Uz El Salvador, još jedna srednjoamerička zemlja će prihvatiti Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji, a to je Panama. No, za razliku od El Salvadora, Panama neće biti ograničena samo na Bitcoin, već će se upotreba proširiti i na Ethereum i ostale kriptovalute.

Panamski kongresmen, Gabriel Silva je 6. rujna predstavio prijedlog zakona kojim se želi regulirati kriptovalute u zemlji. Prema nacrtu zakona, zemlja želi postati “kompatibilna s blockchainom, kripto imovinom i internetom”.

 


U zakonu se također navodi da bi se kriptovalute morale regulirati poput tradicionalne valute i da neće postati službenom nacionalnom valutom, niti će zamijeniti druge valute koje se već koriste.

Ako ovaj novi zakon bude odobren, tvrtke će imati više izvora prihoda i bit će omogućeno stvaranje na tisuće radnih mjesta. Također, kriptovaluta bi kao zakonsko sredstvo plaćanja zaštitila zemlju od inflacije, privukla strana ulaganja u Panami, te potaknula transparentnost u vladinim aktivnostima.

Zahvaljujući El Salvadoru koji je prihvatio Bitcoin kao sredstvo plaćanja, sve više zemalja zainteresirane su za legalizaciju kriptovaluta. Osim Paname, Kuba je također prije dva tjedna najavila da će priznati i legalizirati kriptovalute, što bi trebalo pomoći u zaobilaženju američkih sankcija, a Ukrajina je službeno legalizirala i uvela zakonske propise koji se tiču kriptovaluta.

Također, jedan kompanija u Hondurasu (koji je susjedna država El Salvadoru), nedavno je instalirala svoj prvi Bitcoin bankomat, što je korisnicima omogućilo kupnju kriptovaluta koristeći lokalnu Lempira valutu.

Piše: Marijan Živković

1 komentar

  1. “kriptovaluta bi kao zakonsko sredstvo plaćanja zaštitila zemlju od inflacije”!
    Koja izjava, ima li nestabilnije valute od kriptovaluta!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here