Sve velike online platforme i servisi, polako, ali sigurno, kreću u obračun s mržnjom i zlostavljanjem koje je u punom jeku. Gdje god da dođete, vidjet ćete „zatrovane“ online zajednice u kojima je teško normalno raspravljati ili pričati s drugim osobama koje se kriju iza svog korisničkog imena.

Ali većina tih servisa i platformi većinom gleda i prati zlostavljanje na svojim serverima, a ne dalje od njih. Twitch polako širi tu priču i kada bude razmatrao ukidanje određenog korisničkog računa (ban, odnosno suspenziju), gledat će i na ostalim platformama. To znači da ako ste korisnik Twitcha i netko vas prijavi za neki „hate“ post, oni će pogledati vaše korisničko ime, email adresu i pokušati saznati što više o vama.

I ako vide da ste „hejtali“ i na nekim drugim platformama (op.a. naravno, uz uvjet da vas tamo nađu), to će uzeti u obzir kod spomenute prijave i odluke o ukidanju računa.
To su objasnili na svom blogu. U njemu kažu da neke stvari nisu bile jasno definirane i da će ih sada definirati. Točnije, definirat će kako se morate ponašati ako želite koristiti njihovu platformu. Svako kršenje tih pravila će se odmah i bez ikakve iznimke kažnjavati.

Prvi update koji su napravili u dotičnom vodiču, tiče se mjera protiv zlostavljanja i sadržaja koji nije primjeren za ovu platformu.


 

Nova pravila

Prva velika promjena je upravo ova koju smo spomenuli, a tiče se korisnika koji šire mržnju, govore drugim igračima uvredljive riječi i slično. Svako tko je igrao bilo kakvu online igru je to mogao vidjeti iz prve ruke. Najčešće se radi o maloljetnim i neodgojenim osobama kojima netko treba stati na kraj. Internet nije njihovo mjesto gdje mogu raditi i govoriti što god žele. Postoje pravila ponašanja koja se uvijek moraju poštovati, pa tako i na Internetu!

Svaka nedolična radnja će se kažnjavati trenutačnim doživotnim “bannom”, odnosno suspenzijom. Svi igrači moraju biti upoznati s ovom odredbom, te će se svi chatovi nadzirati i tražit će se ovakvo ponašanje, koje će se potom kažnjavati. Naravno, sve ono što im promakne će drugi korisnici Twitch platforme moći prijaviti praktički putem jednog klika mišem.

Ako pokušate na drugim platformama širiti mržnju prema drugima, prema Twitch platformi ili njezinim korisnicima, i to će se smatrati kršenjem Twitchevih pravila, te ćete isto biti kažnjeni.

Ostaje još neprimjereni sadržaj (golotinja i slično). To ne znači samo golotinja, nego i bilo kakav sadržaj seksualne naravi. Pravilo je jasno – „ponašanje mora biti kao da ste na javnoj ulici, u trgovačkom centru ili restoranu“. Sve što tamo nije dozvoljeno, nije dozvoljeno ni na Twitchu. Ovo je relativno, no shvaćamo svi što Twitch želi reći – ponašajte se primjereno i nećete biti kažnjeni.

Nova pravila stupaju na snagu 19. veljače pa ako koristite Twitch, pazite što pišete, govorite i kako se ponašate. Zašto dobiti suspenziju zbog dvije, tri krive riječi? Nema smisla – budite primjer kako se treba ponašati na online platformama i moći ćete ih koristiti bez ikakvog straha od suspenzije i drugih mjera.

 

Piše: B.P.

1 komentar

  1. Što je najgore često hejteri prijavljuju umjerenije i istinite postove ili komentare s kojima se ne slažu. I stalno pokušavaju spriječiti ono s čime se ne slažu. Već sam naletio na par primjera gdje baniraju istinu koja se kosi s njihovom propagandom i lažima.
    Kako to popraviti?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here