Bitcoin nije jedina uzbudljiva kriptovaluta. Evo kako kupovati Ethereum.

Koliko god da je bitcoin sjajno rastao posljednjih nekoliko mjeseci, ukorak ga slijede neke druge popularne alternativne kriptovalute, takozvani alt-coins. Jedna od najuzbudljivijih od onih s intrigantnim potencijalom za budućnost je Ethereum. Ako želite zaraditi novac bez puno muke, evo kako kupiti Ethereum.

Najavljen kao mogući nasljednik bitcoina 2014. godine, Ethereum i njegov kriptovalutni token Ether, nude zanimljive mogućnosti koje bi mogle platformu učiniti boljim transakcijskim medijem nego neke od njenih suvremenika. Pametni ugovori čine prijevaru i cenzorstvo još manje mogućim nego s drugim kriptovalutama i Etherum blockchain je odličan za crowdfunding financiranje koje ne zahtijeva posrednika, kao Kickstarter ili IndieGoGo.

Ali, bilo da želite dublje ući u tehnikalije što su Ethereum i Ether, ili ga samo želite kupiti kako biste na njemu zaradili, u ovom vodiču ćemo vas provesti kroz najbolje načine da to učinite, kako biste mogli sakupiti svoju zbirku ‘ETH’-a u kratkom roku.

 

Ethereum-1

Kupovanje Ethereuma na burzi

 Vjerojatno najjednostavniji način da kupite svoj prvi Ether je putem burzovne platforme. Oni za vas rade sav težak posao provjere cijena i odrade transakcije. Iako se Ether razlikuje od bitcoina i drugih kriptovaluta u nekoliko stvari, korištenje burze čini njegovu kupovinu jednakom.

No, koji biste burzu trebali odabrati? Postoje deseci popularnih burzovnih platformi i svaka od njih je malo drugačija od druge. Najjednostavniji prijedlog je da odaberete uhodane i osigurane burze s punom podrškom za trgovinu Etherom kao Coinbase, Kraken ili BitStamp, ali uvijek možete koristiti i burzovnu stranicu Bitcoin.com-a kako biste pronašli alternativu i odabrali onu koja vam najbolje odgovara.

Jednom kad odaberete burzu, morat ćete se registrirati. To obično uključuje potvrdu vašeg identiteta pa pri ruci imajte neki identifikacijski dokument. U nekim slučajevima, moći ćete povezati svoj bankovni račun ili debitnu/kreditnu karticu sa stranicom kako biste kupovali, ali neki od njih će vas tražiti da prvo prebacite sredstva direktno na račun za tradicionalne valute na stranici.

Sa svojim novcem iz ‘stvarnog svijeta’ spremnim, vrijeme je za kupovinu. Neke stranice će vam nuditi više mogućnosti od drugih, ali kod većine ćete upisati količinu Ethera koji želite kupiti (ili ekvivalentnu količinu tradicionalnog novca koji ste spremni potrošiti) i kliknuti na gumb ‘Kupi’.

Ako sve prođe prema planu, vaša investirana sredstva bit će povučena s vašeg računa ili odgovarajućeg novčanika i vaš Ether će biti prebačen u svoj poseban novčanik. Iako je Ether manje podložan zakrčenju tržišta nego bitcoin, razmjene nisu uvijek trenutne pa ako se vaša kriptovaluta ne pokaže odmah, dajte joj malo vremena prije nego se počnete brinuti.

Jednom kad se pokaže, možete je zadržati za kasniju prodaju, mijenjati je za drugu kriptovalutu ili je koristiti za razne online transakcije.

Za one kojima je korištenje pametnih telefona ugodnije za provođenje financijskih transakcija, postoje razne aplikacije za neke od većih burzi i one mogu pružiti čak i uglađenije iskustvo. Poduzmite iste korake kao one koje smo gore opisali, samo s dodirom umjesto klikova i imat ćete hrpu odmah dostupnog Ethera pod prstima.

