U New Yorku je održan prvi Blockchain Week – najveći takav do sada zabilježen. Tu se našlo preko 8000 posjetitelja, hrpa dobrih startupa čiji se proizvod temelji na upotrebi Blockchaina, hrpa investitora, trgovaca kriptovalutama … Ako ste dio toga svijeta, onda vam je vrlo vjerojatno žao što niste mogli biti tamo.

Ne brinite – i nama je žao što ni mi nismo mogli otići u New York i družiti se s ponajboljim Blockchain programerima na svijetu. No, to nas ne sprječava da napišemo ovaj tekst i istražimo koji su to potencijalno najbolji (i najcool) Blockchain startupi tamo predstavljeni. Pa krenimo redom.

Propy


Definitivno najupečatljiviji startup predstavljen u New Yorku je – Propy. Radi se o startupu koji koristi Ethereum i njihove pametne ugovore (engl. smart contracts) kako bi zapisao vlasništvo nad nekretninama u Blockchain, te kako bi stvorio globalno mjesto za kupovinu nekretnina diljem Azije, Europe i Amerike.

Inače mislimo da je Blockchain fantastičan za ovaj “use case”, a ovaj startup to i potvrđuje. Ono što je također veliki plus kod ovakvih startupa i proizvoda je što nemate nikakvih barijera da kupite stan u, npr. Singapuru, i postanete vlasnik istoga. Nema prevelike birokracije, odugovlačenja i sličnoga.

Ako imate novce, i nađete stan koji se prodaje, možete ga kupiti. Vi ćete taj stan platiti, vlasnik stana će vlasništvo prenijeti na vas, to će se zapisati u Blockchain i tu sve završava. Jedva čekamo vidjeti ovaj projekt u produkciji, te koje će još benefite donijeti.

CryptoCarzKada CryptoCats spojite s “fast & furious” dobijete – CryptoCarz. CryptoCarz je multiplayer, VR igra u kojoj su auti vezani uz vaše Ethereume. Nešto slično maloprije spomenutim Crypto mačkama.

Ovu igru je napravio gaming startup koji se zove Blockchain Studio, no za sada je sve još na konceptu. Preko VR-a se možete spojiti na njihov showroom i gledati virtualne aute. Uskoro ćete te aute moći i kupiti.

Idući mjesec (vjerojatno tijekom lipnja) će ova kompanija predstaviti dvadesetak modela automobila od kojih će svaki koštati 650 tokena, te ćete te kupljene aute moći držati u svojim Ethereum novčanicima. Ako se pitate zašto sve ovo – odgovor je vrlo jednostavan.

Blockchain Studios smatra da ćete taj kupljeni auto jednog dana moći zamijeniti za neka druga virtualna dobra kada naprave eSport Marketplace koji će u potpunosti biti baziran na Ethereum Blockchainu. A navodno ćete se, baš kao i u filmu Fast & Furious moći jednog dana utrkivati sa svojim automobilom, ali isto tako ćete ga moći i izgubiti u utrci. Što nam točno sprema ova kompanija, ostaje nam tek za vidjeti.

Gem

Gem je “all-in-onekripto platforma koja bi trebala biti centralno mjesto za upravljanje vašim portfolijem kriptovaluta. Ovaj startup integrira (za sada) 23 burze na kojima trenutačno možete kupiti kriptovalute, te ćete s istima moći upravljati preko Gema.

Tu ćete moći vidjeti sve svoje valute, iznose istih, cijene po kojima se prodaju ti coinovi, moći ćete i kupovati/prodavati coinove i slično. Početak rada ove platforme se očekuje negdje krajem ljeta ili početkom jeseni pa bacite oko.

 

BlockGrain

Iako farmeri nisu prva asocijacija koja vam padne na pamet kada kažemo riječ “Blockchain”, no ovaj startup je namijenjen nekima od njih. Ovaj Australski startup bi htio iskoristiti Blockchain kako bi u njega zapisao količine žitarica koje su farmeri proizveli, ali bi još napravili i web stranicu koja bi bila centralno mjesto gdje bi se okupljali kupci žitarica, brokeri koji trguju istima, mjesto za praćenje logistike, sklapanje ugovora o kupnji/prodaji žitarica i slično.

Naravno, sve bi se zapisivalo u Blockchain koji bi bio “ispod” te web stranice.

Cinematix.ioKao što iz samog naziva možete zaključiti, ovaj blockchain startup je namijenjen “filmašima”. U biti, ovdje se radi o blockchain platformi na kojoj bi oni koji snimaju filmove mogli skupljati novce za snimanje istih. Za crowdfunding kampanje bi se koristio coin CINX.

 

SALT Lending

SALT Lending je platforma za posuđivanje novca. Ne, ne možete posuditi novac i nikada ga ne vratiti. Radi se o tome da ćete vi za određenu pozajmicu morati uplatiti ekvivalentni iznos kriptovaluta, te ćete dobiti novac u određenoj FIAT valuti. Kako vi vraćate novac koji ste posudili, tako ćete nazad dobivati vaše kriptovalute.

Ako ne budete vraćali novac, vaše kriptovalute će se prodati. No, cilj nije da vam se prodaju kriptosi, nego da vi ne morate prodati kriptose kada vam trebaju novci. Ovako ih možete posudite, vraćate novac u ratama i zadržite svoje kriptose. Tko zna – možda im i cijena skoči dok vam ih ova platforma čuva.

 

BlockMedX

Iako naziv ovog startupa zvuči kao blockchain platforma za trgovanje lijekovima, ne radi se o tome. Odnosno, radi se o lijekovima, ali ne da trgujete njima. To je analitička platforma koja je zasnovana na Ethereumu i koja se bori protiv iskorištavanja lijekova u nezakonite i nemoralne svrhe, te varanje s lijekovima.

Cilj ove platforme je da doktori na jedan siguran način prepisuju lijekove svojim pacijentima, no da se sve bilježi (anonimno) u Blockchain. Tako bi nadležne institucije mogle odmah vidjeti kada određeni doktori prepisuju previše lijekova, kada jednoj osobi daju previše lijekova na recept i slično.

Ovaj startup je i HIPAAcompliant tako da će vjerojatno i zaživjeti u Americi, a možda jednog dana i van Amerike.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here