Jedna od najiritantnijih stvari koje se odnose na You Tube za Android platformu jest ta što se aplikacija automatski pauzira svaki puta nakon što korisnik ode na neku drugu aplikaciju, ako odluči minimizirati YouTube ili ako općenito učini nešto čime se YouTube miče iz prvog plana. S ovime ste se sigurno barem jednom u životu susreli.

Vjerojatno ste se pitali postoji li način kojim bi mogli učiniti nešto da YouTube ne prestane puštati naše omiljene hitove svaki puta kada minimiziramo aplikaciju. Rješenje postoji. U nastavku članka ćemo nešto više reći o tome kako i što učiniti ne bi li YouTube ”radio” i u pozadini.

Unatoč tomu što možda Google od nas očekuje da gledamo ili slušamo YouTube sadržaj na određene načine i samim time nas ograničava u korištenju YouTubea i Android uređaja na načine na koji bismo to sami željeli, postoji rješenje za ovaj problem.

 

Besplatna rješenja


Najjednostavnija i najjeftinija rješenja za ovaj problem se ogledaju u tome da možemo koristiti ili Mozilla Firefox ili Google Chrome internet preglednike i da preko njih možemo isto tako gledati/slušati YouTube sadržaje. Iz razloga što se YouTube sadržaj pokreće preko preglednika, bez obzira na to što drugo radili i bez obzira na to je li zaslon vašeg uređaja isključen ili nije, sadržaj koji je pokrenut na YouTubeu preko internetskog preglednika će i dalje raditi i neće se pauzirati.

 

yout tube Request desktop site

 

Ako primijetite da se YouTube aplikacija sama od sebe pokreće svaki puta kada YouTube pokušate pokrenuti preko internet preglednika, to možete onemogućiti. Idite pod izbornik koji izgleda kao tri točkice (nalazi se u gornjem, desnom kutu) i ondje označite ”Request desktop site” opciju. Nakon ovoga vam se YouTube aplikacija više ne bi trebala sama od sebe uključivati kada poželite koristiti YouTube preko preglednika.

 

youtube pretplata

 

Ako želite i možete – pretplatite se na YouTube kanal

Još jedan način na koji će YouTube raditi i puštati sadržaj koji ste gledali/slušali jest ako se odlučite pretplatiti na YouTube pretplatu. Ta pretplata košta oko 64 kune mjesečno, što je puno ili nije puno, ovisno o tome koliko često koristite YouTube i naravno, koje je vaše mišljenje o pretplatama.

Sve u svemu, ako se odlučite na pretplatu, dobiti ćete novu mogućnost koja se zove ”Background Play.” Radi se o mogućnosti koja korisnicima omogućuje puštanje videa i glazbe u pozadini, čak i u slučajevima kada korisnik ne gleda You Tube ili radi nešto drugo na svom uređaju.

Dodani bonus koji korisnik dobiva pretplatom se ogleda i u tome što korisnik više neće trebati podnositi sve one naporne reklame. Osim toga, pretplatom na YouTube Red korisnik ostvaruje i pretplatu na Google Play Music, a ako ste već pretplaćeni na Google Play Music tada ćete dobiti YouTube Red mogućnost besplatno.

 

Flynx

 

Koristite ”bubble” preglednike

Još jedan način kako omogućiti da sadržaj s YouTubea nastavi raditi čak i ako je aplikacija minimizirana jest korištenjem takozvanih ”bubble” internet preglednika. Neki od tih preglednika su Flynx, Flyperlink ili Brave. Radi se o internet preglednicima koji funkcioniraju na način da lebde iznad korisničkog sučelja i da mogu biti minizirani u malenu ikonu te po svemu podsjećaju na mjehuriće vode (od tuda i naziv ”bubble” ili mjehurić).

 

Flyperlink
Flyperlink

 

U jednom takvom mjehuriću  korisnik može ostvariti pristup mobilnoj verziji YouTubea nakon čega može započeti s gledanjem/slušanjem sadržaja. Ako pokrenete YouTube u njegovoj ”bubble” inačici, on će nastaviti raditi čak i u slučajevima kada je zaslon uređaja isključen ili ako ste trenutno pokrenuli neku drugu aplikaciju.

Jedina stvar na koju treba pripaziti kod ovakvih preglednika, pogotovo kod Brave preglednika jest da štednja energije (ili Power Saving Mode) treba biti isključen ili stavljen na ”Off.” Ako ne bude, video će se zaustaviti.

 

NewPipe: novo, ”open source” rješenje za pozadinski playback

Radi se o poprilično korisnoj aplikaciji koja nažalost nije dostupna u Google Trgovini. Da biste dobili i skinuli ovu aplikaciju trebate otići na neku od stranica koje su alternative Google Trgovini, kao što je recimo F-Droid ovdje.

Na F-Droid stranici moći ćete zaista uživati u velikom broju ”open-source” besplatnih aplikacija. Ono što F-Droid još radi jest da omogućuje automatske nadogradnje za sve aplikacije koje ste odande skinuli i instalirali na vaše uređaje.

 

 

Prije nego što instalirate bilo koju aplikaciju sa bilo koje druge stranice i bilo kojeg drugog internet servisa izuzev Google Trgovine, ono što trebate učiniti na vašim uređajima jest omogućiti instalaciju aplikacija sa nepoznatih izvora. Ova opcija se nalazi pod postavkama sigurnosti uređaja.

Nakon što ste ovo omogućili, idite na F-Droid i skinite aplikaciju. Neka vas ne zbuni to što će nakon instalacije F-Droid biti prazan. U tražilicu upišite NewPipe i nakon toga instalirajte aplikaciju nakon što vam se za to pokaže odobrenje.

 

Pop-up Video Pro

Još jedan način kako je moguće pokretati You Tube video isječke u pozadini jest preko Pop-up Video Pro aplikacije. U praksi, ova aplikacija neće pokretati YouTube u pozadini nego će ga pokretati u malenim prozorima koje će korisnik moći micati i vući gdje god želi.

 

Pop-up Video Pro

 

Imajte na umu da Pop-up Video Pro neće dopustiti rad YouTubea ako je zaslon uređaja isključen. Ova aplikacija se plaća, s time da jednom kada je platite više je nećete trebati dodatno plaćati. Druga slična aplikacija ovoj se zove Floating Tube.

Floating Tube
Floating Tube

 

 

Zaključak

YouTube je jedan od servisa kojeg danas koristi zaista velik broj korisnika, bez obzira na to govorimo li o aplikacijama na pametnim telefonima ili o inačici koja je dostupna sa internet preglednika. Iako nam YouTube omogućuje gledanje i slušanje naših omiljenih sadržaja, aplikacija, baš kao niti jedna druga, nije savršena, s time da se nesavršenosti, barem kod YouTubea, ne ogledaju u manjkavosti pri radu već u nečemu drugome.

Koliko god ne voljeli to što YouTube sadržaj stane svaki puta kada se zaslon uređaja isključi ili kada radimo nešto drugo, dobro je za znati da i za ovaj problem postoji čak nekoliko rješenja. Od svih rješenja koje sam ovdje naveo možda je najisplativije rješenje vezano uz YouTube na Firefoxu i Chromeu. Vi odaberite koje je rješenje vama najprikladnije.

Piše: I.H.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here