Na Microsoftovoj Build konferenciji, Azure CTO Mark Russinovich je okupljenima pričao o osnovama Blockchaina, Bitcoina i kriptovaluta, te Microsoftove planove kako će im pomoći da iskoriste Blockchain tehnologiju.

Seattle – Preko 1000 ljudi se okupilo na popularnoj Microsoftovoj konferenciji Build na kojoj je jedan od najzanimljivijih govora držao Mark Russinovich – Azure CTO u Microsoftu. Okupljenima je održao kratko predavanje o Blockchainu, Bitcoinu i kriptovalutama, te objasnio kako će se u tu cijelu priču uklopiti njihov proizvod Azure. Točnije, kako će Azure prigrliti Blockchain tehnologiju koju će krajnji korisnici moći iskoristiti za svoje potrebe.

 

Build konferencija, 2018.

Prvo pokazano je Solidity plugin (op.a. za one koji ne znaju, Solidity je programski jezik “za kriptovalute”) koji se integrira u Visual Studio i s njim možete vrlo lako napraviti svoju kriptovalutu. Ipak, ono što je slijedilo je mnogo vrjednije, a to je Coco Framework (Confidential Consortium) i set alata na Azuru zvanih “Azure Blockchain Workbench”.


Iako nam svima pada na pamet kako ćemo lako moći napraviti svoju kriptovalutu i iskoristiti Blockchain za to, Russinovich je imao malo drugačiju ideju. Ovaj set alata je zapravo namijenjen onima koji žele Blockchain iskoristiti u poslovne svrhe i NE raditi svoju kriptovalutu. Blockchain možete iskoristiti za zapisivanje poslovnih transakcija, vlasništvo nad nekretninama, praćenje puteva kojima idu dijamanti, praćenje hotelskog inventara i tako dalje. Mogućnosti su neograničene.

Kada smo se već dotaknuti hotelskog inventara – Mark je iznio začuđujući podatak – hoteli gube milijune dolara na krađi inventara. Blockchain tehnologija im može pomoći da taj gubitak srežu na mnogo manju brojku.

Što se tiče spomenutog Coco frameworka, on koristi TEE – trusted execution environments – za transakcije. To znači da su to posebni sandboxovi kojima mogu pristupiti samo autorizirane osobe i razina sigurnosti je na jako visokoj razini. Nadalje, Coco nudi mogućnost consortium Blockchaina, što je neka vrsta privatnog blockchaina. Za razliku od većine Blockchainova koji su javni (npr. Bitcoin blockchain, Ethereum blockchain …).

 

 

Moramo napomenuti da Coco nije “blockchain ledger protokol”, nego samo sloj koji se naslanja na Ethereum, R3 Cordu, IBM-ov Hyperledger Sawtooth, JP Morganov Quorum i slične. Coco je sloj koji dodajete iznad Blockchaina kako biste mogli upravljati tko može čitati ili pisati u isti, možete putem njega zapisivati u Blockchain podatke koji su vama korisni i slično.

Više informacija o tome ćemo dobiti ove godine kada Microsoft stavi Coco Framework na GitHub. Bit će to open source projekt pa ne sumnjamo da će se razvoju istoga priključiti ogroman broj programera.

Coco Framework se razvija zadnjih godinu dana, pa nas ne čudi činjenica da je Microsoft tek sada progovorio malo detaljnije o njemu. Sve u svemu, jedva čekamo upgrade Azurea i mogućnost da stvarno isprobamo kako radi Coco Framework i kako je Microsoft zamislio da Blockchain tehnologija izgleda. Vjerojatno drugačije nego njegovi konkurenti, no bez obzira na to, uzmite u obzir da će ovo tržište 2021. godine vrijediti oko 10 milijardi dolara s – vrlo vjerojatno – uzlaznim trendom.

Ako vas zanima Blockchain tehnologija, svakako vam preporučujemo da još malo pričekate i onda “zaprljate ruke” s ovom Microsoftovom tehnologijom. Nećete požaliti.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here