Osim ako niste živjeli bez Interneta zadnjih 10 godina, velika je šansa da ste puno puta čuli riječ “Bitcoin”. I ptice na grani znaju da se radi o najpopularnijoj i najvrjednijoj kriptovaluti na svijetu. Unazad zadnjih par godina Bitcoin je imao velike skokove i padove, ali uvijek se vraćao nazad. Još jači i još skuplji. Razloga za to ima mnogo, a jedan od njih je i globalna pandemija koronavirusa u kojoj su mnogi počeli investirati u kriptovalute.

Ako ste jedan ili jedna od onih koji investiraju u kriptovalute, posebice u Bitcoinove, onda vjerojatno želite zaštititi svoju “digitalnu imovinu”. Pitanje je kako ju najbolje zaštititi? Vjerojatno tako da Bitcoine spremite u sigurne i pouzdane “Bitcoin wallete” (hrv. Bitcoin novčanike). To je medij za pohranu Bitcoina, odnosno medij koji štiti vaše kodove koji su vam potrebni da pristupite Bitcoinu i vašoj digitalnoj imovini.

Ipak, postoji nekoliko različitih vrsta kripto-novčanika, te svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Naravno, želite samo one najbolje novčanike. Mi ćemo vam u ovom tekstu pokazati neke od njih, a na vama je da odaberete onaj koji vama odgovara.

Na kraju dana, to su vaši Bitcoini i jedino ste vi zaduženi za njihovu pohranu i njihovu sigurnost!

Što su Bitcoin novčanici?

Bitcoin novčanik drži, odnosno čuva vaše kriptografske ključeve koji su ključni za pristup vašim Bitcoinima. Ako im želite pristupiti ili želite napraviti transfer kriptovaluta, ovi ključevi su vam potrebni. Ti kripto ključevi, odnosno alfanumerički niz znakova je neka vrsta “lozinke” za vaše kriptovalute. U ovom slučaju – Bitcoin. Ako izgubite ovaj ključ, tada ste izgubili i Bitcoine. Kratko i jasno.

Sada kada smo to riješili, pogledajmo koje su to tri vrste Bitcoin novčanika koji postoje:

“Hot wallets” – To su online novčanici i često su vezani uz third-party servise ili aplikacije. To naravno čini pohranu kriptografskih ključeva vrlo laganim i praktičnim. Ipak, u slučaju da se dotični servis “hakira” i/ili dogodi se sigurnosni propust, potencijalno gubite svoju digitalnu imovinu (čitaj: kriptovalute).

“Cold wallets” – To su novčanici koji su spremljeni na uređajima koji nisu spojeni na Internet. Ako novčanik nije spojen na Internet, hakeri vam ga ne mogu ukrasti. Logično, zar ne? “Cold wallet” može biti neki stari PC kojeg imate doma. No, ni to nije najbolja solucija. Što ako taj isti PC prestane raditi? Što ako se HDD pokvari? Plus, nije baš praktično kopirati kripto ključeve na starije računalo.

“Hardware wallets” – To su hardverski novčanici, odnosno fizički uređaji na koje pospremate kriptografske ključeve. Jedan benefit od ovih novčanika je što ih možete spojiti na računalo po potrebi pa će i po potrebi novčanik imati pristup Internetu. Uz to, možete ih nositi kao privjesak za ključeve. Vrlo praktično i sigurno. Ponekad i skupo.

Najbolji novčanici za Bitcoin vlasnike

1) Exodus

Exodus spada u prvu skupinu novčanika (hot wallets), te je odličan za Bitcoine i druge kriptovalute. Trenutačno podržava preko 100 kriptovaluta koje možete u njega pohraniti. To znači da u svakom trenu možete dodati nove kriptovalute, slati postojeće i slično. Plus, direktno iz novčanika možete mijenjati jednu kriptovalutu za drugu. Slanje ili primanje kriptovaluta zahtjeva jako malo truda, zahvaljujući QR kodovima koje možete skenirati ili generirati za druge.

Aplikaciju možete instalirati na Windowse, Mac, Linux, Android i iOS uređaje. Ovo je možda i ponajbolji hot wallet za početnike.

2) Coinbase

Coinbase je popularna kripto mjenjačnica, odnosno burza, koja vam ujedno nudi i robusni (i besplatni) kripto novčanik. Opet, radi se o “hot walletu” jer ćete svoje ključeve spremati na servere na Internetu. Radi se o visoko sigurnom novčaniku, koji čak i ne zahtijeva od vas da napravite korisnički račun. Dodatno, bankovne račune možete spojiti sa svojim Coinbase novčanikom te tako lakše prebacivati “pravi” novac na Coinbase račun koji možete koristiti za kupovinu kriptovaluta.

