Želite pohraniti bitcoinove a neznate kako? Postoje različite vrste Bitcoin novčanika. Pogledajmo koja vrsta novčanika za pohranu kriptovaluta je najbolji odabir za vas. 

Kako se tehnologije, trendovi i vrijednosti kriptovaluta mijenjaju svakog dana, ponekad je teško pratiti sve najnovije stvari u svijetu kriptovaluta. Jedna od najvažnijih stvari koje treba razmotriti kao ulagač ili vlasnik bitcoina, ili alternativne kriptovalute, je gdje ga pohraniti. Zato morate poznavati najbolje bitcoin novčanike.

Postoje razni načini pohrane kriptovalute kroz razne vrste novčanika, pa nabrojimo neke: novčanici kriptovaluta vezani uz burzu, softverski novčanici koji se nalazi na računalu, hardverski novčanici posebno dizajniran za čuvanje vašeg novca sigurnim, pa čak i mogućnost da sve ispišete na papir i zaključate ga u vatrootporni sef. Pristupi kriptovalutnim novčanicima su različiti i svi oni imaju svoje prednosti i mane.

 

Online novčanici kriptovaluta

Najbolja opcija za one koji tek počinju s bitcoinom, su online novčanici, koji vam omogućavaju pohranu vaše kriptovalute na mjestu koje je lako dostupno od bilo kuda u svijetu, s bilo kojeg uređaja koji odaberete. Često povezani s burzom, oni čine mijenjanje za tradicionalan novac (poput američkog dolara) ili druge kriptovalute brzim i jednostavnim i laki su za postavljanje i početak korištenja. Mnogi imaju i aplikacije za pametne telefone da bi vam omogućili lakši pristup u stanje vašeg novčanika kriptovalute.

Većina nudi solidnu sigurnosti u obliku autentifikacije u dva koraka, ili više, a neki će od vas tražiti dokumente s vašom fotografijom da biste potvrdili svoj identitet. To ne znači da pružaju manje anonimnosti nego neke druge opcije s ove liste.

S ovim ste novčanicima ovisniji o trećoj strani za bilo kakvu podršku. Ako je burza hakirana i izgubi sva sredstva, i vaš novac bi u tom slučaju najvjerojatnije nestao. Ako je burza pogođena velikim prometom ili DDOS napadom, možda nećete moći pristupiti svojim valutama. S obzirom na to da je vaš bitcoin spremljen na nekim udaljenim serverima, hakeri bi vam mogli ukrasti identitet i ući u vaš račun bez vašeg znanja, kako bi prenjeli vašu kriptovalutnu ušteđevinu.

Zbog tih razloga, ovi novčanici se preporučuju onima koji tek počinju s razmjenom bitcoina, onima koji mijenjanju male iznose ili ga drže kratko vrijeme.

 

block chain

Naš odabir online novčanika za kriptovalute

Blockchain – Sustav novčanika Blockchain.info ima jednostavno i razumljivo sučelje, ovjeru u dva koraka i razne druge sigurnosne opcije. Dolazi s ugrađenim ShapeShift trading značajkom za laku konverziju bitcoina, Ethera ili Bitcoin Casha. Za razliku od nekih alternativa, ne zahtijeva identifikaciju.

Druge opcije

Coinbase

Coinbase – Brz i lagan pristup različitim tržištima Coinbasea, uključujući GDAX platformu za mijenjanje, gdje možete kupovati, prodavati i mijenjati bitcoin, Litecoin i Ether. Nedavno je bio uključen u svojevrsni skandal oko Bitcoin Casha pa mu je reputacija malo pala, ali je inače riječ o jednoj od dosta korištenih i respektabilnih burzovnih platformi.

 

Offline softverski novčanici kriptovaluta

Offline softverski novčanici, ponekad nazivani ‘desktop novčanici’, nude veliku lakoću korištenja i pristupa. Neki ciljaju baš na korištenje na stolnim i prijenosnim računalima, dok se drugi više fokusiraju na mobilne uređaje i dolaze isključivo kao aplikacije.

