YouTube je iza sebe ostavio vrlo burnu godinu u kojoj se našao na meti mnogih kritika zbog video sadržaja koji je ponekad znao biti neprikladan. No, kako YouTube brine za svoje korisnike, odlučili us uvesti neka nova pravila pa su dio tih opaski uspjeli sankcionirati. Postavljeni su neki temelji koji bi trebali poslužiti za kvalitetniji rad u budućnosti te korisnicima omogućiti kvalitetniji sadržaj, a oglašivačima bolje uvjete.

U travnju lanjske godine je tako uvedeno pravilo da YouTuberi koji nemaju 10.000 pregleda videozapisa, ne mogu sudjelovati u plaćenom partnerskom programu YouTube platforme. Činilo se to pomalo kontroverznim, no ujedno je Google eliminirao svačiji pokušaj da zarađuje novac na najpopularnijoj platformi za gledanje video sadržaja.

Oni najpopularniji YouTuberi također su primijetili neke promjene, a dio njih negativno je reagirao kada im je YouTube zabranio da određene videozapise monetiziraju. Bilo je tada prepirke oko YouTube algoritma, koji navodno ne radi dobro svoj posao.

No, stigla je 2018. godina i vrijeme je da se dio pravila još više postroži jer YouTube želi kontrolu nad svojim sadržajem. Posebno vrijedi zabilježiti datum 20. veljače, kada na snagu stupaju nova pravila o monetizaciji video materijala i pristupa partnerskoj platformi. Tako će u buduće Google u svoj Partnerski program za monetizaciju uzimati samo korisnike koji imaju najmanje 1000 pretplatnika, ali također i one čiji je video materijal ukupno pregledan više od 4000 sati. Ovom metodom Google će spriječiti kupovanje pregleda i dizanje profila na lažnim brojkama.


Sigurni smo kako će dio korisnika na ovu novost reagirati negativno. S druge strane treba sve zajedno gledati iz perspektive YouTubea koji korisnicima želi pružiti kvalitetan sadržaj i ugodno iskustvo pregledavanja video sadržaja. Smanjenje broja kanala koji će se monetizirati zasigurno nije cilj YouTubea, jer što više kanala monetiziraju, to je i veća sama za rada za YouTube. Doduše, moguće je da je YouTube izgubio još nekoliko velikih oglašivača zbog svojih skandala pa sada traži način kako da zadrži one koji su mu ostali vjerni.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here