Već smo vidjeli neke lude platforme za rudarstvo kriptovaluta, ali najnovije idu i korak dalje stavljajući nekoliko NVIDIA GeForce RTX GPU-a pod vrhunsko hlađenje. Ovaj napredni rig za rudarenje kriptovaluta predstavio je “I_Leak_VN” na twitteru, a prikazuje platformu s vrhunskim GeForce RTX grafičkim karticama koje se hlade pomoću mineralnog ulja.

uljno hlađenje za rudarenje kriptovaluta

Ovaj sustav za rudarenje na slici uključuje ukupno 10 NVIDIA GeForce RTX 3090 GPU-a. Podsjetimo da je GeForce RTX 3090 trenutno najbrža grafička kartica na svijetu za rudarenje kriptovaluta, posebno ETH (Ethereum). Kao što znamo, ovakve vrhunske grafičke kartice, pogotovo u stalnoj uporabi za rudarnje kriptovaluta, zahtijevaju snažno hlađenje kako bi mogle raditi u stabilnoj fazi, pogotovo kada stvarno pogurate tih 19,5 GDDR6X memorijskih modula. Iako sve izgleda da je složeno u kućnoj radinosti, sva oprema djeluje masivno i izrađena je po mjeri za smještaj svih grafičkih kartica.

uljno hlađenje za rudarenje kriptovaluta

Možete vidjeti kako svaki NVIDIA GeForce RTX 3090 koristi vodeni blok Bitspower na stražnjoj strani riga. Svaka je kartica opremljena radijatorom od 280 mm i na nju su priključena tri Super Flower Leadex Titanium 1600W napajanja. Sav aluminijski okvir ima GPU-ove koji se spajaju na jedinstvenu matičnu ploču MSI B360-F PRO koja omogućuje odjednom do 18 GPU-a. Svi GPU-ovi kada se stave u pogon za rudarenje ne prelaze temperaturu od 50 ° C, što je zaista impresivno, ali i očekivano s obzirom na ugrađeno hlađenje.

 

Drugo računalo za rudarenje koji koristi istu vrstu hlađenje dolazi iz Vijetnama, a korisnik ovdje koristi ukupno 8 ASUS GeForce RTX GPU-a koje se hlade mineralnim uljem. Hlađenje mineralnim uljem ima svoje prednosti u odnosu na standardno hlađenje tekućinom i osigurava da se sve komponente hlade jednakom brzinom, a ne promjenjivim temperaturama na GPU-u, VRAM-u i VRM-ovima. Cijelo računalo je uronjeno u rashladnu tekućinu, što omogućuje osjetno ​​niže radne temperature kada se kartice pokrenu u non stop operacijama rudarenja kriptovaluta.

Također podsjetimo i na suludu RGB-Lit platformu za rudarstvo kriptovaluta koja sadrži 78 NVIDIA GeForce RTX 3080 grafičkih kartica. Više o tome možete pročitati ovdje.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here