Vikendi – vrijeme koje je najbolje potrošiti na odmaranje i uživanje u dobrim serijama i filmovima. Mnogi od nas nemaju vremena preko tjedna za uživanje u fantastičnim TV uradcima, ali se zato nađe nešto vremena vikendom ili praznicima. U ovom tekstu mi vam donosimo 9 serija koje smatramo da biste trebali pogledati ukoliko već niste i ako volite tehnologiju i SF.

Ako ste ih pogledati – možete opet. Uz to, preskočili smo klasike kao što su Star Trek, Battlestar Galactica, Red Dwarf, Firefly, X-Files … To su kultne serije koje bi svaki zaljubljenik u tehnologiju i SF trebao pogledati, no mi smo se skoncentrirali na nešto novije serije, te uz dvije serije koje su izašle nešto ranije, ali i dalje su vrijedne spomena.

Ako smatrate da smo ispustili koju dobru seriju i mislite da bi trebala biti na ovom popisu, slobodno u komentarima linkajte seriju, te recite zašto bismo ju trebali pogledati. Zašto je dobra i kako se razlikuje od ostalih serija. Da ne dužimo dalje, pogledajmo što se nalazi na našem popisu.

Mr. Robot


 

Prva serija na popisu je očekivano Mr. Robot. Ako ju niste pogledali, moramo reći da ste propustili fantastične dvije sezone jedne od najboljih serija koje su izašle unazad 2-3 godine. Glavni lik – Ellior Alderson – kojeg je utjelovio Remi Malek, je haker koji po danu radi za kompaniju koja se bavi računalnom sigurnošću, a po noći je čisti haker.

Nećemo ulaziti u detalje serije da vam ju ne pokvarimo, ali radi se o jednoj od najrealističnijih „hakerskih“ serija koje možete pogledati. Svaka scena „hakiranja“ je realna, glumci su fantastični, priča je i više nego odlična (op.a. možda malo zbunjujuća na kraju prve sezone?) … nemate razloga ju ne pogledati. Vjerujemo da ćete se oduševiti njome, kao što smo se i mi.

 

Silicon Valley

 

Silicijska dolina, odnosno Silicon Valley je serija – kao što možete i pretpostaviti – o startupima. Serija je fokusirana na 6 mladih osoba koje pokušavaju pokrenuti startup, ali to naravno nije lako. Puno je tu podmetanja, natjecanja i novaca … u igri u kojoj najčešće pobjeđuju velike kompanije. Kao i u realnom svijetu, ovdje je sve komplicirano, no serija je izrazito zanimljiva i humoristična.

Nismo očekivali baš nešto smiješnu seriju jer smo se mnogo puta opekli kada smo imali visoka očekivanja, no ova serija je definitivno ugodno iznenađenje. U seriji se spominju naravno velikani poput Googlea, Facebooka, Yahooa, ali u seriji se radi o natjecanju nepoznatih (izmišljenih) kompanija u dolini koje će vam realno dočarati život u Kaliforniji.

 

The IT Crowd

 

The IT Crowd je nešto starija serija, ali ju jednostavno ne možemo izostaviti. Serija ima svega 4 sezone po 6 epizoda (+1 specijalna epizoda) i visoku ocjenu 8.6 na web stranici IMDB. Sama serija prati 3 osobe, odnosno cijela serija se vrti oko istih. Riječ je o dva IT genijalca i njihovoj voditeljici u izmišljenoj Londonskoj kompaniji Reynholm Industries.

Kao što možete pretpostaviti, voditeljica IT odjela – Jen Barber, nema pojma o tehnologiji, dok cijeli ured vode spomenute dvije osobe koje su socijalno marginalizirane, imaju svoj smisao za humor i većinom rade kao tehnička podrška ljudima koji nemaju pojma o tehnologiji. Serija je prošarana geekovskim humorom i odlično dočarava same početke IT revolucije kada mnogi nisu znali ni što je router, Internet, pa ni PC.

 

The Big Bang Theory

Što reći o ovoj seriji? Vjerujemo da je 90 posto vas koji nas čitate pogledalo ovu seriju jer je toliko popularna da ju niste mogli izbjeći. Praktički konstantno se vrti na domaćim TV postajama i imate ju prilike gledati svaku večer. Riječ je o maloj skupini IT geekova koja se polako do 10.-e sezone proširi.

