Nedavno je Instagram predstavio svoju novu aplikaciju IGTV za koju su mnogi rekli kako će biti konkurencija YouTube platformi. No, za razliku od YouTubea, aplikacija IGTV korisnicima nudi stvaranje i gledanje video sadržaja u vertikalnom formu. Iako vertikalni format za sada još nije postao ekstremno popularan, podaci idu u prilog tome da je takav video sadržaj sve popularniji. Mnogi su tako IGTV aplikaciju prozvali aplikacijom budućnosti, jer će omogućiti gledanje i snimanje video materijala pametnim telefonom, gdje je vertikalni format primaran.

Da vertikalni format videa igra sve zapaženiju ulogu među korisnicima shvatili su i u YouTube-u. Odlučili su kako žele nastaviti slijediti trendove pa su uvelike neka poboljšanja kako na aplikaciju tako na online verziju YouTube-a, a koja će omogućiti kvalitetnije gledanje upravo vertikalnih video materijala. Do sada je taj dio kod YouTubea bio dosta zanemaren pa možemo reći kako korisnici nisu mogli uživati u gledanju vertikalnih videa na toj platformi.

Nove promjene koje je uveo YouTube idu ka tome da dodatno populariziraju vertikalni video. Nadogradnja koje je stigla omogućuje gledanje vertikalnog video materijala u njegovom punom formatu, bez obzira na kojoj se vrsti i veličini zaslona on prikazivao. Kada se pokrene video vertikalnog formata, on se uvećava, a sav okolni prostor nestaje i tako se stvara ugodna atmosfera za gledanje videa. Crne trake koje su se pojavljivale do sada, ovom novom nadogradnjom će biti uklonjene i korisnici će se u potpunosti moći uživjeti u sadržaj koji žele gledati.

Zanimljivo je kako ova nadogradnja dolazi upravo u trenutku kada je IGTV počeo dobivati pažnju korisnika. Možda je ovo samo odgovor YouTube-a na potencijalnu opasnost koju donosi Instagramova nova aplikacija. Bilo kako bilo, na koncu će od svega ovog profitirati korisnici koji će moći kvalitetnije u ugodnije pratiti video sadržaj koji ih zanima. YouTube je ponovno održao korak s trendovima i zbog toga je još uvijek najpopularniji servis za gledanje video materijala.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here