Dating web stranice često tvrde da se privlačnost između dvije osobe može predvidjeti iz prave kombinacije osobina i zanimanja, ali nova studija baca potpunu sumnju na tu tvrdnju.

Science daily prenosi nedavno istraživanje, koje je otkrilo da računalo može predvidjeti tko je poželjan ili “hot”, ali nije mogao razotkriti tajnu prave želje za određenom osobom. Internet je prepun savjeta kako pronaći pravu djevojku ili dečka za sebe, i tu se stvaraju raznorazne teorije sa vrlo često upitnim rezultatima.

Postoje i “čarobne kugle” tarot karte i ostala magija koja Vam želi ponuditi svoje verzije vašeg budućeg intimnog života. A što je sa računalima? Mogu li računala predvidjeti ili pomoći oko naših ljubavnih problema? Možda malo, ali glavni keč svake buduće veze je u nečem sasvim drugom, a to je susret. Tu padaju mnoga nagađanja i teorije.

“Ljubavne kemije” za određenom osobom je gotovo nemoguće predvidjeti prije nego što se dvoje ljudi upozna”, kaže Samantha Joel, profesor psihologije Sveučilišta u Utahu. “Ljubavni odnos je više od zbroja njegovih dijelova. Postoji zajedničko iskustvo koje se događa kada sretnete nekoga, a to se ne može predvidjeti unaprijed”.


 

ONLINE DATING

 

Studija “Je li romantična želja predvidljiva? Strojno učenje primijenjeno na početnu romantičnu aktivnost između dvije osobe suprotnog spola”, objavio je danas online časopis Psychological Science.

Istraživači su koristili podatke iz dva različita uzorka dating web stranica, gdje su njihovi korisnici ispunjavali upitnike sa više od stotinu najpoželjnijih osobina, navika i zanimanjima. Nakon toga, sudionici su ocijenili svoje interakcije sa potencijalnim partnerima, što ukazuje na razinu interesa i seksualne privlačnosti svake osobe koju su upoznali na online dating stranicama.

Istraživači su koristili najsuvremenije algoritme za učenje strojeva, kako bi se utvrdilo je li bilo moguće predvidjeti “ima li kemije” na temelju odgovora na upitnike sudionika i prije nego što su se pojedinci susreli.

Odgovor je bio ne. Otkrili su da je bilo moguće predvidjeti sveukupnu tendenciju da li se netko nekome sviđa – ali ne i koje su dvije osobe bile jedna za drugu.

 

online-dating

 

“Dating može biti i neugodno iskustvo, može izazvati i anksioznost ako su osobe sa potpuno različitim životnim načelima, bilo bi lijepo da nam računalo olakša izbor, da ne moramo prolaziti kroz loša iskustva. Svima bi pomoglo da mogu preskočiti uzaludne pokušaje i spojiti se sa osobom sa kojom možete i kliknuti zar ne? Ali ova istraživanja sugeriraju da je to nemoguče, barem s alatima koje trenutačno imamo na raspolaganju. Računalo nam u ovom trenu nemože pomoći, jer takav zadatak nije, a to svi već dobro znamo, nije lako riješiti.”

Dok online dating web stranice za upoznavanje osoba pružaju dobru uslugu i pomažu u sužavanjima polja izbora i identifikacijom potencijalnih romantičnih izgleda, “ali ostaje činjenica da bez fizičkog susreta s nekim i dalje sve ostaje vrlo upitno.”, rekao je Joel.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here