Za razliku od Apple Musica, Spotify nudi besplatnu verziju, odnosno da ga besplatno koristite. Pri tome ćete imati reklame i još neke nedostatke u aplikaciji, pa se postavlja pitanje da li treba plaćati Spotify? Naš odgovor je – da. Nažalost, ne možete to napraviti tako lako jer Spotify službeno nije dostupan u Hrvatskoj, no postoje zaobilazni načini o čemu smo već pisali. U nastavku teksta donosimo 5 razloga zašto biste trebali početi plaćati Spotify.
Napomenimo samo da ćemo možda i službeno dobiti podršku za Spotify u Hrvatskoj iduće godine jer je Spotify potpisao sporazum sa ZAMP-om, no službenog datuma još uvijek nema.

“Shuffle-only” mode
Jedan od glavnih razloga zašto biste trebali plaćati Spotify je što ako koristite Spotify mobilnu aplikaciju, moći ćete birati koju pjesmu želite slušati. Besplatna verzija vam nudi “shuffle-only” mode, odnosno pjesme se prebacuju i puštaju nasumično. Ako imate Spotify Premium, možete si pustiti koju god želite pjesmu s koje god liste želite. Ponekad je lijepo album poslušati od početka do kraja, a ne nasumično.

Neograničeno preskakanje pjesama
Kada imate besplatni Spotify account i kada slušate nasumične pjesme na playlisti, možete preskočiti samo određeni broj pjesama. To znači da nakon nekog vremena ne možete preskočiti pjesmu koja vam se ne sviđa, nego ju morate poslušati do kraja. Ako imate Premium account, možete preskakati pjesme koliko god to želite.

Slušajte kvalitetniju glazbu
Besplatni Spotify vam dozvoljava da slušate glazbu u dvije kvalitete. To je normalna kvaliteta (96 kpbs) i malo kvalitetnijoj (160 kbps). Ako imate premium račun onda možete poduplati broj kilobytea u sekundi na 320 kbps što znači da je zvuk i glazba koju slušate duplo kvalitetnija i detaljnija. To se pogotovo odnosi na one koji imaju malo bolje slušalice ili zvučnike i koji žele da im glazba svira kako je ona i napravljena, odnosno da čuju sve elemente pjesme. Možda niste audiofil, no primijetiti ćete razliku između 160 i 320 kbps.

Slušajte offline
Želite slušati glazbu dok putujete na posao, ali ne želite trošiti dragocjeni Internet promet na putu ili putujete rutom gdje Internet signal nije najbolji? Ne brinite – Spotify Premium vam dozvoljava da skinete na uređaj do 10.000 pjesama kako biste ih slušali lokalno, a ne preko streama. Tako ne trošite Internet promet i glazba vam je uvijek dostupna bez obzira na sve. Skinuti pjesme možete na 5 različitih uređaja.
Da biste skinuli lokalno album, playlistu, pjesmu ili podcast, samo tapnite na “Download” switch. Vidjet ćete malu zelenu strelicu pokraj pjesme dok se skida i dok se ne završi skidanje. Istu stvar možete napraviti i s albumom, playlistom … samo kraj imena iste kliknite na Download.

Odmah poslušajte nove albume i pjesme
Spotify ima ugovor s Universal Music Groupom (UMG) koja veže njihove izvođače da prvo album izbace na Spotifyju. Točnije, prva dva tjedna kada autor izbaci novi album, on je dostupan na Spotifyju, a tek onda i na drugim platformama. Free korisnici će dobiti nove singlove kao i svi drugi korisnici, no kada dođe novi album, neće ga moći odmah slušati. Premium korisnici odmah dobivaju pristup svim pjesmama i albumima koji se pojave na Spotifyju.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here