Nikada ranije nije bilo bolje biti ljubitelj glazbe nego što je to slučaj danas. Streaming servisi kao što je recimo Spotify je jedan od onih na kojemu možete pronaći sve najnovije hitove. YouTube, iako odlično mjesto na kojemu možemo gledati na tisuće spotova i slušati (ili gledati i slušati u isto vrijeme) na milijune pjesama ipak nije mjesto odakle baš na uobičajeni način možete skidati pjesme i onda ih kasnije slušati (premda postoji način kako i sa YouTubea skidati glazbu, ali o tome nešto više na kraju članka).

Na velikom broju mjesta gdje često znamo slušati svoje omiljene pjesme i albume naših cijenjenih izvođača glazba nije besplatna za skidanje. To je problem ako biste htjeli recimo neku pjesmu skinuti i slušati je kasnije, a ne da vam se kupovati (ili jednostavno ne želite) cijeli album. Što tada? Dobra stvar je što danas postoji solidan broj mjesta odakle na potpuno legalan i k tome besplatan način možete skinuti i slušati svoje omiljene hitove.

Velik broj tih pjesama su pjesme neovisnih izvođača (što znači da nisu ”mainstream”), premda isto tako postoje i internetske stranice na kojima ćete pronaći i ”mainstream” pjesme. Nešto više o tome u nastavku ovoga članka u kojemu ćemo nešto reći o čak sedam internetskih stranica odakle možete besplatno i legalno skidati glazbu.

 

SoundClick

SoundClick

SoundClick je jedna od glazbeno-orijentiranih internetskih stranica za koje se zaista može reći da je fantastična. Ondje ćete naći između 5 i 6 milijuna pjesama različitih izvođača, što je više nego dovoljno ako želite skinuti neku dobru mjuzu.

Istina, nisu sve pjesme kvalitetne ili podjednako kvalitetne, ali budimo realni- ni na YouTubeu sve ”mainstream” pjesme nisu niti slušljive, a kamoli kvalitetne, tako da ćemo pokoju ”boljku” koju ovdje pronađemo lako zaobići.

SoundClick 2

Glazba koju ćete pronaći ovdje nije sva besplatna, ali velika većina jest, što je itekako dobar razlog da SoundClick navedemo kao jednu od 7 najboljih besplatnih internetskih stranica za glazbu.

 

 

BeSonic

BeSonic je internetska stranica koja se sama po sebi predstavlja ne samo kao internetska stranica, već i kao mreža za promociju glazbe. Sama po sebi stranica sadrži ogroman broj mogućnosti za izvođače koje će dobro doći svakome, a pogotovo novim izvođačima koji bi htjeli da njihove melodije što prije dođu do ušiju publike.

besonic

Ako ste slušatelj – još bolje. Možete tražiti glazbu ili po nazivu pjesme, po nazivu albuma ili po žanru. Premda nećete baš naći Davida Bowiea, ono što ćete naći jest odlična glazba koja je nastala na temelju nadahnuća njegove glazbe i njegovih melodija.

 

The Audio Archive

Archive.org smatra kako je njihova dužnost arhivirati cijeli internet. To znači da veliki broj stranica koje su nastale prije deset i više godina postoje u svojim prvotnim oblicima unutar Archive.org-a. Ipak, ono što nas zanima nije arhiva internetskih stranica, već glazbena arhiva.

the audio archive

A kada govorimo o glazbenim arhivima, Audio Archive (ili jednostavno, glazbeni arhiv) je ni manje ni više nego vrlo impresivan izvor besplatne i to poprilično kvalitetne glazbe. Sa više od 4 milijuna glazbenih datoteka Audio Archive sadrži kombinaciju gotovo svega i svačega (što je svakako dobra stvar, pogotovo ako volimo raznolikost, a volimo ju, pogotovo kada govorimo o glazbi).

The Audio Archive je mjesto na kojemu ćete gotovo sigurno pronaći nešto za sebe, samo što ćete se trebati potruditi malo kako biste željenu melodiju (ili žanr) malo bolje ”prostudirali” i pronašli ono što vama najbolje odgovara. Sve u svemu, dosta kvalitetan izvor besplatne glazbe i internetska stranica koju svakako vrijedi posjetiti više od jednog puta.

 

PureVolume

PureVolume je još jedno od glazbenih otkrića. Još jedna stvar koju ova internetska stranica ima jest odlična tražilica. Kada tražimo ili kada bismo htjeli pronaći neku pjesmu zadnje što nam treba je stranica koja ima, da tako kažem- lošu ili nedovoljno detaljnu i preciznu tražilicu. PureVolume na svu sreću nije jedna od takvih. Štoviše, ovdje ćete pronaći i velik broj pjesama poznatih izvođača.

purevolume

Te pjesme, iako ćete ih bez ikakvih problema moći slušati na ovoj stranici, ipak nećete moći skidati. Ono što ćete moći skidati su na tisuće glazbenih uradaka neovisnih glazbenika koje ćete moći i slušati na stranici, a isto tako, ako budete htjeli, te pjesme ćete moći i skidati. I to besplatno.

 

Jamendo

Ako ste više korisnik koji bi htio i želio pronaći glazbu za komercijalnu upotrebu, Jamendo je definitivno stranica na koju se isplati baciti oko. Jamendo ima jako velik broj ”royalty free” glazbenih uradaka kojima se možete poslužiti na koji god naćin želite. Još jedna dobra stvar kod Jamendo-a jest što stranica u sebi ima jako dobru platformu za nove, nadolazeće pjesme.

jamendo

Klikom na taj odjeljak stranice vidjeti ćete popis pjesama koje, iako se trenutno ne nalaze na stranici, će se uskoro naći ondje. Filter glazbe, ovisno o žanrovima i izvođačima je isto tako vrlo dobro kreiran i osmišljen, što Jamendo čini još jednom od ”must visit” besplatnih internetskih stranica sa koje možete besplatno i legalno skidati glazbu.

 

TubeMate Dowloader

Skidanje glazbe s YouTubea korištenjem TubeMate Dowloadera

TubeMate Downloader je maleni program uz pomoć kojeg korisnik može skidati glazbu sa YouTubea. Iako nećete moći skinuti baš svaku melodiju i svaku pjesmu koju poželite, dobar dio njih ćete moći skinuti. Imajte na umu da je TubeMate Downloader osmišljen kako bi korisnici mogli slušati i streamati glazbu sa YouTubea za osobnu upotrebu.

TubeMate Downloader vam isto tako pruža i mogućnost skidanja videa sa YouTubea u različitim formatima. Ako ste željeli skinuti neki spot i poslušati ga kasnije to možete učiniti koristeći TubeMate Downloader.

 

YouTube Red

YouTube Red

YouTube Red je jedan od načina na koji korisnici isto tako mogu skidati pjesme i video isječke. Jedina razlika je ta što vam YouTube Red omogućuje skidanje svih pjesama i svih videa, ali uz određenu naknadu. Ako vam nije problem izdvojiti određenu svotu novca za aktivaciju YouTube Red. Na taj način moći ćete SVE ono što se nalazi na YouTubeu skinuti na svoj uređaj koristeći svoj Google korisnički račun.

Glazba je zvonka radost, jednom je rekao jedan čovjek. To je svakako istina, pogotovo kada u njoj možemo uživati uvijek, u svakom trenutku i bilo gdje da se nalazimo. Jeste li već posjetili neke od ovih internetskih stranica?

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here