U zadnjih nekoliko godina otkako su se pojavile društvene mreže, internet je ‘prožvako’ mali milijun različitih trendova . Sve se sjećamo Ice Bucket izazova, pa Pršutinga , pa selfija, i mogli bismo tako u nedogled nabrajati trenove kroz koje je velika većina nas prošla. Mnogi trendovi se pojave, pa brzo ‘ispare’ jer ljudima jednostavno dosadi nakon nekog vremena gledati i čitati iste stvari. No, ima i trendova koji ostaju dugo vremena na sceni, a jedan takav je i GIF.

Popularni GIF-ovi pojavili su se u žešćem opticaju internetom prije koju godinu, a od tada pa sve do danas još su uvijek jedan o najpoželjnijih načina iskazivanja raspoloženja. S obzirom da trend gifova ne jenjava, mnogi su veliki internet igrači shvatili kako bi trebali uključiti te popularne GIF-ove nekako u svoj spektar usluga. Tako su viralni sajtovi poput BuzzFeeda , ViralNove i sličnih, odmah prihvatili tu tehnologiju i iskoristili je za bolje privlačenje pažnje korisnika. Dapače, ti su portali zbog svoje iznimne popularnosti još dodatno pripomogli popularizaciju GIF-a koji je, kao što smo već i napomenuli, postao sve važniji dio promocije i pružanja raznoraznih usluga.

Google je u svijetu poznat kao brend koji prati i nameće nove trendove, pa je i ovaj put odlučio učiniti isto. Trenutno ova popularna kompanija testira novost na svojoj video ‘društvenoj mreži’. Na YouTubeu je naime testirana funkcionalnost kojom bi se moglo direktno iz video uratka napraviti GIF animaciju. Neki kanali dobili su tako tu novu funkcionalnost koja je još u fazi razvoja. Funkcionirati će na način da će klikom na Share biti ponuđena uz postojeće i nova opcija GIF. Klikom na tu opciju kreira se GIF animacija i to na način da vi odaberete količinu videa koja će biti uključena u animaciju koja traje 6 sekundi.

Ovom nadogradnjom koja bi uskoro mogla postati dostupna na svim kanalima na YouTubeu, Google je korisnicima omogućio jednostavno kreiranje GIF-ova i na taj način izbjegavanje nekih trećih servisa za tu namjenu. Zaboravili smo iznad spomenuti, ali prilikom kreiranja GIF-a biti će moguće dodati i popratni tekst koji se pojavljuje na samom vrhu ili dnu animacije.


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here