YouTube je web stranica koju posjećujemo na dnevnoj bazi i koja nam uzima hrpu vremena koje imamo i nemamo. No, kada već trošimo svoje dragocjeno vrijeme na dotičnoj stranici, bio bi red da pogledamo i neke popularne tech kanale. Zašto ih gledati? Jer možete vidjeti hrpu dobrih recenzija raznih uređaja i gadgeta, naučiti nešto novo i zapravo korisno utrošiti svoje vrijeme. Ne kažemo da je slušanje glazbe i gledanje mačaka na YouTubeu loše, ali odvojite jedan dio vremena i za tehnološke kanale. Mi ćemo u ovom tekstu spomenuti nekolicinu popularnih YT kanala koje smatramo da trebate pogledati. Nećete ostati razočarani viđenim.

UnboxTherapy

Where products get naked” – prva je rečenica u opisu ovog kanala. Kao što i samo ime sugerira, riječ je o kanalu kojeg vodi Lewis Hilsenteger u kojem se raspakiravaju stvari. Tako ćete u njegovim videima naći raspakiravanje i testiranje novih tech uređaja, ali i hrpu drugih stvari koji nisu direktno povezani s tehnološkim svijetom. Pošto ovaj kanal prati preko 9 milijuna gledatelja, možemo reći da je jedan od najuspješnijih na YouTubeu. Pogotovo je postao popularan kada je objavio video u kojem je tada novi iPhone 6 ubacio u blender i “napravio shake”.


Linus Tech Tips

Naš favorit na ovoj listi je definitivno Linus Sebastian – kanadski YouTuber. On ima iznimno popularan i zanimljiv kanal na kojem možete naći apsolutno sve. Od otvaranja gadgeta do igranja igri, testiranja monitora, slaganja računala i slično. Iznimno zanimljiva osoba koja je počela s ovim kanalom na jedan čudan način. Linus je u Kanadi radio u kompaniji NCIX koja ga je tražila da napravi tech kanal, no imao je malo resursa, posuđenu kameru, loše osvjetljenje… Kasnije je osnovao svoju firmu, pokrenuo kanal s nekolicinom prijatelja i malo pomalo, sve mu je krenulo na bolje. Skupio je do sada preko 1.4 milijarde pregleda na YT-u što dovoljno govori za sebe.

Barnacules Nerdgasm

Još jedna zanimljiva ličnost na našoj listi je Jerry Berg aka Barnacules. Riječ je o bivšem Microsoftovom softverskom inženjeru koji je dobio otkaz i potpuno se posvetio svom YouTube kanalu. I prije ga je imao (dok je radio u Microsoftu), ali tek unazad godinu-dvije je povećao broj videa i kvalitetu samih video uradaka. Na ovom kanalu ćete naći svašta – Jerryjevo pričanje o sigurnosnim rupama i operativnim sustavima, o 3D printanju, gamingu, recenzije mehaničkih tipkovnica, recenzije hardwarea i još mnogo toga. Nama jako zanimljiv kanal, a Jerryja možete naći i na Twitteru, Facebooku, Instagramu i mnogim drugim stranicama.

Marques Brownlee

MKBHD YouTube kanal vodi Marques Brownlee. Riječ je o mladom čovjeku koji ima fantastične recenzije mobitela i tableta. Nekako su mu teme često mobilni uređaji, te govori o tome kako rade, što je zanimljivo u vezi njih i slično. On ne radi jako puno otvaranja uređaja ili slično, kao njegovi kolege, no njegovi videi su iznimno kvalitetni, dobro snimljeni i uvijek ćete naučiti nešto novo. Također, često zna pričati i recenzirati razne aplikacije i web servise što je ponekad iznimno korisno. Ako želite saznati više o njemu pogledajte njegov video “Five facts about me”.

TechSmartt

Kao što možete pretpostaviti, većina tech kanala su slični. Oni dobivaju ili kupuju razne uređaje, testiraju ih, daju svoje mišljenje o tome i slično. Na tom tragu je i TechSmartt koji dobivene uređaje često testira na malo drugačiji način. Baca ih u zrak i pušta ih da padnu na pod, grebe ih s oštrim predmetima i slično. Ne, ovdje se ne radi o klasičnom “uništavanju” nego testiranju koliko su izdržljivi uređaji. Također su je i puno videa s recenzijama što kupiti i što ne kupiti (npr. zašto ne trebate kupiti iPhone aplikaciju koja košta 200 dolara!) i slično. Svakako bacite oko na ovaj kanal! Kvaliteta videa je izvanredna.

TechnoBuffalo

Spomenuti ćemo samo još jedan ovakav “klasičan” YouTube kanal, a to je TechnoBuffalo. Na njemu često možete vidjeti usporedbu Android i iPhone telefona, tips’n’tricks za iOS ili Android, mnogo hands-on videa (testiranje raznih uređaja – od mobitela do high-end gaming laptopa) i slično. Kvaliteta videa i zvuka odlična, kao i videi. No, ne odskače od ostalih kanala po nečemu. Mi ga pratimo jer ima dobrih videa, a ne zato što je unikatan ili slično.

Erica Griffin – The Technology Nerd

Vrijeme je da našu listu uvrstimo i utjecajne žene na YouTubeu koje se bave tehnologijom. Jedna od njih je Erica Griffin. Ona odskače od konkurencije po tome što radi izuzetno detaljne videe i iznimno je iskrena. Ako joj se nešto ne sviđa, ona će to reći i objasniti zašto je to tako. S njom se možete ili ne morate složiti, ali jedna je od rijetkih takvih na YT. Mnogi YouTuberi dobiju neki uređaj na recenziranje i onda ga hvale iako nije dobar. Ona to neće napraviti i zato volimo njene videe.
Što se tema tiče, njen raspon tema je jako šarolik – od dronova, do mobitela, konzola, dobrih i kvalitetnih ruksaka za nošenje svih gadgeta, darivanja uređaja svojim gledateljima …

Kalina Edwards

Ovdje je riječ o Kalini Edwards – djevojci koja je odlučila promijeniti život i postati web programerka. Video prati njen napredak, odnosno učenje programiranja i gdje ona daje razne savjete, priča što je naučila, što uči, što radi i slično. Video je dobar jer iz prve ruke možete vidjeti da učenje programiranja nije lako, ali je ispunjavajuće. Počnete drugačije razmišljati, otkrivate neke nove stvari, a možda i sami se uhvatite tipkovnice i počnete kodirati. Točnije, odlučite naučiti neki novi programski jezik. Naravno, u komentarima na YT-u joj možete postaviti pitanje, na što će vam ona vrlo vjerojatno i odgovoriti. Nema puno pretplatnika ali je zanimljiv kanal.

Slobodno u komentarima ostavite svoje omiljene YouTube kanale!

 

Piše: B.P.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here