Emotikoni ili emoji su preuzeli svijet i osvojili mnoge korisnike. Razlog je jednostavan i logičan – korištenjem emotikona možemo lako izraziti svoje emocije, kada smo tužni, sretni, i slično i to poslati osobi s kojom se dopisujemo. Emotikoni su zgodan način putem kojeg se pomoću jednostavne ikone može pokazati emocija.

Emotikoni kao takvi su naravno dostupni i na Android mobitelima. No kako je to izgledalo prije nego što su emotikoni bili ono što su danas? Sigurno se neki od nas još uvijek sjećaju ‘loše graficiranih’ emotikona koje smo mogli koristit prije. Razlog tomu jest što su emotikoni (ili popularnije- tzv. ’emoji’) prvo i u početku bili dostupni samo na Appleovim uređajima.

Razlog pojavljivanja emoji-a na Appleovim proizvodima jest taj što je Apple na taj način htio privući veći broj korisnika iz Japana jer su baš u japanu emoji-i postali popularni. No, nijetrebalo proći puno vremena da emoji postanu poznati širom svijeta te da se njihova upotreba proširi na sve veći broj platformi i mobilnih uređaja kao što je danas slučaj.

No i dalje postoje neke stvari koje jedan broj korisnika zasigurno ne zna, a ne bi bilo na odmet znati. Koje su to stvari i što bi sve bilo dobro znati o emotikonima pročitajte u nastavku.

e-moji


 

Nije uvijek prisutna podrška

Iako je uglavnom slučaj da većina Android uređaja ima podršku za emoji, stvar je u tome da ove slatke ikonice ne rade na baš svakom Android uređaju. Emoji se zapravo pojavio na Android tržištu s Android 4.1 Jelly Bean operativnim sustavom, no razlika između tadašnjih i najnovijih emoji-a je ogromna.

Tada se radilo najviše o crno-bijelim verzijama obojenih simbola i to je trajalo sve do izlaska Android 4.4 KitKat-a. Tek tada je Google odlučio obojene emoji-e integrirati i uključiti u svoj operativni sustav. S najnovijim Androidom 7.0 Nougat uključena je i podrška za Unicode 9 emoji-e.

Što ovo sve znači u praksi?

Ukratko, to znači da će naše mogućnosti (ili nemogućnosti) korištenja emotikona ovisiti uvelike o tome koji uređaj imamo te koju verziju Android operativnog sustava taj uređaj ima.

No, dobra stvar jest što dosad velika većina korisnika koristi Android OS koji je iznad 4.1 verzije, a prema istraživanju koje je napravila Statista samo 2% korisnika koristi Andriod operativne sustave koji su stariji od 4.1 verzije (rezultati iz rujna 2016. godine). Ovo u prijevodu znači da velik većina korisnika može uživati u emoji-ima barem do nekog stupnja.

Kako znati podržava li vaš mobitel emoji ili ne? To ćete najlakše i najjednostavnije vidjeti po tome prikazuje li vaš mobitel mnoštvo kocki ako vam na primjer, netko tko ima emoji podršku pošalje poruku koja u sebi ima emoji. Ako vaš mobitel prikazuje samo jednostavne, crno-bijele oblike to je znak da nemate podršku za emoji, barem ne u stupnju koji bi trebao biti da bi se emotikon vidio jasno kao što i treba.

emotikoni na androidu

 

Aplikacije koje imaju emoji podršku

Čak i bez obzira na to ima li vaš mobitel i operativni sustav koji je na njemu instaliran podršku za emoji ili ne, oni svejedno neće uvijek biti prikazani i vidljivi onako kako bismo mi to željeli. Uzrok toga jest taj što nemaju sve aplikacije podršku za iste. Dok neke aplikacije imaju gotovo pa apsolutnu podršku za emoji, druge aplikacije uopće nemaju tu podršku ili je njihova podrška mala.

Dolje u tablici ćemo navesti neke od aplikacija koje se najviše koriste te njiihovu podršku za emoji.

AplikacijeGoogle ChromeInternet preglednikTwitterFacebookInstagramSnapchatWhatsapp
Android Lollipop 5.0dadadadadadada
4.4dadadadadadada
4.3nenedadadadada
4.2/4.1nenedadadadada
4.0>nenenenenedada

 

Kako to izgleda u praksi kod svake aplikacije? To ćemo pojasniti u nastavku.