S druge strane, Coinbase nema nativne desktop ili mobile aplikacije. To znači da ćete moći upravljati svojim kriptovalutama samo preko sučelja u web pregledniku. Sva sreća, postoji i Chrome ekstenzija koja je dostupna za desktop korisnike.

3) Mycelium

Mycelium je Bitcoin novčanik kojeg možete instalirati samo na mobitelu, te je namijenjen početnicima. Isto tako, Mycelium ima neke zanimljive mogućnosti i nudi veću kontrolu nad transakcijskim naknadama. Nadalje, kriptografske ključeve sprema na fizički uređaj (op.a. U ovom slučaju – mobitel), pa se ovu aplikaciju može donekle smatrati “cold walletom”. Ali ne brinite – ako izgubite uređaj ili on prestane raditi, Mycelium ima robusnu backup metodu pa svojim ključevima možete pristupiti i kada izgubite mobitel.

S druge strane, Mycelium podržava samo Bitcoine i Ethereume. Ako želite ulagati u više različitih kriptovaluta i raspršiti svoje ulaganje (što je i preporučljivo!), onda ovo nije idealna aplikacija za vas. Ako imate samo BTC ili ETH, onda svakako probajte Mycelium.

4) Ledger Nano X

Nano X je hardverski novčanik u koji s lakoćom možete pohraniti svoje kriptovalute. Ima super dizajn, te bateriju od 8 sati. Wallet, odnosno Nano X, možete direktno spojiti na vaš PC ili pametni telefon, te vam može “glumiti” cold wallet. Nadalje, tu je i Bluetooth funkcionalnost za spajanje, pa možete i nju iskoristiti.

Ledger Live softver vam daje pristup vašim ključevima i aplikacijama spremljenim na ovom uređaju, te ima prilično intuitivno sučelje. Ako tražite solidan hard wallet, definitivno preporučujemo Nano X.

5) Electrum

Electrum je Bitcoin wallet s hrpom mogućnosti, te je namijenjen naprednijim korisnicima koji trguju kriptovalutama. Ili barem onima s naprednijim znanjem o blockchainu i Bitcoinu.

Wallet je besplatan za korištenje, a možete ga koristiti “u oblacima” ili na svom uređaju. Hoće li biti “hot” ili “cold” wallet, na vama je da odlučite. Ovdje se radi o prilično sigurnom servisu koji ima open source kod. To znači da je bugove i propuste u servisu lakše naći i bilo kakve eskalacije su vrlo rijetke.

Ono što je minus ovog softvera je što nema podršku za ništa drugo osim Bitcoina. Ako želite siguran Bitcoin wallet, ovo je wallet za vas.

6) Trezor Model T

Trezor Model T je odličan hardverski wallet za spremanje kriptovaluta i drugih digitalnih vrijednosti koje posjedujete. Ako pogledate sliku, vidjet ćete da uređaj ima mali touch screen, te dozvoljava korisnicima da spremaju i kriptiraju Bitcoin ključeve bez straha. Dodatno, tu je i U2F (Universal 2nd-Factor) hardverski token koji vam povećava kontrolu nad uređajem i pristupom podacima koji se nalaze na njemu.

Mnogi se ne odlučuju na kupovinu Trezor Modela T zbog njegove cijene koja varira oko 200 dolara. To je mnogo više od maloprije spomenutog Nano X-a. Ako vam cijena nije presudna, ovo je možda i najbolji hardverski wallet kojeg možete kupiti za čuvanje vašeg digitalnog portfolija.

Koristite Bitcoin novčanik i osigurajte svoje kriptovalute

Kripto novčanici pružaju siguran i pouzdan način da zaštitite svoju digitalnu imovinu, te da njom upravljate na što jednostavniji način.

I bez obzira jeste li “one-time” investitor ili redovno trgujete kriptovalutama, teško je upravljati portfolijom bez dobrog novčanika.

I za kraj, ponovit ćemo još jednom – vi ste ti koji morate odabrati kako najbolje čuvati svoje kriptovalute, te kako ih zaštititi. Ovo gore su dobri novčanici, samo morate odvagnuti želite li koristiti “hot wallete” koji su praktični, ali manje sigurni od hardverskih novčanika. Ili ćete ići s ovom drugom opcijom, bez obzira na to što je ona skuplja i često nepraktična.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here