Ako planirane zadržati Ether dulje vremena, ili ste ga kupili puno, možda biste trebali poduzeti dodatan sigurnosni korak i premjestiti Ether na račun koji nije povezan s burzom. Događalo se da su burze bile hakirane ili padale tijekom vremena ekstremnog trgovanja pa je čuvanje vaše kriptovalute u sigurnijem novčaniku – možda i na ‘hladnom pogonu’ – dobra praksa za ozbiljne trgovce.

 

Kupovanje Ethereuma putem izravne trgovine

Ako vam je trgovanje na burzi premalo pod vašom kontrolom i radije biste da možete više odlučivati odakle vaša kriptovaluta dolazi, stranice s direktnom ili ravnopravnom (peer-to-peer) prodajom bi mogle biti ono što tražite. One vam omogućavaju da uspostavite trgovanje s određenim prodavačem, ali morate biti prisutni u vrijeme trgovine i sami provesti transakciju. Nisu osobito komplicirane, ali obavezno dvaput provjerite sve detalje prije nego kliknete gumb za kupovinu.

PaxfulDruga prednost direktnih trgovina je da ne morate nužno koristiti svoj bankovni račun da biste je financirali. U slučaju stranica kao LocalEthereum, možete koristiti PayPal, Amazon bonove ili čak gotovinu uživo. Ako ste već kupili nešto bitcoina pomoću kojeg želite kupiti Ether, možete koristiti i stranice poput Paxful da biste ga ‘prodali’ za Ether – ali u ovom vodiču ćemo pretpostaviti da ne želite. U tom slučaju, LocalEthereum je zasad vaš najbolji izbor jer su direktna trgovanja Etherom još uvijek relativno mlad koncept.

Idite na stranicu LocalEthereum i prođite kroz sve ponude. Vidjet ćete velik broj različitih ljudi iz svih dijelova svijeta, koji nude Ethereum po raznim cijenama pa filtrirajte svoje rezultate po lokaciji ili načinu plaćanja da biste pronašli pogodbu koja vam odgovara. Dvaput provjerite brojke u usporedbi s aktivnim trgovinskim stopama za kriptovalute na stranicama poput CryptoCompare ili LiveCoinWatch i ako ste zadovoljni, kliknite gumb ‘Kupi’ na desnoj strani.

U tom trenutku morat ćete izraditi račun na stranici kako biste nastavili s kupovinom, ali nije riječ o kompliciranom procesu i od vas se ne traži ovjera kakva se često traži na burzama. Tada ćete ući u kodirani razgovor s prodavačem, s kojim ćete dogovoriti uvjete pogodbe. Kad je prodavač zadovoljan, poslat će Ether na založni račun. Vi tada izvršite uplatu u kojem god obliku izaberete i tad će Ether biti ‘pušten’ u novčanik po vašem izboru.

 

LocalEthereum

Brige oko sigurnosti i privatnosti

Ključna komponenta LocalEthereuma je njegova privatnost pa jednom kad je transakcija završena, vaša povijest poruka je poništena uništenjem vašeg jedinstvenog, privatnog ključa. No, ako i u jednom trenutku transakcije jedna od strana nije zadovoljna, može se pozvati arbitar koji će na vaš zahtjev moći pogledati poruke.

S obzirom na to da je riječ o peer-to-peeru, a ne djelovanju na velikoj burzi, LocalEthereum i stranice poput nje su mnogo manje podložne usporavanjima i padanjima koje se događaju tijekom razdoblja jakog trgovanja. Iako na vrijeme transfera Ethera to može utjecati, ne morate se brinuti da će vaše valute biti ‘zaključane’ u slučaju da stranica nije dostupna.

No, ako se odlučite za osobnu trgovinu gotovinom ili nekim drugim medijem, pripazite da poduzmete neke mjere predostrožnosti kao i s bilo kojom drugom trgovinom sa strancem. Susret o dobro osvijetljenom, javnom prostoru je dobra ideja. Iako je malo vjerojatno da ćete naići na probleme, nikad ne možete znati namjere stranaca koje ste susreli online, dok transakcija nije završena.

Piše: Z.K.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here