Google je odlučio zabraniti sve ekstenzije za svoj megapopularni i megakorišteni internetski pretraživač Google Chrome uz pomoć kojih bi korisnici mogli rudariti kriptovalute. Google tako više neće prihvaćati ekstenzije koje rudare kriptovalute, a sve već postojeće ekstenzije za Google Chrome koje imaju tu mogućnost će u lipnju ove godine biti i službeno uklonjene sa Chrome Web Trgovine ekstenzija.

Skrivanje skripti za rudarenje kriptovaluta unutar Googleovih ekstenzija

Naravno, svatko od nas je barem čuo za kriptovalute. Oni koji su malo bolje informirani znaju bolje o čemu je riječ. Znaju da kriptovalute donose dosta visok profit uspješnim ”rudarima”, a zbog toga što je omjer recimo Bitcoina sa američkim dolarom iznimno dobar (uz fluktuacije, ali i bez obzira na to Bitcoin se odlično drži) sve veći broj potencijalnih rudara se odlučuje na bavljenje virtualnim iskapanjem valuta.

Baš kada govorimo o najpoznatijoj od svih kriptovaluta (koja je ujedno i prva od njih), to jest o Bitcoinu treba reći da je ova valuta ostvarila ogroman uspjeh i skok u vrijednosti tijekom prošle godine. U 2017. godini vrijednost jednog Bitcoina iznosila je vrtoglavih 20 000 USD. U redu, ta vrijednost nije dugo ostala i sada je dosta niža, ali ipak treba napomenuti dokle je sve Bitcoin (kada gledamo vrijednost u usporedbi sa jednom od najkorištenijih valuta na svijetu) stigao i kakav je potencijal ove kriptovalute.

I dok ljudi rudare i razmjenjuju se različitim kriptovalutama, kao što su Bitcoin, Ethereum i Litecoin, to je dovelo do mnoštva ideja kod nekih developera ekstenzija i aplikacija, što je dalje dovelo do toga da neki developeri i vlasnici internetskih stranica na svoje stranice stavljaju različite skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta (osim unutar svojih stranica developeri takve skripte stavljaju i unutar svojih ekstenzija). To se često zna dogoditi bez da korisnici to uopće i znaju.


Google je sve do nedavno dopuštao rudarenje kriptovaluta uz pomoć ekstenzija za Google Chrome, ali sve dok je svrha i namjena te ekstenzije bila samo rudarenje kriptovaluta. Nadalje, Google je svoje korisnike i obavijestio o tome da će dopustiti takve ekstenzije čija je namjena samo i isključivo rudarenje (a ne i neke dodatne stvari). Ipak, s obzirom da više od 90% Chrome ekstenzija ne zadovoljava ovo pravilo, to jest da se koriste i za neke druge stvari, a ne samo za rudarenje, Google smatra da je to prevršilo svaku mjeru.

Prema onome što piše u Chromium blogu, Chrome Web Trgovina više neće prihvaćati niti unutar sebe sadržavati ekstenzije koje na bilo koji način podržavaju rudarenje kriptovaluta. Sve ekstenzije takvog tipa koje se trenutno načaze unutar Trgovine će biti maknute iz opticaja do kraja lipnja ove godine.

To opet ne znači da Google želi ići u nekakav sukob sa kriptovalutama i rudarenjem istih. Kako piše u nastavku, „ekstenzije koje u sebi imaju namjene koje se odnose na blockchain, osim rudarenja će i dalje biti dopuštene unutar Chrome Web Trgovine“. Drugim riječima, developeri trebaju napokon prestati iskorištavati svoje korisnike.

Glavni razlog zbog ove promjene pravila jest zbog toga što rudarenje kriptovaluta stavlja veliki teret na rad procesora računala. Skripta za rudarenje kriptovaluta koja radi u pozadini računala kao dio neke ekstenzije može jako utjecati na rad performansi računala.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here