Pošto živimo u Hrvatskoj, postoji hrpa servisa koje mi ne možemo koristiti. Neki od njih su Amazon Prime, Netflix sa cijelim repertoarom, Apple Music, Spotify … i mnogi drugi. U ovom tekstu ćemo vam pokazati kako ipak možete napraviti Spotify korisnički račun, platiti premium uslugu i slušati Spotify na svom računalu.

Proces je relativno jednostavan, no uzeti će vam možda pola sata i nije u potpunosti besplatan. Morate imati VPN uslugu, te plaćati Premium Spotify uslugu. Ako vam to nije problem, onda ste na pravom mjestu.

 

Ograničeni servisi

Prije nego krenemo konkretno na korake kako aktivirati Spotify račun, moramo se pitati zašto su neki od tih servisa kod nas nedostupni? Odgovor nažalost nije jednostavan. Kao prvo, mala smo zemlja i mnogi od tih servisa ne vide nekakvu veliku financijsku korist od nas. I u pravu su – mi ćemo sve napraviti samo da nešto ne platimo i da koristimo besplatno.

Kada počnemo više novaca trošiti na streaming servise i usluge, onda ćemo imati i veće šanse da takve proizvode koristimo zajedno sa „normalnim“ ostatkom svijeta. Druga stvar su zakoni, pravila i procedure koje su u mnogim slučajevima prekompleksne i kompanije ne vide način da ovdje posluju kao što posluju u Americi, Njemačkoj, Britaniji ili Japanu. O tome se mnogo priča, no nažalost, zakoni se mijenjaju presporo i premalo. Ali taj dio prepuštamo onima koji su plaćeni da se time bave.

Hrvatska u 2018.-oj godini

U svakom slučaju, kada se Hrvatska pokrene naprijed i kada se promijeni svijest ljudi, onda možemo očekivati da ćemo servise koristiti bez ikakvih ograničenja i nećemo morati pisati ovakve tekstove.

 

VPN

Prva stvar koja će vam trebati je VPN (Virtual Private Network) usluga. Zašto? Ako posjetite službene stranice Spotifyahttps://www.spotify.com – vidjet ćete da vas stranica odmah filtrira po IP adresi i pisat će da usluga trenutačno u vašoj zemlji nije dostupna. Zato ih „morate“ zavarati, odnosno koristiti VPN uslugu. Po mogućnosti onu koja ima servere u Americi. VPN usluga koju ćemo po stoti put preporučiti je NordVPN.

Oni su odlični i imaju servere diljem svijeta. Nakon što imate VPN uslugu, spojite se na servere u Americi (npr. NordVPN vam daje listu zemalja gdje imaju servere, pa si možete odabrati koji server želite i tamo se spojiti) i probajte sada posjetiti Spotify web stranicu. Pošto idete preko VPN-a i njihovog američkog servera,

Spotify vas više ne filtrira jer misli da dolazite iz Amerike, odnosno jer imate američku IP adresu. To je prvi korak koji nam treba i ovo jedini način da si napravite korisnički račun, ali nemojte ga još raditi. Prvo moramo napraviti američki PayPal račun, a onda ćete kod kreiranja Spotify korisničkog računa morati unijeti slične podatke, pa se zato još malo strpite. Vrijeme je za korak broj 2.

www.nordvpn.com – jedan od najboljih VPN-ova na tržištu

 

Američki PayPal

Postoje dva načina kako možete koristiti Spotify. Jedan je besplatni, a drugi je premium i plaća se oko 10 dolara mjesečno.
Ako želite besplatno slušati Spotify, onda kod slušanja morate biti na VPN-u i to je to. Spojite se na VPN-ov američki server, kreirajte Spotify korisnički račun, skinite si klijent na računalo, logirajte se u isti i to je to. Imate besplatni Spotify, samo što morate kod slušanja biti spojeni na VPN.

Čak i ne morate konstantno, jer Spotify dozvoljava „slušanje u inozemstvu“, ali ćete se svakih 7-14 dana morati spojiti na “američki VPN” i spojiti se na Spotify da on „vidi“ da ste u Americi. Problem je što kod besplatnog Spotify računa morate svako malo slušati reklame i ne možete ih preskočiti.

Također, ograničeni ste u još nekim segmentima, ali generalno će vam Spotify raditi. Ako želite imati sve mogućnosti, ne imati reklame i ne koristiti VPN kod korištenja Spotifya, onda morate imati premium račun i za to će vam trebati neki oblik plaćanja, a mi smo odabrali “američki PayPal”.

To znači da morate kreirati novi PayPal račun s pravom email adresom i vašom kreditnom/debitnom karticom, ali postaviti američku adresu. Kod kreiranja PayPalovog korisničkog računa, unesite podatke kao da živite u Americi. Nećete vjerovati, ali postoje web stranice koje vam izgeneriraju ove podatke.

U svakom slučaju, upišite neku nepostojeću adresu, odaberite grad New York, pogledajte stvarni poštanski broj Manhattana, upišite broj telefona i to je to. Samo kod kreiranja računa morate dati svoju pravu email adresu i pravu karticu. Moraju vam s nečeg „skidati“ novac kada trebate platiti mjesečnu pretplatu Spotifya.

Zapamtite podatke koje ste dali (posebice poštanski broj) jer ćete to morati unijeti i kod kreiranja Spotify korisničkog računa, pa neka se ti podaci poklapaju. I to je to. Sada imate novi PayPal račun s Američkom adresom i vrijeme je da se prijavite na Spotify.

 

Spotify

Sad ste spremni za onaj glavni korak. Imate američku IP adresu (preko VPN-a), imate američki PayPal i to je to. Vrijeme je da posjetite web stranicu Spotifya, skinete i instalirate klijent, te napravite korisnički račun. Unesite podatke koje morate (i američku adresu/grad/poštanski broj) i to je to. Kreirali ste korisnički račun.

Odmah dok ste na njihovoj web stranici, potražite opciju „upgrade“ (mada to možete napraviti i kroz klijentsku aplikaciju) i odmah aktivirajte premium račun. On vas košta 9.99 dolara (+ PDV) mjesečno. Kod aktivacije premium korisničkog računa, dodajte oblik plaćanja putem PayPala, te dodajte svoj novi „američki PayPal“.

Ako sve prođe dobro, a moralo bi, imate premium Spotify račun. Sada se možete odspojiti s VPN-a i pokrenuti aplikaciju koju ste skinuli i instalirali. Logirajte se sa svojim podacima i to je to. Proces završen.
Ako ćete se opet morati spajati na službenu Spotify web stranicu, morat ćete se spojiti na VPN. No, to će biti rijetki trenuci jer većinu toga možete namjestiti kroz samu aplikaciju.

 

Spotify na mobitelu

Pošto imate premium račun, bez problema biste trebali skinuti i Spotify mobilnu aplikaciju i slušati Spotify i kada ste „u pokretu“. Problem je što na „hrvatskim“ app store-ovima nećete vidjeti Spotify. Morate se prebaciti na američki app store, skinuti Spotify i onda se vratiti nazad na hrvatski. Kako to napraviti, prepuštamo vama. Imate mnogo tutorijala na webu pa se poigrajte s time ako želite Spotify i na mobitelu.

Napomena: Ako radite ovakav Spotify račun, to radite na svoju odgovornost. I Spotify i PayPal vam imaju pravo ukinuti korisničke račune jer niste „Amerikanac/ka“ ako vas otkriju, odnosno shvate da koristite njihove usluge drugačije od onoga kako su oni to zamislili.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here