Sva 4 glavna lika su specifična i zanimljiva na svoj način, ali vjerojatno najupečatljiviji lik je Sheldon Cooper kojeg glumi Jim Parson. Naravno, ne smijemo ni zaboraviti plavušu koja seriju čini mrvicu zanimljivijom – Penny (Kaley Cuoco). Prve sezone su bile više geekovske i više se bavila tehnologijom, dok se radnja kasnije razvodni, no to nije razlog da seriju ne pogledate i to svih 240 epizoda koliko ih je do sada izašlo. Jedva čekamo 11.-u sezonu!

 

Halt and Catch Fire

 

Možda nismo bili dio IT revolucije 80-ih i 90-ih godina, ali volimo pogledati seriju ili film o tom razdoblju i vidjeti kako je sve zapravo krenulo. Ova serija vas vodi upravo u to razdoblje kroz oči vizionara i inženjera koji će se direktno sukobiti sa IT behemotima koji su započeli IT revoluciju.

U to vrijeme nije bilo puno IT kompanija, ali već tada su postojali IBM, Xerox, Texas Instruments … Oni su imali jasnu viziju kako postepeno nadograđivati hardver i softver, te kako to skupo naplatiti od korisnika. Ova serija će vam prikazati to razdoblje iz jedne druge perspektive. Svakako preporučamo!

 

Westworld

 

Westworld je prilično nova serija koju možemo svrstati u SF western trilere. Da, dobro ste pročitali. Serija se bazira na istoimenom filmu iz 1973.-e godine. Za sada je izašla samo jedna sezona, ali već je u planu iduća sa novih 10 epizoda.

Priča ove serije se odvija u izmišljenom Westworldu koji je tehnološki napredan divlji zapad u kojem žive androidi. Zapravo riječ je o zabavnom parku u kojem osobe mogu praktički raditi što god žele. Serija na odličan način spaja povijest i budućnost i zato je zanimljiva. Ocjenjena je sa visokom devetkom, što dovoljno govori o kvaliteti serije.

 

Black Mirror

 

Black MIrror je britanska SF serija koja prikazuje mračnu stranu života i tehnologije, odnosno „modernog društva“. Tehnologija je postala praktički sastavni dio svakog aspekta života i okruženi smo tehnologijom da nismo ni primijetili koliko to utječe na naše živote. Ova serija to pokušava prikazati kao „twilight zone“.

Ono što je nama zanimljivo je što je svaka eipozoda zasebna, imaju svoju novu priču, nove likove, nove događaje, ali sve se svodi na ono što smo spomenuli – mračnu stranu tehnologije i života u modernom društvu.

 

Person of Interest

 

Softverski genijalac i milijarder Harold Finch kreira stroj i softver za Vladu koji može predvidjeti zločine i terorističke napade u budućnosti, tako što „nadgleda“ cijeli svijet preko mobitela, email poruka, nadzornih kamera. Nakon što vlada olako shvati neke zločine i ne smatra da ih treba spriječiti, Finch odluči iskoristiti back door koji si je napravio i sam loviti kriminalce i pokušati spriječiti zločine.

Serija je vrlo zanimljiva i drugačija od ostalih, pogotovo kada se u priču upetlja haker pod imenom Root koji također želi pristup dotičnoj mašini. No, mašina u krivim rukama bi mogla biti potencijalna katastrofa koju Finch također želi spriječiti. Ako ne znate što biste gledali, svakako pogledajte ovu seriju.

 

Doctor Who

 

I za kraj nam ostaje legendarna serija Doctor Who. Seriju je prvi puta snimio BBC davne 1963.-e godine, no ona je mnogo puta „ispočetka“ snimana, odnosno sa novim epizodama i novim događajima. Glavni lik serije je Time Lord, odnosno „The Doctor“. On je čudno biće sa planeta Gallifrey i putuje po galaksiji koristeći TARDIS.

To je njegov svemirski brod koji je zapravo i stroj za putovanje kroz svemir, a izgleda kao plava britanska policijska kutija, odnosno kućica. Ako ništa drugi, pogledajte zadnje snimanu seriju koja je sa emitiranjem počela 2005.-e godine.

 

Piše: B.P.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here