Planirate investirati u Bitcoin i zanima vas u kojoj je fazi trenutno najpopularnija virtualna valuta? Kako se kreće tržišna vrijednost Bitcoina i hoće li rasti u 2021. godini? Dolazi li Bitcoin u 2021. godini na S&P burzu i što to znači za stabilnost vrijednosti Bitcoina?

Bitcoin je posljednjih tjedana ponovno u središtu pažnje mnogobrojnih svjetskih stručnjaka, bankara i medija. Naime, ova najpopularnija virtualna valuta na svijetu doživjela je proteklih mjeseci i tjedna veliki rast vrijednosti – čime je zapravo došla u fazu maksimuma u svojoj ne tako dugoj povijesti. U studenom je vrijednost Bitcoina počela naglo rasti da bi ovih dana “plovila” na vrijednosti od otprilike 35.000 dolara. Hoće li se navedena vrijednost zadržati ili će još dodatno rasti za sada je teško prognozirati, no nekako se stječe osjećaj da je Bitcoin ušao u jednu novu fazu u kojoj možemo očekivati smanjenje oscilacija u vrijednosti valute – te samim time mirnije utočište za sve sadašnje i buduće ulagače.

Kraj ove godine definitivno je donio mnogo radosti za investitore u Bitcoin, a čini se kako bi iduća godina mogla biti još bolja za ponosne vlasnike Bitcoina. Posljednjim rastom mnogi su vlasnici Bitcoina zaradili poprilično dobar novac, no mnogi se još ne rješavaju Bitcoina – jer smatraju da će u budućnosti još dodatno narasti. Svemu tome u prilog bi trebala ići i planirana događanja u 2021. godini.

Bitcoin

Ekstreman rast Bitcoina posljednjih godina

Bitcoin je u svojem startu imao jako puno nepoznanica i mnogi su zapravo mislili kako se radi o još jednom projektu “navlakuši” gdje je cilj nekome uzeti novac bez previše muke. Svoje prve korake Bitcoin je napravio u siječnju 2009. godine kada su započele i prve kupnje/prodaje ove virtualne valute. Od te ne tako daleke 2009. godine pa do danas puno se toga promijenilo, a Bitcoin je stasao u valutu koje bi prema svemu sudeći mogla krojiti budućnost novčano-trgovinskih razmjena.

Otkako se Bitcoin pojavio na tržištu pa sve do danas – ekstremno je narasla vrijednost same valute. Mnogobrojni ulagači i pojedinci tijekom posljednjih 11 godina investirali su fizički novac u virtualnu valutu te tako značajno podigli vrijednost samog Bitcoina. Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da ste prije desetak godina uložili samo 100 dolara u Bitcoin – danas biste na računu imali preko 500 milijuna dolara. Naime, u 2010. godini vrijednost jednog bitcoina bila je svega 0.003 dolara, dok se danas te vrijednosti penju sve do 20.000 dolara. To je nevjerojatna razlika u vrijednosti, zahvaljujući kojoj su mnogobrojni ulagači (posebno oni na početku) ulaganjem u Bitcoin zapravo postali milijunaši.

Mnogi analitičari predviđali su kako će Bitcoin ogromno izrasti, ali će se njegova vrijednost tijekom godina drastično smanjiti (ispuhati). No, najnovija događanja na tržištu baš i ne pokazuju takav trend – s obzirom na to da Bitcoin raste do granica koje su prije samo koju godinu bile nezamislive. Oni koji su među prvima uložili u Bitcoin jednom pametnom odlukom osigurali su se financijski za cijeli život, no mnogi se pitaju što je s onima koji danas ulažu u Bitcoin. Hoće li Bitcoin nastaviti rasti i do koje to razine može najviše ići? Činjenica je da je puno lakše ostvariti povećanje vrijednosti kada je vrijednost niska (0.003), nego li sada kada Bitcoin vrijedi oko 35.000 dolara. Dakle, rast Bitcoina zasigurno neće biti toliko strelovit i značajan, ali sada mnogi vjeruju kako će Bitcoin nastaviti rasti svojim staloženim i umjerenim tempom.

Bitcoin najbolja kriptovaluta na svijetu

Nakon Bitcoina pojavile su se mnoge kriptovalute koje su imale velike planove i čiji je rast u samom početku bio ekstremno visok. No, danas gotovo više nitko ne spominje neke druge virtualne valute osim Bitcoina. Dakako, virtualnih valuta trenutno ima jako puno i svakog mjeseca nastaju nove – no nekako se stječe dojam da nitko ne može doći uz bok Bitcoinu. Prednost Bitcoina je što sada iza sebe ima već više od 11 godina aktivnog “funkcioniranja” i što su mnogi ulagači i pojedinci odlučili pokloniti povjerenje ovoj virtualnoj valuti. S druge strane, nove virtualne valute teško pridobivaju povjerenje ulagača i samim time je njihov rast mizeran.

