Sigurno ste barem jednom požalili zbog nečeg što ste pročitali, komentirali ili objavili na Internetu. Ako i danas nabasate na takav sadržaj, možete ga lako izbrisati s društvenih mreža ili bloga. No, što se događa sa svim neizbrisivim virtualnim materijalom?

Twitter, Facebook i ostale društvene mreže, kao i platforme za objavljivanje sadržaja, pružaju mogućnost kompletnog brisanja onog što ste objavili. Međutim, tragovi vaših aktivnosti ponekad jednostavno nisu izbrisivi, pa u takvim slučajevima valja kontaktirati administratore ili od Googlea zatražiti uklanjanje osobnih informacija putem formulara.

Rješenje svih problema

Google te većina drugih tražilica kupuju reference sa stranica poput Tumblra, WordPressa i ostatka društva, pa stručnjaci preporučuju da profile s takvih stranica uklonite. Sve vaše probleme možete riješiti pomoću online alata, poput justdelete.me sustava, koji briše kompletne radnje, od oglasa na Alibabi do aktivnosti na TeamVieweru.


Justdelete.me može izbrisati vaše aktivnosti sa stotina stranica

Ako pak, u potpunosti želite reciklirati svoj virtualni okoliš i iznova početi svoj online život, počnite koristiti VPN servise. Virtualna privatna mreža vaše će online aktivnosti učiniti nasumičnima, tjerajući kradljivce što dalje od privatnih podataka. Pristojan broj takvih servisa, koji su integrirani u preglednike poput Opere i Binga, potpuno je besplatan.

Velika Internetska arhiva

Internet Archive – jedno od potencijalnih rješenja

Sve što stvaramo izvan Facebooka, WordPressa, Flickra i sličnih stranica pohranjeno je u dokumentima Internet Archivea. Ukoliko i nađete podatke o svojoj aktivnosti putem spomenute tražilice, dugo ćete morati čekati njihovo uklanjanje. Krajnja je istina da sve naše podatke s Interneta nije moguće izbrisati.

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here