cijelo je područje poprilično neistraženo. Kako bi se to tržište donekle reguliralo, u cijelu su se priču počele uplitati vlade i bankarske institucije, koje žele imati kontrolu nad tokom novca (a samim time i svoju zaradu).

Rusija je po pogledu kriptovaluta bila dosta otvorena i dugo je trebalo da povuku neki konkretni potez kako bi usmjerili kupnju i korištenje kriptovaluta. No, ovih su se dana javili čelnici Rusije te najavili kako je Rusija odlučila stopirati slobodnu trgovinu kriptovaluta na području svoje zemlje. Možda je stopiranje pomalo nezgrapan termin pa bi možda bolje bilo reći kako je Rusija odlučila da neće podržavati slobodnu trgovinu, čime je zatvorila određena vrata za vlasnike kriptovaluta.

Rusija je zaključila kako je pametnije postupiti kontra podržavanju trgovine kriptovalutama, jer smatraju kako su kriptovalute jako veliki rizik za ulaganje i kako je upitna točna vrijednost koja se krije iza cijele priče. Naglasili su kako je u financijskom sektoru iznimno bitno da svaka transakcija ima identificiranog provoditelja transakcije i da proces obavlja posrednik ako bi sve bilo pod kontrolom.

Kada bolje razmislimo, ova priča jasno nagoviješta kako je važno da banke i dalje posreduju u transakcijama, a jedan od ciljeva je sigurno održati bankarski sektor i proviziju koju ubire. Naime, kriptovalute imaju razvijen sustav kvalitetnog identificiranja osoba koje provode transakcije, samo što nije vlasnik kriptovaluta nije definiran imenom i prezimenom već svojim identifikacijskim podacima.


Ovim se potezom Rusija priključila mnogim važnim zemljama koje su odlučile ne podržati slobodnu trgovinu kriptovalutama: SAD-u, Japanu, Južnoj Koreji, Francuskoj, Indiji, itd. Svi su oni odlučili kako je sektor kriptovaluta previše virtualna i ne definira, te kako je potreba za jasnom identifikacijom ljudi koji sudjeluju u procesu još uvijek od iznimne važnosti.

Idu li ovim potezom navedene zemlje na ruku bankarima ili su stručnjaci zaista procijenili kako kriptovalute nemaju svijetlu budućnost? Odgovor se nekako da naslutiti, ali prerano je za bilo kakve ozbiljne zaključke.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here