Najveća društvena mreža, Facebook, radi na prvoj kriptovaluti za masovnu uporabu. Iako još nije jasno sasvim jasno koja je svrha njihovog novog pothvata, curenja Facebookovih dokumenata otkrila su da Zuckerbergova tvrtka namjerava razviti tehnologiju blockchaina.

Potpredsjednik Facebooka za komunikacijske proizvode i šef Messengera David Marcus predvodit će skupinu za razvoj blockchaina. Ipak, njegova je nedavna objava šokirala na tisuće korisnika, jer se Marcus istodobno odlučio povući s mjesta voditelja najveće chat platforme.

Marcus nastavlja raditi za Facebook, ali na nešto drugačijem projektu…


„Nakon gotovo četiri nevjerojatno nagrađujuće godine u vodstvu Messengera, odlučio sam da je vrijeme za novi izazov. Sastavljam malenu grupu ljudi koji će raditi na zadatku otkrivanja kako se moć blockchaina najbolje može iskoristiti na Facebooku, počevši od nule“, napisao je Marcus u podužem statusu proteklog tjedna.

Izvjesno je da bi Facebook tehnologiju primarno iskoristio za rješavanje problematike zaštite korisnika, a blockchain omogućio potpunu kontrolu i nadzor korisnika nad podacima koji se nalaze i dijele na mreži.

Zuckerberg je u novogodišnjoj odluci u siječnju napisao da će osobito istražiti pozitivne i negativne strane kriptovaluta

Takva istraživanja Facebook mogu dovesti i do stvaranja vlastite kriptovalute. Mark Zuckerberg objavio je da je i sam zainteresiran za stvaranje svoje kriptovalute, a u slučaj da se najave u potpunosti ostvare, Facebook bi tako postao ozbiljna konkurencija bitcoinu. Međutim, spomenute opcije Marcus i njegov tim tek trebaju istražiti.

Ulogu Davida Marcusa na čelu Messengera preuzet će šef proizvoda za poruke Stan Chudnovsky. „Bila mi je čast voditi ekipu Messengera, čija predanost da Messenger učine najboljim ne može biti nadmašena. Nedostajat će mi, ali znam da je Messenger rukama sa Stanom Chudnovskym i da će nastaviti stvarati nevjerojatna iskustva za sve ljude diljem svijeta koji o tome ovise“, zaključio je Marcus.

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here