Rudarenje kriptovaluta, od kojih se trenutno i još uvijek najviše ističe rudarenje Bitcoina je u posljednjih nekoliko godina jako dobilo na popularnosti. Usporedno s popularnošću virtualnog iskapanja ove i velikog broja drugih kriptovaluta porasla je i njihova vrijednost.

Ovdje ponovno primat odnosi Bitcoin čija je vrijednost samo u prošloj godini prvo jedno vrijeme vrtoglavo rasla, da bi nakon određenog vremena pala. Bitcoini su, osim putem rudarenja dostupni i na način da ih se može kupiti, s time da se najveći broj virtualnih rudara ipak okreće ka ”majnanju” kao primarnom načinu pronalaska kriptovaluta.

Windows i Mac korisnici na raspolaganju imaju velik broj alata za rudarenje. To je nešto što je vrlo poznato svima, s obzirom na to da se rudarenje kriptovaluta u najvećoj mjeri obavlja na ove dvije platforme. No, što je s onima koji imaju neku od Linux platformi?

Postoje li kvalitetne aplikacije za rudarenje za Linux OS? Naravno da postoje. U nastavku članka ćemo upravo nešto više reći o najboljim i u cijelosti besplatnim aplikacijama za rudarenje kriptovaluta – za Linux operacijski sustav. Pa, krenimo!


 

Savjet-dva prije nego što krenete na rudarenje korištenjem besplatnih aplikacija

Najvažnija stvar na koju trebate obratiti pozornost ako želite rudariti Bitcoine koristeći neke od besplatnih aplikacija za Linux OS jest hardverska i softverska sposobnost. Dobra stvar je ta što veći broj inačica Ubuntua i Debiana ima više nego dobro sučelje koje je sasvim pogodno za instaliranje i korištenje ovakvih aplikacija. Ipak, prije nego što se počne s rudarenjem, dobro je provjeriti kako će to sve funkcionirati.

Ako sve dobro radi na Ubuntuu, to je dobro. Ali, to nije sve. Hardverska podrška je podjednako važna. Bitcoini se mogu rudariti korištenjem nekoliko metoda, a ovisno o tome koju metodu želite koristiti trebati ćete uz to imati i drugačiji softver ili program. Recimo u većini slučajeva korisnici rudare Bitcoine koristeći grafičke kartice i procesor računala. Iako je to jedan od najviše korištenih načina rudarenja putem hardvera, to opet nije jedini (postoje i tzv. ASIC ili FPGA uređaji).

Još nešto o čemu bi bilo dobro voditi računa prije nego što se bacite na rudarenje jest – koju kriptovalutu želite rudariti. Istina jest da je Bitcoin najpopularniji i najrašireniji (barem zasad), ali to ne znači da je to jedina kriptovaluta koja postoji. Druge, manje poznate kriptovalute koje se polako, ali sigurno probijaju na tržište i koje će svoj vrhunac tek doživjeti u vremenu koje dolazi su na primjer Litecoin, Ethereum i Monero.

Nakon svega ovoga možemo krenuti na to koja je aplikacija najbolja za rudarenje i kako želimo rudariti. Postoji nekoliko ”vrsta” vitualnih rudara: solo rudari i cloud rudari (najveća prednost ovakvog rudarenja jest to što je rudarenje izvedivo bez da trebate održavati hardver). Postoji isto tako nešto što se zove bazen rudarenja.

Radi se o sve popularnijem izboru jer se radi o tome da se rudari udruže u grupu unutar koje se procesna moć (koja je potrebna za rudarenje) dijeli preko mreže. Unutar bazena rudarenja sve se nagrade dijele jednako, ovisno o tome tko je koliko doprinjeo u rudarenju.

 

Najbolje ”free” Linux aplikacije za rudarenje kriptovaluta

Ono što će vam svakako trebati prije nego što počnete rudariti preko Linux OS-a jest grafička kartica preko koje je rudarenje moguće (kao i procesor pristojne brzine).

