Neke web stranice mogle bi koristiti vaše računalo za rudarenje kriptovaluta poput Bitcoina i Monera. Evo kako ih zaustaviti.

Rudarenje kriptovaluta je sjajan način za zaraditi manje iznose dodatnog prihoda (koji bi u budućnosti mogao vrijediti mnogo više). Ovo postaje alternativni izvor prihoda na koji se oslanjaju neke web stranice (i ljudi s malo pokvarenijim namjerama).

Tako naprimjer poznati američki portal Salon.com, npr., daje čitateljima opciju da ugase reklame u zamjenu za dopuštanje stranici da koristi njihove procesore da rudari Moner, kriptovalutu koju je lakše rudariti nego Bitcoin i trenutno ima stopu povrata od ulaganja od 4,6 milijardi dolara.

Naravno, gdje god postoji legitiman način za zaradu novca,  slijedi i korupcija.

Poznata Anti-malware softverska tvrtka Malwarebytes i IT sigurnosna tvrtka ESET su upozorile na sumnjivo korištenje JavaScript datoteka koje koriste CPU posjetitelja da rudari kriptovalute bez njihova znanja (ili izričite dozvole). Ovo se može događati u obliku malicioznog softvera koji se instalira na korisnikovo računalo, skrivene JavaScript datoteke koja rudari u pozadini ili pop-under prozora koji nastavlja rudariti valutu čak i nakon što se preglednik zatvori.


Ako niste sigurni kako odrediti koristi li se vaše računalo za rudarenje kriptovaluta bez vašeg znanja, pročitajte naš članak o otkrivanju rudarenja. Ako se to događa, kako to zaustaviti? Donosimo vam četiri načina da zaustavite svoje računalo od rudarenja kriptovaluta bez vašeg dopuštenja.

 

Biste li trebali blokirati rudarenje?

Dopustiti ili ne web stranicama da koriste vaše računalo za rudarenje kriptovaluta ovisi o vama. U većini je slučajeva potpuno bezazleno. Ali problem je u tome koliko je etično da tvrtka koristi vaše računalo za nešto drugo od onog što vi namjeravate.

Kad je web stranica iskrena o rudarenju valuta, nema štete ako podupirete njen sadržaj ili uslugu dozvoljavajući im da iskoriste snagu vašeg računala. Riječ je o odličnoj zamjeni ako niste ljubitelj reklama.

Sad kad to znate, valja reći i da rudarenje utječe na performanse (i duljinu trajanja baterije) vašeg računala i (jako malo) uvećava vaš račun za struju. Sve dok to razumijete i dajete dozvolu, problema nema. Neetičnost se javlja kad web stranice to odluče raditi u pozadini, bez vašeg znanja.

 

Kako zaustaviti stranice da rudare pomoću vašeg CPU-a?

Pretpostavljajući da vaše računalo nema instaliran maliciozni program za rudarenje, postoje brojni načini za blokiranje rudarenja dok surfate.

 

Onemogućite JavaScript na određenim stranicama

Ako sumnjate da stranica koristi vaše računalo da rudari kriptovalute bez vašeg znanja, možete u potpunosti blokirati JavaScript.

Problem je što je ovo dosta agresivan način za blokiranje rudarenja i ‘onemogućit’ će mnoge stranice. Tako se npr. Facebook ne može učitati bez omogućenog JavaScripta.

 

Blokeri rudarenja

Ako ne želite koristiti bloker reklama ili želite ciljano zaustaviti rudarenje novca, postoje brojni dostupni dodaci:

 

  • No Coin (Chrome, Firefox, Opera)
  • minerBlock (Chrome, Firefox, Opera)
  • Anti Miner (Chrome)
  • Coin-Hive Blocker (Chrome)

Ovi dodaci rade tako da na crnu listu stavljaju poznate domene i skripte za rudarenje. Redovito se nadograđuju i među najboljim su pristupima blokiranju rudarenja bez puno zamaranja. Dobra strana je i to da možete stranicu maknuti s crne liste, ako je želite poduprijeti.

 

Anti-malware softver

 I dok se preglednici nisu još prilagodili blokiranju kriptovaluta (ili ih barem ponudili kao opciju), neki anti-malware softveri jesu. Malwarebytes, npr., nudi bloker kriptovaluta u svojoj premium pretplati.

Piše: Z.K.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here