Facebook Messenger

Facebook Messenger je način komunikacije koji je kod mnogih korisnika zamijenio sve ostale načine komunikacije (čak i one ‘uživo’). Dobra stvar jest ta što Messenger dolazi sa ugrađenom mogućnošću za emoji-e. Postoji tipla koja se nalazi na donjem dijelu zaslona koja, nakon što razgovor započne, prikaže malene ikone. Klikom na ovu tipku korisnik dobiva mogućnost korištenja velikog broja emotikona u razgovorima.

 

WhatsApp

Kod WhatsApp-a je situacija još jednostavnija nego kod Facebook Messengera. Ovdje odmah nakon što je razgovor započeo korisnika može kliknuti na ikonu nasmiješenog lica koja se nalazi u donjem lijevom kutu zaslona i voila – emotikoni su tu (i ima ih zaista puno).

 

Googleov Messenger

Većina novih Android uređaja dolazi sa već pred-instaliranim Messengerom, no ni to nije baš uvijek slučaj. Na nekim mobitelima je slučaj da se umjesto njih mogu naći druge aplikacije za razgovor i dopisivanje preko mreže. Na sreću, Googleov Messenger je dostupan svim korisnicima i vrlo lako ga se može pronaći i skinuti sa Google Trgovine.

Aplikacija za slanje SMS-ova je, iako jednostavna opet ‘krcata’ mogućnostima koje nudi. Jedna od njih je i podrška za emotikone. Da bi korisnik dobio pristup emotikonima sve što je potrebno jest početi SMS ‘razgovor’, baciti pogled na donji desni dio zaslona i to je to – emotikoni će biti tu. Klikom na tipku otvara se mogućnost odabira emotikona.

 

Google Allo

Google Allo je servis kojeg je Google sam osmislio (nešto kao WhatsApp). Stvar je u tome da ova aplikacija izravno povezuje korisnikov broj mobitela i Googleov račun te na taj način nudi mnoštvo zgodnih i korisnih mogućnosti za slanje poruka. Jedna od tih mogućnosti je i podrška za emoji koja može biti pronađena na donjoj desnoj strani zaslona za razgovor.

 

aplikacije sa emotikonima

 

Snapchat

Jedna super stvar kod Snapchata koju ostale aplikacije nemaju jest mogućnost stvaranja vlastitih emoji ikonica. One se zovu ”Bitmoji”, no više o tome nekom drugom prilikom. Stvar je u tome što da Snapchat dopušta puno veću iskoristivost ikona nego što je to slučaj kod nekih drugih aplikacija.

Sami emotikoni postaju dostupni kada korisnik stvara poruku ili snimak. Unutar zaslona u kojemu se odvija komunikacija ono što korisnik treba napraviti da bi dobio pristup emotikonima jest da jednostavno započne razgovor i nedugo nakon toga opcija za emotikone će se pojaviti u donjem desnom kutu ekrana.

 

Skype

Korisnici Skypea će biti oduševljeni što se tiče emotikona iz razloga što Skype (pogotov novije verzije) imaju podršku za ove malene ikonice. Sve što korisnik treba učiniti da bi dobio pristup emotikonima jest klik na ‘nasmiješenu’ ikonu koja se nalazi na donjoj lijevoj strani zaslona i to je to.

 

Iako su emotikoni (ili ’emoji-i’) nešto što je prisutno već dugi niz godina treba reći kako su i emotikoni, zajedno sa tehnologijom programa i hardvera, isto tako napredovali. Prije su to bile samo crno-bijele ikone, dok sada imamo cijelo mnoštvo svakojakih ikonica u boji koji su i više nego korisne za svakodnevnu komunikaciju preko naših omiljenih mrežnih (i ne-mrežnih) aplikacija.

Iako nemaju svi Android operativni sustavi podršku za emotikone, dobro je znati kakva je podrška u pogledu onih koje se najviše koriste, kao što su Facebook Messenger na primjer. S obzirom da vjerujemo kako većina korisnika koristi Android koji je ili barem 4.1 (Jelly Bean) ili noviji korištenje emotikona će biti nešto i čemu mogu uživati gotovo svi.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here