Kriptovalute svoju popularnost u velikoj mjeri mogu pripisati činjenici da su obavijene velom tajnosti i samim time nisu u nadležnosti država i banaka. Dakako, postojeći bankarski i državni sustav s negodovanjem gleda na kriptovalute jer je tim valutama jako teško upravljati i steći kontrolu. To praktički znači da korisnici mogu upravljati svojim novcem na način na koji žele i nitko nema uvid u njihove financije.

No, već se godinama raspravlja o tome hoće li države uvesti neki red u taj sektor i hoće li svojim regulatornim pravilima narušiti anonimnost koju svijet kriptovaluta u ovome trenutku još uvijek ima. Čini se kako je najbliže tom scenariju Indija u kojoj će se uskoro održati glasovanje u parlamentu gdje će se odlučiti hoće li Bitcoin biti zabranjen i kreće li se u razvoj državne valute.

Zabrana kriptovaluta u Indiji već je nekoliko puta bila tema naših članaka na web portalu. Iako su prve rasprave o zabrani započele još prije nekoliko godina, do sada po tom pitanju nije bilo nekih konkretnih poteza (osim srušenog pokušaja izglasavanja prošle godine). Ipak, sada su Indijske vlasti odlučile staviti u raspravu u parlamentu točku od donošenju odluke o zabrani privatnih kriptovaluta. Riječ privatna ovdje sugerira kako su kriptovalute u nečijem tuđem vlasništvu, iako bi država voljela da su u njenom. Zanimljivo, to automatski otvara pitanje – planira li Indija uvesti svoju državnu kriptovalutu koja neće biti “privatna”.

Vrijedi spomenuti kako je sličan pokušaj zabrana “privatnih” kriptovaluta bio na rasporedu i prošle godine, ali je nakon nekog vremena osporen od strane tamošnjeg Vrhovnog suda. Ovog puta čelnici države obavezali su se kako će prije eventualnih zabrana povesti temeljite rasprave sa stručnjacima, koji bi trebali dati odgovor na to ima li smisla braniti privatne kriptovalute.

Ako kojim slučajem zakon prođe u parlamentu, to bi označilo kako u Indiji više neće biti dostupne Bitcoin i ostale popularne kriptovalute. S druge strane, mogla bi se pojaviti nova državna kriptovaluta naziva Lakshmi, koja bi bila u nadležnosti vlasti čime bi se barem figurativno vratilo financijsko upravljanje u samu državu. Može li zabrana privatnih kriptovaluta proći izglasavanje ili će ipak pobijediti mnogi nezadovoljnici koji se bore protiv zabrane – trebali bismo saznati narednih tjedana.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here