Iako su mnogi očekivali kako će se tijekom godina pojaviti neka virtualna valuta države ili velikih IT kompanija koja će prestići Bitcoin, to se nije dogodilo. Pokušaja razvoja kriptovaluta je bilo s raznih strana, no nekako su se priče o razvoju i rastu drugih kriptovaluta uvijek stišale – nakon poletnog zamaha. Jedna jedina kriptovaluta koja za sada uspješno odolijeva svim silnim izazovima je Bitcoin. Bez obzira na razna oprečna mišljenja korisnika, hakiranja burzi (mjenjačnica) i mnogobrojnih skeptika – Bitcoin i dalje nezaustavljivo raste i održava svoj kontinuitet.

Vjerojatno nećemo pogriješiti ako kažemo da je Bitcoin trenutno najpopularnija kriptovaluta na svijetu. Zapravo, to nije trenutno stanje – jer Bitcoin tu poziciju drži već godina. Zahvaljujući statusu najpopularnije virtualne valute na svijetu ispred Bitcoina je svjetla budućnost jer ljudi imaju vjerovanje da ulažu u nešto što vrijedi i što će u budućnosti još dodatno rasti. Od samih početaka Bitcoin je gradio lidersku poziciju na tržištu kriptovaluta, a unatoč silnim pritiscima s raznih strana – danas su i dalje najpopularnija virtualna valuta ispred koje je odlična budućnost.

bitcoin

Bitcoin od 2021. godina na burzovnim indeksima

Povjerenje koje je iznimno bitno za ulagače koji investiraju u Bitcoin od sljedeće će godine dobiti jednu novu dimenziju. Naime, iz američke kompanije S&P Dow Jones Indices, koja se bavi burzovnih indeksima – najavili su kako od početka 2021. godine kreću s objavljivanjem burzovnih indeksa za kriptovalute. Iako su se do sada kretanja vrijednosti Bitcoina mogla pratiti na raznim internetskim stranicama, činjenica je će ovo “priznanje” velike kompanije dati dodatan vjetar u leđa investitorima. Samo da naglasimo kako je S&P Dow Jones Indices kompanija s dugogodišnjim stažom i jedna od najpopularnijih agencija za praćenje tržišta i kreiranje burzovnih indeksa.

Iz S&P Dow Jones Indices su najavili kako će po prvi puta javno pratiti stanje na tržištu kriptovaluta, a to znači da će burzovnim indeksom biti obuhvaćeno više virtualnih valuta. Dapače, spominje se kako će se analizirati čak 550 najpopularnijih kriptovaluta, a među kojima će zasebno mjesto definitivno imati Bitcoin. Vrijednost Bitcoina uvelike premašuje vrijednosti ostalih valuta pa će samim time Bitcoin zasigurno dobiti i najviše pozornosti ulagača.

Ideja pojavljivanja virtualnih valuta na burzovnim indeksima vezana je uz povećanje sigurnosti i povjerenja ulagača te podizanja interesa za investiranje u virtualne valute. Sada kada će Bitcoin dobiti i “službenu” potvrdu svoje vrijednosti, bit će sve više onih koji će htjeti investirati u najbolju virtualnu valutu današnjice. Ujedno, ovim će potezom Bitcoin napokon stati uz bok investicijama u obveznice, dionice i razne druge vrijednosne papire – što do sada nije bio slučaj. Ovakav rasplet događaja trebao bi ulagačima smanjiti rizike ulaganja, a ujedno bi trebao značajno povećati vrijednost samog Bitcoina u godinama koje su pred nama. Za stanje vrijednosti valuta koristit će se tržišni podaci kompanije Lukka, a sve bi trebalo startati u početku 2021. godine.

bitcoin

U Hrvatskoj kupljen prvi automobil Bitcoin valutom

Iako o Bitcoinu uglavnom progovaramo kroz svjetske okvire, činjenica je da je Bitcoin već duže vremena prisutan i u Hrvatskoj. U nekim su gradovima postavljene mjenjačnice za virtualne valute, a mnogi su hrvatski entuzijasti uložili svoj fizički novac u virtualnu valutu. Sve je više poznatih investitora koji spremno nagovještaju svoje velike investicije u Bitcoin, a ima i mnogobrojnih anonimnih Hrvata koji svoj novac drže u Bitcoinu. Dakako, rast vrijednosti Bitcoina potaknuti će mnoge da se odvaže investirati u Bitcoin, a hoće li to biti modar potez pokazat će godine pred nama.

