Softverski div iz Redmonda planira iskoristiti Ethereum blockchain platformu za borbu protiv piraterije, prema novom dokumentu kojeg je objavilo istraživačko odjeljenje tvrtke. Mehanizam bi se temeljio na anonimnim prijavama.

Argus bi bio mehanizam otvorenog koda koji bi radio na javnom blockchainu (blockchain je oblik javne knjige u kojoj se svaka transakcija bilježi nakon provjere autentičnosti) kako bi omogućio informatorima o digitalnom piratstvu da zadrže privatnost,  ali da istodobno zadrži i transparentnost za širu javnost. Izvješća podnesena Argusu će doći od anonimnih informatora, ali će omogućiti tvrtki da lako otkrije izvor piratskog sadržaja zahvaljujući jedinstvenom vodenom žigu naziva ” ProofOfLeakage”.

microsoft_argus

U dokumentu od 11 stranica, Microsoft je zajedno s osnivačima iz Microsoft Research Asia, kineske tvrtke Alibaba i Sveučilišta Carnegie Mellon predstavio dizajn, plan implementacije i evaluaciju novog sustava.

Optimiziranjem određenih kriptografskih operacija, troškovi prijavljivanja piratstva ” bit će smanjeni na ekvivalentne troškove slanja oko 14 transakcija prijenosa ETH”, dodala je tvrtka. Što znači da neće doći do tipičnih problema visokih transakcijskih naknada po kojima je Ethereum poznat.

“Uz sigurnost i praktičnost Argusa, nadamo se da će naše kampanje protiv piratstva u stvarnom svijetu biti doista učinkovite prelaskom na potpuno transparentan poticajni mehanizam”, dodali su istraživači.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here