U utorak, 7. rujna 2021. godine, El Salvador je ispisao povijest, te postao prva država na svijetu koja je prihvatila Bitcoin kao legalnu (službenu) valutu u državi i kao sredstvo plaćanja. Uz Američki dolar, Bitcoin je sada druga službena valuta u El Salvadoru.

Početni prijedlog i predstavljanje Bitcoina kao legalne valute bilo je ometeno raznim problemima, gdje su prosvjednici punili ulice kritizirajući taj potez vlade. Zato je vladina aplikacija za plaćanje čak bila i privremeno isključena, a cijena Bitcoina naglo je pala.

Iako je prerano za predviđanje punog utjecaja usvajanja Bitcoina na ovu malu zemlju, postoje neki važni zaključci ovog poteza. Ovdje ćemo pogledati zašto je prihvaćanje Bitcoina u Salvadoru važno.

1) Brže i jeftinije međugranične doznake

Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele ustvrdio je da će korištenje Bitcoina građanima učiniti jeftinijim i bržim primanje doznaka iz inozemstva. Dodaje kako će Western Union, MoneyGram i drugi davatelji novčanih usluga izgubiti čak 400 milijuna dolara provizija na doznake usvajanjem bitcoina u zemlji.

Trenutno posrednici, poput Western Uniona, naplaćuju 12,75 posto ili više za prijenos od 100 dolara. Nasuprot tome, transakcija u Bitcoinu pomoću državnog Chivo digitalnog novčanika nemaju proviziju za transakciju, eliminirajući skupe provizije. Osim toga, svatko tko odluči primati plaćanja u Bitcoinu može ga automatski pretvoriti u dolare, čime će se riješiti problem cijene Bitcoina koja može jako varirati.

Doznake, odnosno priljev novca iz inozemstva, čine 23 posto bruto domaćeg proizvoda El Salvadora, s tim da je zemlja 2020. doznake doznačila gotovo 6 milijardi dolara, što je koristilo oko 360.000 kućanstava ili 70 posto stanovništva. S obzirom na njihovu važnost za gospodarstvo, ne čudi što su doznake bile tzv. “selling point” za plan Bitcoina u zemlji.

2) Povećana financijska uključenost

Prema podacima Svjetske banke, samo 30 posto stanovništva El Salvadora ima bankovni račun. Međutim, mnogo veći dio stanovništva ima pristup pametnim telefonima, pa El Salvador postaje zemlja s fokusom na pametne telefone i stanovnike koji posjeduju dotični uređaj. Bez pristupa banci, mnogi građani su isključeni iz legitimnog gospodarstva zemlje, a s mobitelom će ipak biti uključeni.

Usvajanje Bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja pobudilo je nade da bi se to moglo promijeniti. Građani će moći koristiti svoje pametne telefone za preuzimanje vladinog Chivo novčanika za siguran pristup kriptovaluti (op.a. u ovom slučaju Bitcoinu), dobivajući pristup uslugama mikrokreditiranja, izbjegavajući loše prakse kreditiranja i visoke kamatne stope.

Usvajanje Bitcoina kao nacionalne valute dat će Salvadorcima priliku za sudjelovanje u globalnoj ekonomiji i povećati kontrolu nad njihovim financijama. El Salvador je već instalirao 200 kripto bankomata u cijeloj zemlji tako da stanovnici mogu lako pretvoriti Bitcoin u američke dolare.

3) Mnoge zemlje bi sada mogle napraviti isto

Nakon što je El Salvador najavio da će prihvatiti Bitcoin kao svoju nacionalnu valutu, političari diljem Latinske Amerike pozvali su svoje vlade da naprave isto. Glavni argumenti za usvajanje Bitcoina kao nacionalne valute uključuju smanjenje oslanjanja na američki dolar, usporavanje inflacije i privlačenje inozemnih poduzetnika. Naravno, postoji i strah od propuštanja ili zaostajanja za drugim zemljama (engl. FOMO – fear of missing out).

Nijedna druga država nije poduzela konkretne korake prema usvajanju Bitcoina ili drugih kriptovaluta kao zakonskog sredstva plaćanja. Međutim, ako se eksperiment El Salvadora pokaže uspješnim, gotovo je sigurno da će ga slijediti i druge zemlje.

“Neistraženi teritorij”

El Salvador je ušao na nepoznato područje postajući prva zemlja koja je usvojila Bitcoin kao nacionalnu valutu. Vlada se nada da će uvođenje Bitcoina rezultirati prijeko potrebnim gospodarskim rastom i smanjiti izloženost vanjskim politikama vlade. S druge strane, kripto zajednica očekuje da će potez El Salvadora ojačati njegovu vjerodostojnost.

Ono što je sigurno jest da će sve oči biti uprte u El Salvador i svi će s nestrpljenjem gledati hoće li ovaj “eksperiment” uspjeti ili ne. Iskreno, nadamo se da hoće jer bi to otvorilo i mnoga druga vrata za kriptovalute.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here