YouTube je zasigurno jedan od najpopularnijih platformi za gledanje i stavljanje video sadržaja i to svakako stoji. Ipak, kako niti on nije savršen, postoji određen broj korisnika koji baš i nije presretan s njime. Bez obzira na to tražite li drugačiji sadržaj, manje reklama, mogućnosti skidanja ili pokretanja u pozadini, dobra stvar jest da uvijek postoje alternative. O kakvim alternativama za YouTube se radi reći ćemo u nastavku članka.

 

NewPipe

NewPipe – odlična ”open source” alternativa s mogućnošću pokretanja u pozadini

Jedan od favorita kada govorimo o alternativama za YouTube je svakako NewPipe. Iako se radi o poprilično dobroj alternativi nećete ju moći pronaći unutar Googleove Trgovine aplikacijama. Umjesto toga ako ju želite pronaći i skinuti trebati ćete posjetiti alternativnu trgovinu aplikacijama koja se zove F-Droid. Unutar F-Droida pronaći ćete ogroman broj ostalih ”open source” aplikacija koje, osim što su razvijane od strane developera dobre volje, još su i besplatne. Isto tako postoji i servis uz pomoć kojega ćete moći automatski nadograđivati sve aplikacije koje ste skinuli i instalirali sa F-Droida.

Kako biste mogli instalirati F-Droid kao i aplikacije koje ovaj servis sadrži, trebati ćete dopustiti unutar svoga uređaja instalaciju aplikacija sa nepoznatih izvora. Ova opcija se nalazi unutar sigurnosnih postavki svakog Android pametnog telefona, s time da je točna lokacija ove opcije različita od uređaja do uređaja.

Nakon što ste omogućili instaliranje i skidanje aplikacija s nepoznatih izvora na vaš Android uređaj, idite na F-Droid putem svog internetskog preglednika svog pametnog telefona i odande skinite aplikaciju za F-Droid. Instalacijski postupak bi trebao započeti nedugo nakon što ste skinuli aplikaciju. Ako ne započne sam, kliknite na skinutu aplikaciju i samo započnite proces instalacije.

newpipe

Nakon instalacije možete odmah kliknuti na F-Droid i koristiti usluge s ovog servisa. Vidjeti ćete popis aplikacija koji će u početku biti prazan. Ono što F-Droid treba učiniti jest to da servis prvo treba sam skinuti sve one aplikacije koje su dostupne za skidanje putem F-Droid servera za skidanje aplikacija. Ovo ne bi trebalo potrajati duže od nekoliko minuta. Nakon što se ovaj postupak završi, utipkajte NewPipe u polje tražilice i kao rezultati će vam se pokazati tipka za instalaciju. Kliknite na nju i NewPipe će se instalirati na vaš Android uređaj.

Ako kliknete na Run ili Pokreni, NewPipe će započeti sa crvenom trakom za pretraživanje na zaslonu koji bi trebao u cijelosti biti bijele boje. Vi samo utipkajte ime pjesme ili izvođača pjesme koju želite slušati i NewPipe će to pronaći. Još jedna fenomenalna stvar kod NewPipea jest ta što aplikacija ima sučelje koje je gotovo u cijelosti slobodno od bilo kakvih reklama.

Osim toga, NewPipe je u mogućnosti pokretati video-isječke u pozadini dok vi u isto vrijeme radite druge stvari  i obavljate druge zadatke na vašem pametnom telefonu. Zvuk i video će biti pokrenuti čak i onda kada je zaslon vašeg uređaja isključen, što je još jedan plus i razlog zbog kojeg biste trebali barem isprobati koristiti NewPipe.

Negativna strana jest ta što NewPipe nema podršku za vaš Google korisnički račun, tako da da svome računu nećete moći vidjeti svoje pretplate, to jest stranice i izvođače na koje ste se pretplatili i za čije dobivate obavijesti. Ograničenje postoji i u pogledu kvalitete videa. 1080p kvaliteta nije podržana, kao niti bilo što iznad toga.