Velika prednost ovog pristupa je nezavisnost. Svaka burza u svijetu može pasti, a vi još uvijek imate tehničko vlasništvo i pristup svojim kriptovalutama. To također znači da biste morali biti izravno hakirani ili napadnuti da izgubite pristup. Vaš identitet je zaštićen, bez potrebe da se igdje upisujete ili dajete identifikacijski dokument da biste ga posložili ili pristupili svom novčaniku.

Ako ima pripadajuću mobilnu aplikaciju, možete jednostavno prebaciti bitcoin između sebe i drugih vlasnika, čak ih možete koristiti da biste platili za pojedine stvari u pravim trgovinama koje primaju kriptovalute kao platežno sredstvo.

To ipak ne znači da su ove vrste novčanika savršene. Još uvijek su bazirane na softveru pa su podložne hakerskim i malware napadima. Oni s online komponentom za lakšu razmjenu su također javniji nego prave offline-hardverske alternative. Ako u jednom od takvih sistema pohranjujete puno bitcoina, možete privući neželjenu pozornost.

 

Naš odabir Offline softverski novčanici kriptovaluta

 Exodus – Sve-u-jednom aplikacija koja objedinjava podršku za razne kriptovalute – bitcoin, Ethereum, Litecoin i druge – sa snažnim značajkama privatnosti i sigurnosti,  Exodus je potpuno besplatan za korištenje.

Ima ugrađenu ShapeShift opciju za lako unutarnje trgovanje raznim kriptovalutama, grafikone i lokatore uživo, i kompatibilna je s Windowsima, IOS-om i Linuxom. No, trenutno nema autentifikaciju u dva koraka.

Druge opcije

Electrum – Brzi offline softverski novčanik, Electrum je godinama bio jedan od najpopularnijih odabira među vlasnicima kriptovaluta i to s dobrim razlogom. Privatan je i siguran, s brzim sučeljem i punom sposobnošću izvoza vašeg privatnog ključa za korištenje s drugim bitcoin klijentom. Također je kompatibilan s hardverskim novčanicima pomoću korištenja third-party pluginova.

Mycelium – Softverski novčanik koji se koristi isključivo na mobitelu, Mycelium je platforma otvorenog koda s punom podrškom za bitcoin. I dok se trenutno ne može koristiti s drugim kriptovalutama, stalno se razvija i proširuje. Brz je, lako dostupan i, iako možda malo kompliciran novim korisnicima, pruža bogatstvo naprednih opcija za iskusnije vlasnike bitcoina.

Bread Wallet – Jedno od najpopularnijih rješenja za bitcoin na iOS-u, iako ovaj novčanik ima podršku i za Android uređaje. Jasno sučelje i instalacija koja traje nekoliko sekundi, ovo čine jednim od najlakših mobilnih novčanika za brzo podizanje i pokretanje, bez gnjavaže. Podrška za papirnati ključ znači da možete povratiti svoju lisnicu čak i ako izgubite telefon.

 

Hardverski novčanici kriptovaluta

Za one koji žele najveću sigurnost za svoju bitcoin investiciju ili općenito planiraju imati doticaja s većom količinom i vrijednošču kriptovaluta, hardverski novčanik je obavezan ili “must have”.

Spremanjem svog bitcoina na poseban komad hardvera koji je uvijek ‘offline’, odnosno nije povezan na internet, nudi sigurnost da nitko neće moći hakirati i ukrasti vašu kriptovalutu. Hakeri i malwarei će jako teško infiltrirati vaš novčanik, a sprečavanjem da netko fizički ukrade uređaj od vas, gotovo je nemoguće izgubiti pristup svojim kriptovalutama.

