Jeste li ikada u svome životu skinuli s interneta neki torrent? Ako se služite računalom i internetom, gotovo je sigurno da ste barem čuli za izraze ”torrent” i ”BitTorrent”. Ukratko, radi se o datotekama koje u sebi sadržavaju različite multimedijske sadržaje (najčešće filmove, glazbu, igre i sl.) i koje korisnici mogu skidati sa određenih, internetskih stranica na svoja računala.

Za skidanje torrent datoteka trebat će vam aplikacija pod nazivom BitTorrent. Njome bez problema možete skinuti ono što želite u torrent obliku, nakon čega to možete koristiti na svom računalu.

Je li sve zaista tako jednostavno? Baš i nije. Velik broj internetskih korisnika prijavili su slučajeve kako su od svojih pružatelja internetskih usluga (ili ISP-ova) dobivali raznorazne obavijesti nakon što bi na svoja računala skinuli neku torrent datoteku. Kako pružatelji internetskih usluga to mogu znati? Otkud im takvi podaci?

Stvar je u tome na koji način BitTorrent danas funkcionira. BitTorrent više nije kao što je bio prije. Sada je ova usluga puno više javna i puno manje anonimna, što dovodi do mnogih drugih pitanja.

BitTorrent Klijenti

Na koji način torrenti funkcioniraju?

Svaki puta kada korisnik s interneta poželi skinuti neku datoteku, on tijekom tog skidanja treba dobiti podatke sa udaljenog servera. Na primjer, poželite skinuti neku besplatnu igru za Android telefon sa neke od za to namijenjenih stranica. Korisnik klikne na stranicu, nakon čega klikne na igru i na ”Download” opciju i to je sve. Igra će biti skinuta na računalo ili drugi uređaj korisnika nakon nekog vremena, nakon čega će ju korisnik moći igrati.

Korisnik ovdje ne treba slati nikakve povratne podatke i ne treba ništa slati sa ”vlastitog” servera. Na ovaj način funkcionira pregledavanje internetskog sadržaja, gledanje videozapisa na YouTubeu, skidanje igara preko Steam-a. Ovakav način internetske komunikacije se zove ”jednosmjerna ulica”. Razlog je jasan.

No, ako preveliki broj korisnika (od kojih svaki koristi po jednu IP adresu) počne skidati sa jednog te istog servera u isto vrijeme, to može dovesti do toga da se server ”začepi”, a da se skidanje datoteka uspori. Kod torrenta je ovo drugačije. Kod torrent stranica i datoteka puno je manja šansa da dođe do ”začepljenja” i to iz razloga što torrenti funkcioniraju po načelu ”peer-to-peer”. Torrent datoteke se neprestano učitavaju i skidaju sa torrent servera (uz pomoć takozvanih ”seedera” i ”leechera”).

Svaki puta kada korisnik nešto odluči skinuti sa torrent stranica, on osim što skida tu datoteku ju i u isto vrijeme učitava na torrent usluge. Zbog toga što se na torrent stranicama neprestano događaju učitavanja i skidanja datoteka, one opstaju i preživljavaju (a uz to i nude u pravilu puno više brzine skidanja u usporedbi sa ”običnim”, internetskim stranicama kao što je na primjer Steam).

Iako se BitTorrent koristi vrlo često za piratstvo (koje je nedopušteno i protuzakonito, jer se na ovaj način krše autorska prava), postoji također i mnoštvo legitimnih načina korištenja te aplikacije za torrente. Zbog toga što torrenti mogu biti prilikom skidanja pauzirani, podijeljeni u manje dijelove i zbog toga što ih korisnik može skidati kada on to poželi (može i nastaviti skidanje torrenta kada želi), oni su idealni za skidanje velikih datoteka (kao što su na primjer, igre programi, paketi plugina i nadogradnje za druge programe).

internet špijuniranje

Što je ono što pružatelji internetskih usluga (ili ISP) mogu vidjeti?

