Dugoročni vlasnici Bitcoina imaju razloga za zadovoljstvo, jer se cijena jednog bitcoina (XBT) jučer povijesno popela na vrijednost veću od 40 000 američkih dolara, što je dvostruko više nego najveća vrijednost prije nešto više od tri godine. Trenutna vrijednost je 41.411 USD ali ima velike fluktuacije tokom cijelog dana.

Pogledajte kako izgleda pogon za rudarenje kriptovaluta koji zarađuje 20.000 USD mjesečno!

Sadašnja vrijednost svih bitcoina u optjecaju je veća od 740 milijardi dolara, što je zapravo ogromna količina kapitala uloženogu u jednu kriptovalutu, a ukupna vrijednost za sve kriptovalute veća je od jednog bilijuna dolara (1000 milijardi dolara), navodi CoinMarketCap.

Ulagači su hrlili u kupovinu bitcoinova posljednjih mjeseci jer je kriptovaluta jednostavno postala “mainstream”. Square (SQ) i PayPal (PYPL) sada omogućuju svojim korisnicima kupnju i prodaju bitcoina. što je dodatno zahuktalo trgovinu. A da situacija bude još bolja nedavno su ga prihavtili i vrhunski menadžeri novca, poput Paul Tudor Jonesa, Stanley Druckenmillera, i Anthony Scaramucci.

Softverska tvrtka MicroStrategy (MSTR) sada drži bitcoin u svojoj bilanci. I izvršni direktor tvrtke BlackRock (BLK), najvećeg svjetskog upravitelja imovinom, nedavno je rekao da je bitcoin u osnovi novo, digitalno zlato, imovina koja se može sigurno držati u doba svjetske krize, slabosti dolara i rastuće inflacije. “Nije iznenađujuće vidjeti nedavni rast bitcoina. Ohrabrujuće je vidjeti ozbiljnije razmatranje bitcoina i klase imovine digitalne valute, jer on ima stvarni potencijal za preoblikovanje globalnih financija kakve poznajemo”, rekao je Michael Sonnenshein, izvršni direktor tvrtke Grayscale Investments, najveći svjetski upravitelj kripto imovine, u izjavi za CNN Business.

Međutim trebutni balon bitcoina mogao bi naglo puknuti, upozorava Anthony Scaramucci. Ovaj je tjedan veliki bum bitcoina pretjerano napuhao vrijednost, a cijene su porasle gotovo 25% u samo nekoliko dana. To podiže zvona na uzbunu čak i među nekim iskusnim bitcoin vlasnicima. “Sudionici na tržištu sve više usvajaju bitcoin kako bi se zaštitili od nestabilnosti. No, iako je daljnji rast neizbježan, ulagači ne bi trebali očekivati ​​da će se to kretati pravocrtno”, rekao je Gavin Smith, izvršni direktor Panxora Group, konzorcija za kriptovalute, u izjavi za CNN Business .

Smith je dodao da bi se cijene bitcoina ponekad mogle srušiti i za 25% te da kriptovalutu ne treba promatrati kao “čarobno stablo novca”. Cijene bitcoina mogle bi pasti čak i više od 25%, upozorava Alex Mashinsky, izvršni direktor i osnivač Celsius Networka, upravitelja kripto imovine. “Prije ili kasnije, doći će do veće korekcije”, rekao je Mashinsky za CNN Business, dodajući da bi cijene bitcoina mogle pasti sve do 16.000 dolara prije kraja prvog tromjesečja. “Ovo će izbaciti slabe ulagače i prenijeti palicu sa svim njihovim BTC-ima sa kratkoročnih špekulanata na dugoročne ulagače i institucije”, dodao je.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here