Hardverski novčanik može biti jednostavan, kao eksterni tvrdi disk s instaliranim nekim od gore nabrojanih novčanika, ili posebno osmišljen uređaj koji se koristi isključivo za pohranu vaše kriptovalute. U svakom slučaju, morate biti sigurni u njegovu fizičku lokaciju, tako neki preporučuju da ih stavite u pravi sef, kako bi bili dvostruko sigurni. Iako je siguran od digitalnih prijetnji, vaš novčanik nije zaštićen od nekih ekstremnih situacija, kao npr. krađe hardvera, tako da nemože dobiti titulu 100% siguran.

Ovi tkzv ‘hladni’ novčanici kriptovaluta mogu se povezati na bilo koje računalo na svijetu, tako da možete lako prebaciti valute iz njih na ‘vrući’ novčanik, kako bi trgovali ili vršili transakcije, prije nego ih opet iskopčate.

Iako nisu skupi, neki hardverski novčanici mogu koštati koliko košta taj komad hardvera, pa je usporedba cijena i kvalitete, prije odabira urešaja svakako poželjna, tim više ako su vam važne neke specifične značajke.

 

Naš odabir hardverskog novčanika kriptovaluta

Ledger Nano – S podrškom za bitcoin, Litecoin Ethereum i alternativne kriptovalute bazirane na Ethereumu, Ledger Nano je malen USB uređaj s OLED ekranom za dvostruku provjeru transakcija.

Ima sustav otključavanja pomoću pina i podršku za autentifikaciju u dva koraka kroz FIDO UTF i unutarnji hardver koji je zaštićen od neovlaštenog korištenja. Ne možete dobiti sigurniji i privatniji bitcoin novčanik od ovog. Možete ga nabaviti na Amazonu po cijeni od oko 80 eura.

Druge opcije

Trezor – najstariji hardverski novčanik na tržištu, Trezoru možda nedostaju neke moderne mogućnosti koje pruža Ledger Nano, ali je još uvijek mnogo sigurniji od gotovo svih drugih novčanika. S jednostavnim ulaznim sučeljem i brojnim sigurnosnim mogućnostima, zasigurno je dobar izbor hardverskog novčanika. Cijena na Amazonu je oko 100 eura.

Vanjski tvrdi disk – Ovo je sigurnija verzija nekih offline softverskih novčanika. Iako nije toliko siguran protiv neovlaštenog korištenja, kao neki drugi hardverski novčanici, ova opcija vam daje mogućnost korištenja šireg raspona softverskih platformi, što bi vam se moglo svidjeti. Disk možete ponovno koristiti ako ikad odlučite da ste završili s kriptovalutama.

 

Papirnati novčanici kriptovaluta

Iako manje sigurni od hardverskih novčanika u smislu fizičke trajnosti, papirnati novčanik je vrlo neupadljiv način pohrane vašeg bitcoina. Omogućavaju vam da ‘šaljete’ bitcoin koristeći lijepe rukom napravljene potvrde i čuvate svoj bitcoin na potpuno neelektronskom mediju.

No, ako se odlučite za ovu mogućnost, ozbiljno bismo vam preporučili vodootpornu i zračno nepropusnu torbu i vodootporni sef kao drugu stepenicu. Komad papira je prekrhka stvar da biste na njemu čuvali mnogo ‘novca’.

Papirnati su novčanici također sustavi za naprednije korisnike jer mogu biti komplicirani za postavljanje. Nema povratka ako to napravite nešto pogrešno, a nestaje vam sva ušteđevina ako izgubite papir, tako da morate dobro promisliti gdje ćete ga držati.  

 

Naš odabir papirnatih novčanika kriptovaluta

BitcoinPaperWallet – slobodan za korištenje, ili s dodatnim plaćanjem ako želite uključiti hologramske i provjere za neovlašteno diranje, BitcoinPaperWallet.com će vam srediti papirnati novčanik u vrlo kratkom roku. Stranica nudi i tehničku podršku koja će vam pomoći s bilo kojim problemom na koje naletite.

 

 

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here