CG Miner

Jedna od možda najpoznatijih Linux aplikacija za rudarenje je CG Miner. Radi se o aplikaciji koja je razvijena na temelju istog koda na temelju kojega je osmišljen CPU Miner, što znači da će vas, ako se odlučite na ovu aplikaciju, čekati velik broj opcija koje će vam olakšati snalaženje prilikom rudarenja.

CG Miner

Još jedna od odličnih stvari koju ova aplikacija ima jest podrška za velik broj i grafičkih kartica i procesora kao i mogućnost reguliranja brzine ventilatora na računalu.

MinerGate

Glavni naglasak kod Miner Gate aplikacije jest na cloud načinu rudarenja (što je i jedna od glavnih razlika po kojoj se Miner Gate razlikuje od recimo CG Miner aplikacije). Korištenjem ove besplatne Linux aplikacije možete rudariti Bitcoine na Linux, to jest Ubuntu i Fedora sustavima.

MinerGate

Zbog toga što je glavni naglasak Miner Gate-a na cloud načinu rudarenja, prije nego što počnete s rudarenjem trebati ćete kreirati takozvani. ”ugovor” u vezi rudarenja. Osim što ćete moći rudariti Bitcoine, Miner Gate će vam omogućiti i rudarenje nekih drugih kriptovaluta, kao što su recimo Aeon, Ethereum, Monero i DigitalNote.

BFG Miner

Slično kao što je i kod CG Miner aplikacije i BFG Miner se najviše usredotočuje na ”solo” oblik rudarenja, uz jednu važnu razliku. Umjesto da aplikacija najviše koristi grafičke kartice kao nešto čime će se rudarenje obavljati, aplikacija korisniku pruža mogućnosti korištenja ASIC i FPGA uređaja. Podsustavi za koje je ova aplikacija dostupna su Arch, Linux, Gentoo, Ubuntu, OpenWRT i Debian.

BFG Miner

Ako imate Windows računalo, dodatni bonus što se tiče ove aplikacije jest ta što je možete koristiti i na Windows OS. BFG Miner je za Windows dostupan u 32 i 64-bitnim inačicama.

BTC Miner

BTC Miner je jedna od ”open-source” aplikacija za Linux i kao takva je po mišljenjima velikog broja korisnika broj jedan aplikacija za rudarenje ako koristite USB FPGA uređaje. Ako želite rudariti korištenjem jednog od alata za USB rudarenje svakako isprobajte BTC Miner.

Easy Miner

Kao što naziv govori, glavne odlike Easy Miner aplikacije su te što se radi o aplikaciji koja ima zaista jednostavno korisničko sučelje. Osim jednostavnog sučelja, aplikacija je grafički ”oku ugodna” i vrlo je dobra za rudarenje Litecoin i Bitcoin kriptovaluta. Kao dodatak GPU Mineru, Easy Miner sadrži i CPU Miner. Sama po sebi aplikacija je vrlo ”lagana” za korištenje, što znači da izuzev grafičke kartice, aplikacija inače sama po sebi koristi malo resursa.

Easy Miner

Zahvaljujući protokolu rudarenja koji je isto tako sastavni dio aplikacije (Getwork), Easy Miner ima podršku i za pojedinačno (solo) i za rudarenje unutar bazena (”pool mining”). Sve u svemu, radi se o jednostavnoj, ”open-source”, besplatnoj Linux aplikaciji za rudarenje kriptovaluta na koju bi bilo dobro obratiti pozornost, pogotovo ako tek postajete ”virtualni rudar”.

Rudarenje kriptovaluta se u posljednjih nekoliko godina (a posebice u prošloj godini) strašno brzo proširili među korisnicima. S obzirom na to da sve veći broj korisnika počinje s rudarenjem kriptovaluta, javila se sve veća potreba za kvalitetnim aplikacijama koje će ovo omogućiti.

Pet aplikacija za rudarenje u Linuxu su prema mišljenjima korisnika neke od najboljih aplikacija koje će vam aktivnosti virtualnog rudarenja maksimalno olakšati i omogućiti vam da u kratkom vremenu postanete stručnjak.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here