Prošla godina je po mnogočemu bila godina kriptovaluta. Unatoč tomu što je njihova vrijednost na burzi valuta sada značajno opala, pogotovo ako uzmemo u obzir vodeće valute, zanimanje za njih je podjednako visoko, ako ne i više.

Dvije trenutno najpopularnije kriptovalute Bitcoin i Ethereum su prošle godine doživjele drastičan porast u vrijednosti. Kod Bitcoina je ta vrijednost skakala sa 1.000 na 20.000 USD dok je kod Ethereuma vrijednost rasla sa 10 na 1.300 USD. Ako i vas zanima ulaganje u kriptovalute onda bi ovaj članak mogao biti baš za vas.

U nastavku ćemo nešto više reći o tome kakva je točno razlika između ove dvije valute za koje mnogi smatraju kako se radi o dvijema vodećim valutama u kripto-svijetu – Bitcoin i Ethereum.

 


bitcoin

Najkraće rečeno – Bitcoin je kriptovaluta 1., dok je Ethereum kriptovaluta 2. generacije

Bitcoin je bila prva da tako kažem ”velika” kriptovaluta koje je privukla veliku pozornost javnosti. Takoreći, radi se o prvoj generaciji kriptovalute. Ethereum je na scenu stupio nekoliko godina nakon Bitcoina i po mnogočemu je nastavio ondje gdje je Bitcoin stao, zapravo nadograđujući ono što je započeto Bitcoinom.

Zbog ovoga možemo reći kako je Ethereum kriptovaluta druge generacije. Jedna stvar koja je svakako zajednička objema kriptovalutama jest to što one obje koriste tehnologiju blockchaina i to što su obje decentralizirane. Iako se Bitcoin najviše koristi kao sredstvo plaćanja (ali i ulaganja i to najviše zbog skakanja vrijednosti, a samim time i interesa ulagača), Ethereum je, osim što se koristi i za plaćanje i ulaganje i platforma za programiranje.

To znači da na Ethereum platformi (pod uvjetom da imate znanja i vještine za to) možete pisati kodove za aplikacije (to je još poznato pod nazivom ”pametni ugovori”).

Jako puno toga bi se moglo reći o različitostima blockchain principa i pravila koja se primjenjuju na Bitcoin i Ethereum. Ipak, ono što je možda ovdje najvažnije za napomenuti jest to da osim što se Ethereum koristi za pametne ugovore, i njegova cijena, to jest iznos prilikom transakcije.

Kod Ethereuma je postupak transakcije malo drugačiji i to najviše iz razloga što svaka transakcija košta drugi iznos (taj iznos se naziva ”gas”). Svaka transakcija se zasniva na kompleksnosti izračunavanja različitih i vrlo brojnih varijabli, iskoristivosti širokog pojasa (bandwidtha) i prostora za pohranjivanje.

Kod Bitcoina se iznos transakcije izračunava na drugačiji i možemo reći- jednostavniji način: svaka tranakcija se izračunava posebno, ovisno o tome kakva je veličina bloka (block size).

 

Kapitalizacija valute i njezino izdavanje

Još jedna velika razlika između Ethereuma i Bitcoina se ogleda u kapitalizaciji valute i njezinim izdavanjima. Trenutno je kod Bitcoina situacija takva da je ova kriptovaluta ograničena na 21 milijun Bitcoina, s time da je već oko 17 milijuna dato u opticaj. Kod Ethereuma je stvar takva da on praktički nema ograničenja (to znači da ne postoji ograničen broj Ethereuma koji postoje).

Novi novčići se izdaju  svake godine, s time kako postoje planovi u vezi toga da se ova ”neograničenost” u pogledu tiskanja i izdavanja Ethereuma negdje u budućnosti stopira. Teoretski stvari stoje ovako – ako godišnje prestanu izlaziti nove količine novca, to jest ako i Ethereum bude ograničen kao i Bitcoin to bi trebalo povećati njegovu vrijednost, odnosno vrijednost jednog pojedinog novčića.

 

Pristup rudarenju

Kako Bitcoin i Ethereum pristupaju rudarenju ili ”majnanju”, odnosno kako se taj postupak odnosi na ove dvije kriptovalute? To je još jedna stvar gdje se ove dvije kriptvalute razlikuju. Premda su obje kriptovalute takve da ih se može ”iskopati” ili pronaći rudarenjem virtualnim ”rudnicima” (nešto po čemu se pak ove dvije kriptovalute razlikuju od recimo Ripplea), Ethereum je tu ipak drugačiji.

Te razlike se najviše vide po tome što je Ethereum dosta toga naučio iz grešaka koje je napravio Bitcoin, tako da je sam postupak i način ”rudarenja” Ethereuma drugačiji nego što je to slučaj kod Bitcoina.

Algoritam za rudarenje Ethereuma nije moguće pokrenuti i putem procesora i putem grafičke kartice. Ako želite rudariti Ethereum to ćete moći učiniti na način da koristite ili procesor (CPU) ili grafičku karticu (GPU) vašeg računala, što znači da ne možete na neki način ”monopolizirati” rudarenje kriptovalute kao što je recimo slučaj kod Bitcoina.

Iako Ethereum može biti rudaren preko grafičke ili procesora, ulaganje u te komponente trenutno nije najbolja ideja i to iz razloga što danas postoji veliko suparništvo i natjecanje, dok će vas svaka zaista dobra i pogodna grafička kartica koštati jako puno.

Još jedna stvar koja razlikuje način rudarenja Ethereuma od Bitcoina jest to što Ethereum ”ne voli” baš rudarenje ”u čoporu”, što je super stvar ako volite rudariti sami. To bi značilo da Ethereum možete rudariti sami i zaraditi, dok je ”solo-rudarenje” kod Bitcoina beskorisno jer će vam trebati puno vremena i resursa kako biste sami nešto ”iskopali”.

 

Zaključna riječ

Jako puno toga bi se moglo reći i o Bitcoinu i o Ethereumu. Ipak, ako ste početnik i tek razmatrate posao rudarenja i trgovanja kriptovalutama ili vas je samo zanimala razlika između ove dvije, trenutno vodeće kriptovalute, smatram kako je ovo dovoljno, barem zasad.

Ako želite neku preporuku u vezi toga koju kriptovalutu rudariti, to jest odgovor na klasično pitanje – koja je bolja, na to vam se ne može dati ”točan” odgovor jer ga nema. Svaka od kriptovaluta ima da tako kažem svojih pozitivnih i negativnih strana, s time da je na vama da odlučite što je ono što želite ili biste željeli učiniti s kriptovalutama.

Bilo kako bilo nemojte zaboraviti jedno vrlo jednostavno i korisno pravilo – nikada ne ulažite više od onoga što si možete priuštiti da izgubite.

Koja je od ove dvije kriptovalute snažnija? Je li to Bitcoin, čija je vrijednost i dalje, unatoč padu visoka? Ili je to Ethereum- relativno nova kriptovaluta koja se uči na greškama Bitcoina i za koju izgleda kako se polako, ali sigurno penje? Ethereum svakako ima velik potencijal postati broj jedan kriptovaluta, s time da je kako sam već napisao, pozicija Bitcoina i dalje vrlo visoka.

Bez obzira na to što je Ethereum napredniji po pitanju tehnologije koju koristi, on je i dalje ipak daleko iza Bitcoina (pogotovo kada gledamo kapitalnu vrijednost na tržištu i popularnost među korisnicima). Hoće li se ovo promijeniti? Budućnost će pokazati.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here