Činjenica jest da pružatelj internetskih usluga ne može odmah vidjeti skida li neki korisnik neku datoteku koristeći BitTorrent ili ne. Većina torrent klijenata danas imaju neku vrstu enkripcije, što dodatno otežava lociranje i detektiranje od strane ISP-ova. No, to ne znači da pružatelj vaše internetske usluge nikada ne može znati ako skidate torrent. Postoje neki načini kako vas se može otkriti.

Skidanje svakog torrenta zahtijeva neke obrasce, koji su uobičajeni samo za torrente (kao što je korištenje više protokola kontrole za prijenos podataka, budući da se tijekom skidanja torrenta komunicira s više ISP-ova u isto vrijeme). U slučaju da vaš ISP aktivno pokušava otkriti skidate li neku datoteku putem torrenta i koristite li BitTorrent za skidanje neke velike datoteke, on će to vrlo vjerojatno moći otkriti.

Drugi način kako vaš ISP može otkriti da ste skidali torrent jest ako ISP odluči kontaktirati treće strane, koje su zadužene za kontrolu skidanja torrenta i torrent ISP-ove.

 

Zašto je loše skidati torrente i koristiti BitTorrent za skidanje piratskog sadržaja?

Kao što sam već napisao, torrent datoteke se obično koriste za skidanje piratskog sadržaja. Većina internetskih stranica koje na sebi sadrže torrent datoteke, sadrže ustvari datoteke koje se nelegalno koriste. Na primjer, ako korisnik odluči skinuti kopiju neke igre ili filma, za nju preko torrenta neće morati platiti ništa, dok bi njihove ”originalne” verzije morao platiti određenu svotu novca.

Neki programeri i programerske kuće čak i dopuštaju skidanje torrent datoteka s njihovim proizvodima, jer na taj način žele potaknuti korisnike da proizvod kupe, u slučaju da im se on svidi. No, ovo je rijetkost. Drugi razlog zbog čega je skidanje torrenta nepoželjno pa čak i opasno su virusi i ostale štetne stvari. Nerijetko se zna dogoditi da unutar datoteke koju korisnik želi skinuti može biti neki virus ili druga vrsta internetske opasnosti, zbog kojih korisnik može imati dugotrajne i teške posljedice.

 

Može li me VPN ili virtualna, privatna mreža zaštititi od špijuniranja?

Jedna od svrha postojanja virtualnih, privatnih mreža jest sakrivanje identiteta korisnika, odnosno njegove IP adrese. Zahvaljujući ovoj mogućnosti, korisnici VPN-ova koriste takve mreže kako bi nesmetano i neometano pregledavali i skidali internetske sadržaje, koji bi im u suprotnom bili nedostupni. U

kratko rečeno, virtualna privatna mreža u osnovi može sakriti internetski trag korisnika, no i ovdje treba pripaziti na nekoliko vrlo važnih stvari. Nisu sve virtualne, privatne mreže jednako kvalitetne i ne dopuštaju jednake mogućnosti.

Isplati li se koristiti BitTorrent?

BitTorrent, zajedno s torrent datotekama je nešto što korisnici ne bi trebali koristiti. Nedostataka i potencijalnih rizika s kojima se korisnici susreću prilikom skidanja torrenta jednostavno je previše.

Svaki torrent kojeg skinete može u sebi sadržavati neki Ransomware, virus, trojanski konj ili neku četvrtu internetsku neman, koja će vam stvarati velike probleme. Naravno, tu je i problem piratstva i kršenja autorskih prava, kojeg se nikako ne smije zanemariti. No, odluka (kao i rizici) je nešto što je isključivo na leđima korisnika.

Piše: I.H.

1 komentar

  1. Sve je dobro napisano uz nekoliko tipfelera 🙂
    No trebalo je napisati i da osim Bittorenta postoje i slični programi sa istom funkcijom, kao npr. UTorrent ili Transmission koji je otvorenog koda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here