Često, Google nije najbolji alat za traženje novog što vas zanima. Ako želite nešto skinuti preko BitTorrenta, onda je bolje koristiti dedicirane torrent web stranice koje imaju internu tražilicu, organizirane su i daju vam mogućnost da skinete ono što želite. Google takve stranice ne indeksira i neće vam prikazati rezultate u svojim rezultatima.

Na Internetu je mnogo torrent stranica, ali one često mijenjaju ime i URL, pa ih je ponekad teško naći. Uz to, one često “operiraju” u tamnim kutevima interneta, što ima smisla jer su one prepune ilegalnog sadržaja, odnosno sadrže legalni sadržaj ali vam ga daju da ga skinete bez da ga platite. Da ne govorimo o ogromnim količinama pornografije koji se tamo mogu naći.

Na to dodajte hrpu čudnih reklama, malwarea, virusa i lažnih linkova. Svakome je jasno da s torrentima treba biti jako oprezan i da ne treba olako skidati sadržaj s takvih stranica. Ali moramo napomenuti da na torrent stranicama ima i legalnog sadržaja koji se smije skidati s Interneta bez ikakvih posljedica. Recimo, hrpu linux distribucija možete skinuti s torrent stranica, Ali isto tako ih možete skinuti s web stranica tih istih distribucija.

Pošto su te torrent stranice javne i nude hrpu sadržaja, jasno je da imaju jako puno aktivnih korisnika što znači da ćete relativno lako naći sadržaj koji tražite. Čak i ako tražite neke opskurne stvari kao što su neki lokalni glazbeni bendovi koji nemaju svoj sadržaj na Spotifyu ili sličnim servisima. Velika je šansa da ćete na torrentima naći takvu glazbu.

Postoje i privatne torrent stranice gdje ima mnogo više ekskluzivnog sadržaja, ali da biste pristupili takvim stranicama netko vas mora pozvati na njih i često imate određene “obaveze” prema njima. Jedna od njih je obavezno “seedanje” sadržaja kojeg skinete. Ako skinete 1 GB podataka, morate seedati isto toliko, ako ne i više.

Ako ćete koristiti torrent stranice, to radite isključivo na vlastitu odgovornost! Sami ste odgovorni za sadržaj koji skidate. Ono što vam mi mo\emo preporučiti je da uvijek koristite anti-malware zaštitu poput MalwareBytes Premiuma i VPN uslugu. No, pogledajmo što se nudi na tržištu koje su to najbolje torrent stranice današnjice.

The Pirate Bay (TPB)

https://thepiratebay.org/

The Pirate Bay ili skraćeno TBP ima sada preko 15 godina i još uvijek je najpopularnija torrent stranica na svijetu. Barem po Alexa rankingu. To znači da ima jako puno aktivnih korisnika, te jako puno torrenta za skidati. Ono što se nama sviđa kod TPB-a je mogućnost pretplate na RSS feed i automatsko skidanje, mnogo informacija o svakom torrentu, te sekcija s komentarima u kojima možete često vidjeti da li je torrent dobar ili ne. Ako vidite komentare “fake torrent”, to je dobar znak da potražite drugi torrent za skidanje.

Plus, ružičasta i zelena ikonica lubanje koja vam govori da se radi o pouzdanom i VIP korisniku, što često znači da je torrent validan. Ono što je zanimljivo je da TPB više ne hosta torrent datoteke kod sebe, nego ima magnet linkove koje kada kliknete automatski otvaraju vaš BitTorrent klijent i kreću automatski skidati ono što ste naumili.

Ono što nas smeta kod TPB-a je hrpa reklama i pop-upova, pa se nadamo da imate dobar Adblocker instaliran. No, popularnost ove stranice dovoljno govori za sebe i s razlogom je broj 1.

1337x

https://1337x.to/

Ako bacite oko na 1337x, mogli biste biti iznenađeni kako je stranica dobro organizirana i kako ima odličan search engine, odnosno tražilicu. Moramo se nadovezati na UI koji je odličan i mnogo bolji nego kod konkurenata.

Tako možete tražiti i vidjeti individualnu torrent datoteku, ali ima i tzv. “libraryje” koji će vam pokazati grid s hrpom torrenta s malom sličicom filma ili serije kako biste se lakše snašli i našli ono što tražite. Tu su naravno i ocjene serije-filma, opisi, naslov i lista torrenta s kojih možete skinuti film/seriju/glazbu …

Isto kao i kod TBP-a, reklame mogu biti iritirajuće, ali je stranica lijepo organizirana i vjerojatno joj ćete se vraćati nekoliko puta. Bez obzira na ove sitne “mušice” koje ima.

RARBG

https://rarbg.to/index70.php

RARBG možda vizualno nije atraktivan kao maloprije spomenuti 1337x, ali je i dalje prilično dobro organiziran. Barem kada govorimo o organizaciji BItTorrent stranice i tražilice. Kada upišete u tražilici ono što tražite i stisnete “search”, u rezultatima ćete dobiti detaljne rezultate s ikonicom koja će vam reći u koju kategoriju torrent spada. To može biti film, serija, glazba, e-knjiga itd.

Ako kliknete na rezultat koji vodi na film, dobiti ćete stranicu s detaljima, a često i hrpu screenshotova, ocjenu s IMDB-a, pa čak ponekad i trailer za film. Ako postoji naravno.
RARGB je generalno najbolja stranica ako tražite nove stvari. Ako tražite nešto staro i opskurno, to vjerojatno ovdje nećete naći. Ali ono što ovdje nađete je često vrlo kvalitetno i provjereno. I nećemo se više ponavljati, ali i ovdje ima raznih pop-upa s reklamama koje ćete morati ignorirati.

RuTracker

https://rutracker.org/forum/index.php

Ako ste spremni uložiti ekstra trud, mo\ete probati koristiti RuTracker. To je dugogodišnja torrent stranica u obliku foruma koja je vrlo popularna u određenim krugovima. I među onima koji “žive” za torrente.

Problem je što je većina stranice na ruskom, što znači da ćete u web pregledniku morati koristiti alat za prijevod stranice kako biste se mogli snaći. Osim ako ne znate ruski, a vjerujemo da je takvih jako malo među nama. Uz to, neke datoteke ako želite skinuti morate imati korisnički račun na ovoj stranici (lagano ga je kreirati i besplatan je).

Dobra stvar je i što je stranica pod nadzorom moderatora pa nema toliko malwarea i lažnih torrenta jer se to odmah briše i kažnjava brisanjem korisničkog računa. Ali naravno, treba i na njoj biti oprezan kao i na drugim torrent stranicama.

Zooqle

https://zooqle.com/

Zooqle je novija stranica od ovih drugih na našoj listi, ali smo je odlučili uvrstiti u ovaj tekst jer nudi ogroman broj stvari za skinuti. Početna stranica kaže da imaju preko 4.3 milijuna verificiranih torrenta. Barem je toliko bilo u trenutku pisanja. Sada je broj možda i malo veći.

Stranica definitivno nije najljepša, ali ima lijepo organizirane torrente, možete lako vidjeti nove torrente, možete ih tražiti po kvaliteti videa (npr.), pretplatiti se na RSS i još mnogo toga. Možda vam ovo neće biti prva torrent stranica, ali ju svakako treba imati u vidu.

Napomena: Svako skidanje torenta radite na vlastitu odgovornost. Iako nije pravilo, mnoge torent stranice sadrže viruse i zločudne skripte, pa postoji velika opasnost da se i zarazite, stoga oprezno sa skidanjem sadržaja s torent stranica.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here