Kriptovalute su proteklih mjeseci u središtu pozornosti mnogih stručnjaka, svjetskih medija, ali i pojedinaca koji nastoje pratiti događanja po pitanju vrijednosti virtualnih valuta. Puno se toga izdogađalo posljednjih mejseci po pitanju vrijednosti najpopularnije kriptovalute, Bitcoin, a čini se kako se stvari neće ubrzo smiriti.

Bitcoin je postigao nevjerojatno velike tržišne vrijednosti, što je mnoge natjeralo da se zapitaju – može li ta virutalna valuta održati svoj rast vijrednosti i sprema li nam se nova era plaćanja virtualnim valutama. Mnogi smatraju kako vrijednost Bitcoina suviše lako skače i pada, što unosi određeno nepovjerenje i nemir u događanja na tržištu. Da je tome djelomično tako, ovih je dana dokazao i poznati kreativac Elon Musk – čija je jedna Twitter objava uzrokovala značajan rast vijrednosti Bitcoina.

Elon Musk u ovome trenutku slovi za jednog od najvećih vizionara i izumitelja koji svojim često nekonvencionalnim i čudnim rješenjima – gura svijet velikim koracima naprijed. Musk je trenutno među najbogatijom osobama na svijetu, no njegove ideje zauvijek će promijeniti čovječanstvo. Samim time, Musk je izrazito popularna ikona društvenih mreža i digitalnog svijeta, a njegove izjave izrazito se poštuju od strane mnogobrojnih ljudi.

Proteklih je dana jednom jednostavnom Twitter objavom u kojoj je pisalo samo #bitcoin bez ikakvih dodatnih objašnjenja Musk “natjerao” Bitcoin na rast vrijednosti od čak 17 posto. Dakle, nakon izrazito šture objave jednog jedinog hashtaga, Musk je uzrokovao rast vrijednoti Bitcoina i tako pokazao koliku pažnju ljudi širom svijeta ima. S druge strane, pokazalo se još jednom kako Bitcoin izrazito varira i lako mijenja svoju vrijednost – izazvan raznim vanjskim događanjima.

U zalasku siječnja je vrijednost Bitcoina uglavnom varirala od 32 – 35 tisuća dolara, nakon što je na samom startu godine bila čak preko 40.000 dolara. Bila je potpuno jasno da Bitcoin mora u jednom trenutku izgubiti dio svoje vrijednosti, no mnogi su se pitali koliko će nisko pasti nakon strelovitog i jakog rasta.

Zadržavanje vrijednosti na oko 35.000 dolara uopće ne zvuči loše, nakon što je prije nekoliko mejseci Bitcoin bio na manje od 20.000 dolara vrijednosti. U trenutku Muskove objave na Twitteru, Bitcoin je imao vriejdnost oko 32.000 doalra, da bi ubrzo nakon objave narastao na čak 37.000 dolara. Jedna objavljana riječ za porast vrijednosti od 17% definitivno je uzbuđenje, ali i opasnost za sve koju su uložili u Bitcoin.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here