 

OGYouTube

OGYouTube je u stvari poboljšana verzija već postojećeg YouTube servisa

OGYouTube je u stvari modificirana verzija klasičnog YouTube servisa (barem tako izgleda na prvi pogled). Po izgledu djeluje gotovo identično isto kao i YouTube aplikacija, s time da se prave razlike skrivaju tek kada malo ”dublje” zavirimo u ono što ova aplikacija nudi.

Za početak OGYouTube korisnicima nudi mogućnost korištenja lebdećih prozorčića unutar kojih će moći biti pokrenut video bez obzira što vi u isto vrijeme kada se video pokreće radili: ako pregledavate internet, šaljete ili primate poruke putem messengera ili bilo što drugo – aplikacija će i dalje pokretati video. Još jedna dobra stvar kod OG-a, čak i kada ga uspoređujemo s NewPipeom jest ta što ova aplikacija podržava video kvalitete 1080p i iznad.

OGYouTube appOsim toga isto tako je putem ove aplikacije moguće skinuti YouTube video-isječke (kvalitete sve do 1440p). Ako ne želite skidati video, možete skidati i glazbu i to izravno sa aplikacije. Imajte ipak na umu to da ćete sadržaj smjeti skidati samo ako se obvežete da ćete taj sadržaj koristiti za pošteno korištenje (kao što je recimo istraživanje, davanje konstruktivnih kritika, komentiranje ili obrazovanje). Za svaku drugu svrhu i namjenu sadržaj će biti zaštićen autorskim pravima.

Ono što se isto tako treba napomenuti jest to da službena podrška za OGYouTube više ne postoji, to jest posljednje nadogradnje za aplikaciju su prestale izlaziti prošle godine. To opet znači to da bi kompatibilnost sa budućim uređajima kao i novijim Android operacijskim sustavima mogla biti lošija. Sve u svemu, ako želite skinuti i koristiti dobru alternativu YouTubeu, pokušajte s OGYouTubeom. Aplikacija je dostupna za skidanje sa APK Mirror internetske stranice.

 

dailymotion

Dailymotion – alternativa, ali isto tako i stari YouTubeov suparnik

Dailymotion je danas vrlo poznati suparnik YouTubea. Servis je dosta raširen na internetu i uz to postoji i Android aplikacija. Kada govorimo o postupku i mogućnostima učitavanja sadržaja, Dailymotion funkcionira na način koji je sličan YouTubeovom. To znači isto tako da korisnici Dailymotiona mogu očekivati i reklame, ali isto tako i sadržaj koji inače nije dostupan na YouTubeu.

Dailymotion dopušta i omogućuje učitavanj videa u trajanju do sat vremena, najveće moguće dopuštene veličine do 2 GB, što znači da bi duži filmovi mogli biti podijeljeni u više dijelova. Osim što na Dailymotionu postoji sadržaj koji inače nije dostupan na YouTubeu, servis isto tako omogućuje skidanje videa za kasnije pregledavanje kada niste na internetu.

 

YouTube Go

YouTube Go – odlična i ”olakšana” aplikacija koja će biti prikladna za one koji nemaju brzi internet

U slučaju da nemate brz internet, korištenje ”pune” ili cijele YouTube aplikacije može predstavljati probleme. Zato je tu ”lite” ili olakšana inačica YouTube aplikacije koja se zove YouTube Go. S YouTubeom Go moći ćete skidati video po želji i gledati ga kasnije bez da trebate čekati da vam se on očita.

Samo se spojite negdje gdje imate Wi-Fi mrežu, skinete si video po želji i to je to. Možete ga gledati kasnije kada god poželite. Odlična aplikacija, pogotovo u situacijama kada želite nešto gledati sa YouTubea, a internet vam ili nije dovoljno brz ili ne radi kako treba.

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here