Microsoftov gejming servis xCloud konačno postaje dostupan za iPhone, iPad i web preglednike Chrome i Edge koji koriste Windows 10.

Novu vijest s oduševljenjem su dočekali pretplatnici Xbox Game Passa kojima se omogućuje uživanje u više od 100 naslova igara na raznim uređajima. Potrebno je spomenuti kako je xCloud servis još uvijek u pokusnoj fazi za iOS, iPadOS i web, a to znači kako postoji mougćnost pojave određenih greška ili bugova prilikom igranja.

Korištenje xClouda bi trebalo biti jednostavno – korisnik se mora prijaviti na svoj Microsoft ili Xbox korisnički račun na iPhoneu, iPadu ili web pregledniku te pristupiti knjižnici igara. Pristup xCloudu imaju samo pretplatnici Xbox Game Pass Ultimate servisa, a Microsoft će im poslati poziv.

Pozivi će se slati određenom dinamikom igračima i pretplatnicima u 22 zemlje za koje postoji podrška (npr. Indija nije jedna o njih). Pristup xCloudu je na web preglednicima Chrome i Edge vrlo jednostavan, a na iPhoneu i iPadu potrebno je otvoriti web preglednik Safari, pritom koristeći sljedeći URL: xxx.xbox.com/play.

Kod Appleovih uređaja nema alternative pristupu xCloudu jer je tvrtka prethodno odbila Googleove i Microsoftove gejming servise pošto su kršili pravila App Storea. Apple je u svom prijedlogu dao mogućnost da Google i Microsoft plasiraju pojedinačne igre na App Store i plate pristojbu po proizvodu, ali to na kraju nije prihvaćeno. Odbijena je mogućnost da se svaka Xbox igra plasira kao pojedinačna aplikacija, a ne kao dio Xbox Cloud Gaming servisa.

Dobra je stvar da za korištenje xClouda na iPhoneu i iPadu tj. na web preglednicima Chrome, Edge i Safari neće biti potrebne ekstenzije. Jedino što je potrebno osigurati su kompatibilni USB ili Bluetooth kontroleri.

Ovim potezom xCloud se pridružio game streaming servisima Google Stadia, Nvidia GeForce Now i Amazon Luna koji su već otprije dostupni na Appleovim uređajima.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here