Kriptovalute kao što su bitcoin, dogecoin ili ethereum mnogi entuzijasti vide kao budućnost financijskih razmjena i poslovanja. Iako blockchain tehnologija potvrđuje transakcije na bazi određenog algoritma, što bi trebalo predstavljati distribuiranu bazu podataka sa sigurnosnim postavkama, sama prisutnost novca i interesa nužno je stvorila i treće osobe koje žele iskoristiti situaciju za svoj osobni probitak.

Scammeri koji u polju kriptovaluta žele iskoristiti povjerenje drugih kako bi stekli korist često se znaju poslužiti shemama velikih uspona i padova vrijednosti kriptovaluta koje su poznate pod nazivom „pump-and-dump“. Vrlo su često kod sličnih prevara uključeni influenceri koji dobiju određeni novčani iznos kako bi uputili svoje pratitelje i ostale da ulože svoj novac u pojedinu kriptovalutu kako bi se podigla njena vrijednost. Jednom kad se dogodi da se kriptovaluti poveća vrijednost, scammeri i influenceri jednostavno prodaju svoje velike udjele u kriptovaluti, a pojedinci koji su se odlučili na ulaganje s vremenom mogu samo gledati kako ista kriptovaluta gubi na vrijednosti.

Pump-and-dump

„Pump-and-dump“ sheme jako su česte, a jednu njihovu varijaciju mogli smo vidjeti kod dogecoin kriptovalute na čiju je vrijednost Elon Musk utjecao s nekoliko tvitova, no njegova je nedavna izjava kako on samo povećava vrijednost kriptovaluta, a ne uzrokuje njihov pad.

Bezobzira na to vidimo li u Muskovim postupcima oblike manipulacije i što su njegove aktivnosti pod budnim okom američkih vladinih agencija, „pump-and-dump“ sheme su stvarnost i zaista je potrebno biti oprezan kod svakog oblika ulaganja u kriptovalute.

Izraz „pump-and-dump“ preuzet je iz svijeta burze dionica gdje prevaranti stvaraju iluziju pomame za određenim dionicama kako bi se stvorio interes kod raznih ulagača. Nakon što oni naprave ulaganje, vrijednost dionica raste i kad ona dostigne određenu točku, prevaranti prodaju sve svoje udjele. Prodaja velikog paketa dionica obično je indikator silazne putanje njihove vrijednosti te je novac ulagača u tom  slučaju nepovratno izgubljen.

Fear of Missing Out

Sve na isti način funkcionira i kod kriptovaluta i stoga je nastala skraćenica FOMO (Fear of Missing Out) koja savršeno opisuje situaciju u kojoj se kod entuzijasta i ljubitelja kriptovaluta stvara strah od propuštanja prilika za ulaganje pa će kod naznake velikih vrijednosti kriptovaluta i dalje u njih ulagati, a kod pada njihove vrijednosti čekati da se trend promijeni. Još jedna skraćenica iz svijeta kriptovaluta je FUD (Fear, Uncertainty and Doubt) i tu pojavu straha kod ulagača uzrokuju negativne vijesti na društvenim mrežama koje često nisu utemeljene na stvarnim činjenicama, ali utječu na smanjivanje vrijednosti kriptovalute.

FUD i FOMO često utječu na odluke ulagača tako da svi koji žele napraviti ulaganje u kriptovalute moraju biti svjesni ovih vrlo važnih faktora.

Danas je vrlo lako napraviti kriptovalutu koja u početku ima vrlo niske vrijednosti pa se mogu izraditi milijarde tokena koje se puštaju u prodaju. Kad se pojedinci uvjere preko društvenih mreža, foruma ili raznih kanala kako je potrebno uložiti u kriptovalutu ili kad je influencer promovira, hipotetski milijarda tokena može vrijediti 0.000001 dolar, što je protuvrijednost od 1000 dolara, i to se za ulagače čini kao vrlo jeftina i povoljna prilika. Povećavanjem vrijednosti kriptovalute, pa čak i samo za jednu decimalu što bi u danom primjeru značilo skok na vrijednost od 10.000 dolara, ulagači lako mogu steći ideju da njihov veliki posjed u količini tokena može kasnije generirati ogromne zarade i tad ulaganje postaje impulzivna i vrlo opasna aktivnost.

Jedan od zadnjih sličnih primjera prevare bio je vezan uz četiri člana popularne e-sport organizacije FaZe Clan. Početkom ovog mjeseca oni su sudjelovali u aktivnosti naglog povećavanja i još bržeg smanjenja vrijednosti tokena pod nazivom „SaveTheChildren“. Oni su zajedno s dijelom influencera promovirali kupnju tokena i njegova cijena se u kratkom roku podigla. Malo nakon toga, četiri člana organizacije počeli su tokene prodavati i neki su ostvarili zaradu od čak 30.000 dolara.

Nažalost, „pump-and-dump“ sheme kod kriptovaluta nisu još stavljene pod zakonsku regulativu i svima koji misle raditi ulaganja se preporučuje da budu oprezni, da vode računa o FOMO i FUD faktorima te da dobro provjere informacije vezane uz promociju kriptovaluta na društvenim mrežama i od strane pojedinih influencera.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here