Nedavno je u Hrvatskoj po prvi put kupljen novi automobil – plaćen Bitcoinom. Crveni Ford Focus prvi je automobil koji su budući vlasnici u Hrvatskoj kupili Bitcoinom. Za novi su automobil novi vlasnici (mladi bračni par) trebali “iskeširati” manje od jednog Bitcoina. Automobil je prodan u zagrebačkom salonu Karić automobili koja već neko vrijeme nudi uslugu plaćanja Bitcoinom – ali je ovo prvi automobil koji su prodali kroz plaćanje Bitcoinom. Automobil je plaćen putem Billy fiskalne blagajne, a platforma za kripto-plaćanje bila je GoCrypto. Vjerujemo kako će inovativan bračni par uživati u budućim vožnjama automobila i kako će se rado prisjetiti da su automobil lakše kupili zahvaljujući ekstremnom rastu Bitcoina posljednjih tjedana i mjeseci.

Ovaj primjer iznad samo potvrđuje činjenicu kako je Bitcoin itekako dospio i u redove Hrvatica i Hrvata. Vjerujemo kako u Bitcoin u Hrvatskoj uglavnom investiraju iskusni ulagači i tehnološki stručnjaci – kojima je ovo područje itekako zanimljivo i privlačno. No, vijesti poput ove iznad o kupnji automobila Bitcoinom definitivno su sjajna reklama za sve buduće ulagače u Bitcoin – koji će skupiti hrabrost i odvažiti se na upoznavanje svijeta kriptovaluta. Hrvatska se sada upisala na listu zemalja gdje je Bitcoin prodro u razne pore društva, a plaćanje Bitcoinom nije više izuzetak već polako postaje svakodnevica (određenih pojedinaca).

Što će nam donijeti Bitcoin u budućnosti?

Teško je pronaći nekakav smisleni odgovor na ovo pitanje, s obzirom na to da su mišljenja stručnjaka poprilično različita. Bitcoin je apsolutna novost na tržištu i u svojih 11 godina postojanja pokazao je kako ima velike oscilacije u vrijednosti. No, gledamo li krivulju rasta Bitcoina ona zaista fascinira jer je od svega 0.003 dolara vrijednosti u manje od 10 godina uspio stići na gotovo 35.000 dolara. Gledamo li promišljeno rast Bitcoin vidljivo je kako valuta stabilno raste kroz godine, bez obzira na učestale oscilacije u vrijednosti. Sukladno tome, za predvidjeti je kako će se rasta nastaviti – posebno sada nakon što Bitcoin bude predstavljen i u službenim burzovnim indeksima.

Pojavljivanje Bitcoina u burzovnim indeksima moglo bi imati velike razmjere na popularnost ove kriptovalute. Naime, investitori će sada imati potvrdu da se radi o stabilnom i sigurnom rastu pa će vjerojatno mnogi u budućnosti investirati svoj novac u virtualne valute. Bitcoin kao lider tržišta dovoljno je sazrio da bude uz bok popularnim konkurentima na financijskom tržištu, a to znači da nas očekuju mnoge promjene u budućnosti. Pojavljivanje plaćanja virtualnim valutama sasvim sigurno će prodrijeti u naše živote, a ne bi nas trebalo začuditi ako u godinama koje su ispred nas i mnogi od nas počnu koristiti Bitcoin – kao sredstvo plaćanja.

Hrvatice i Hrvati svjesni su da negdje postoji ta virtualna valuta zvana Bitcoin, ali mnogi za sada ne žele detaljnije ulaziti u tu priču. Naime, sve oko virtualnih valuta još uvijek izgleda pomalo nestvarno pa se mnogi boje investirati novac u nešto što ne poznaju. No, oni hrabri koji će među prvima započeti s ulaganjima i plaćanjima putem Bitcoina – promijenit će sliku naroda. Naime, nakon što će ljudi primijetiti da se Bitcoin koristi u većoj mjeri nego prije – i sami će se lakše odlučiti za korištenje Bitcoina. Mladom bračnom paru čestitamo na kupnji novog automobila Bitcoinom, ali i upisivanju u svojevrsne povijesne knjige – u kojima će stajati da je prvi “Bitcoin auto” u Hrvatskoj bio crveni Ford Focus.

Ispred nas je definitivno zanimljiva godina za Bitcoin u kojoj će se pokazati u kojem smjeru ide budućnost ove valute, ali i virtualnih valuta općenito. Gdje će se zaustaviti rast Bitcoina i hoće li doći do značajnog pada vrijednosti za sada nitko ne zna, no idući će mjeseci biti itekako atraktivni po tom pitanju. Ako još niste, upoznajte se sa svijetom virtualnih valuta – jer sve se čini kako će virtualne valute postati dio svakodnevice mnogobrojnih Hrvatica i Hrvata u budućnosti.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here