Kriptovalute posljednjih mjeseci privlače pozornost mnogih korisnika pa se tako u Googleovom Play Storeu u zadnje vrijeme pojavilo nekoliko aplikacija koje su poslužile kao platforme za otvaranje profila te ulaganje.

Nažalost, Google je izdao službenu objavu kako su kod dijela takvih aplikacija primijećeni opasni malware i adware sadržaji.

Iz Google Play Storea je slijedom toga uklonjeno sljedećih osam aplikacija:

 • BitFunds – Crypto Cloud Mining
 • Bitcoin Miner – Cloud Mining
 • Bitcoin (BTC) – Pool Mining Cloud Wallet
 • Crypto Holic – Bitcoin Cloud Mining
 • Daily Bitcoin Rewards – Cloud Based Mining System
 • Bitcoin 2021
 • MineBit Pro – Crypto Cloud Mining & btc miner
 • Ethereum (ETH) – Pool Mining Cloud.

U navedenim aplikacijama korisnici koji su ih preuzeli bili su uvučeni u ulaganje s obećanjima kako će zaraditi velike profite ako ulože svoj novac u cloud mining operacije (rudarenje kriptovaluta bez potrebe za kupnjom hardvera). Dodatni detalji govore kako su korisnicima koji su postali žrtve prevare bili prezentirani različiti zavaravajući oglasi, plaćali su uslugu pretplate s prosječnim mjesečnim davanjima od 15 dolara, a ujedno su plaćali dodatni iznos za povećanje kapaciteta rudarenja bez da su dobili ikakav povrat vrijednosti.

Za preuzimanje dvije od navedenih osam aplikacija trebalo je platiti određeni iznos. Preuzimanje aplikacije Crypto Holic – Bitcoin Clodu Mining plaćalo se 12.99 dolara, dok se za aplikaciju Daily Bitcoin Rewards – Cloud Based Mining System plaćalo 5.99 dolara.

Prijavu aplikacija Googleu izvršila je tvrtka Trend Micro koja je jedan od vodećih u svijetu kad se radi o rješavanju problema cyber sigurnosti. Google je odmah nakon izvršene prijave uklonio aplikacije iz Play Storea, no korisnici koji su ih preuzeli na svoje pametne telefone i dalje su u opasnosti i morali bi ih hitno izbrisati.

Kako prepoznati lažnu aplikaciju za kriptovalute?

U nastavku donosimo četiri savjeta koji mogu poslužiti kao oblik testiranja ispravnosti preuzete aplikacije:

 1. Detaljno pročitajte recenzije aplikacije. Lažne aplikacije će imati veliki broj recenzija s 5 zvjezdica i to vjerojatno odmah nakon što su postale dostupne u Play Storeu. Više pozornosti obratite na negativne recenzije.
 2. Pokušajte unijeti pogrešne podatke o novčaniku za kriptovalute. Ako nakon toga aplikacija prihvati unijete podatke i nastavi provoditi daljnje procese, vjerojatno se radi o nekom obliku prevare.
 3. Resetirajte aplikaciju ili telefon u trenutku procesa rudarenja. Nakon što to uradite, aplikacija ne bi trebala provoditi proces i sve bi se trebalo vratiti na početne postavke prije provođenja resetiranja.
 4. Provjerite ako postoji naknada za povlačenje. Prijenos kriptovaluta zahtijeva naknadu koja je relativno visoka kad se usporedi s vrijednostima cloud mininga pa bi, prema tome, besplatno povlačenje moglo biti vrlo sumnjivo.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here