Dugom čekanju novog izdanja YouTubeovog servisa za streamanje glazbe je napokon došao kraj. Kompanija Google je objavila da će novi YouTube Music servis biti dostupan od 22. svibnja. YouTube već ima servis istog imena ali će novi servis “pregaziti” stari i donijeti dva premium servisa – YouTube Music Premium i YouTube Premium.

YouTube Music (Premium)

Pogledajmo prvo YouTube Music. Novi servis za streaming glazbe će biti besplatan, ali ćete imati reklame i moći ćete streamati glazbu preko mobilne i desktop aplikacije. Tu ćete imati pristup na tisućama playlista, glazbenih imena, singlova, albuma i slično. Pogađate, ovaj servis će biti direktni konkurent Spotifyju, Deezeru i sličnim servisima i vrlo slično će i raditi.

Nova aplikacija će imati dinamičan početni ekran na kojem ćete dobiti listu preporučenih izvođača i pjesama temeljenih na vašim preferencama i glazbi koju slušate. Također, moći ćete, kao i kod svih sličnih servisa, sami pretraživati pjesme i izvođače. Čak ćete pjesme moći i tražiti preko lyricsa što je veliki plus, ako tražite pjesmu, a ne znate joj točan naziv.

Ako nemate problema s reklamama, bannerima i sličnim stvarima, sve će vam to biti besplatno. Sličnu stvar nude i Apple Music i Spotify.

Ako ste ipak malo više zagrizli za glazbu i želite “čisti” servis, tu je za vas YouTube Music Premium koji će koštati 9.99 dolara mjesečno, a nudi nekoliko dodatnih mogućnosti.
Kao što smo rekli, nećete imati reklame, ali ćete moći i glazbu slušati u pozadini, kao što ćete moći i skidati glazbu na svoj uređaj. To znači da nećete morati imati imati upaljenu aplikaciju na mobitelu, ali ćete svejedno moći slušati glazbu, te ćete ju moći skinuti za offline slušanje.

Ako vam ovo zvuči kao “Google Music”, to je zato što ovo i je Google Music. Oni koji sada plaćaju Google Play Music će dobiti besplatno YouTube Music Premium, te se ništa neće promijeniti. Nećete izgubiti svoje playliste, history slušanja i slično. Ali teško je očekivati da će Google održavati i nuditi dva identična servisa i vrlo vjerojatno će Google Music integrirati u YouTube Music vrlo brzo.

 

YouTube Premium

 

YouTube Premium

YouTube Music će pokriti “glazbenu” stranu YouTubea, no to je samo dio onoga što YouTube nudi. OD 2015.-te godine YouTube nudi opciju “YouTube Red” koja vam cjelokupno iskustvo korištenja YouTubea podiže na jednu veću razinu, te vam nudi stranicu bez reklama i ostalih “sitnica” koje smetaju korisnike. Do sada ste to također plaćali 10 dolara mjesečno. No, sada se to mijenja u servis “YouTube Premium”.

YouTube Premium će vam dati sve što će vam dati i YouTube Music Premium, ali i neke dodatne pogodnosti kao što su videi bez reklama, mogućnost pokretanja YouTube videa u pozadini, skidanje istih i drugo. Ta opcija će koštati 2 dodatna dolara, odnosno 11.99 dolara mjesečno za cijeli paket. Ako vas zanima samo glazba, onda ćete imati Music Premium, a ako želite cijeli paket, onda ćete uzeti YouTube Premium.

Možda se ove cifre čine velike, ali zapravo nisu. Apple Music također košta 10 dolara mjesečno, Spotify 8 dolara, Tidal 10-20 dolara … Možda će Google s ovime malo manje naših podataka prodavati oglašivačima jer će imati direktan priljev novca kojeg su do sada dobivali od oglašivača, a ne od korisnika. No, ostaje nam za vidjeti. U svakom slučaju, veselimo se ovom novitetu iz Googlea.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here