Google definitivno ima jako puno kvalitetnih proizvoda, no prva asocijacija na Google je gotovo uvijek njihova tražilica oko koje se kompanija “centrirala”.

Google ima preko 100+ web baziranih servisa koje mi – i milijuni drugih – rado koristimo na dnevnoj bazi. Mnogima čak i poslovi ovise isključivo o njihovim servisima, tako da o Googleovoj važnosti na IT sceni i općenito u svijetu ne treba uopće pričati. No, mi ćemo se u ovom tekstu ipak pozabaviti tražilicima koje su alternative njihovoj.

Googleova tražilica je postala de facto standard za Internet tražilice, no postoje razlozi zašto ljudi traže alternative. Googleov moto “Don’t be evil” je dosta zanimljiv jer njihova trailica ponekad zna biti “zla”. Postoje mnogi slučajevi gdje je dokazano da Google namiješta rezultate pretrage, da utječe na neutralnost weba (op.a. na negativan način), da prikuplja previše podataka o vama koje prodaje drugim kompanijama i tako dalje. Zato ako tražite neutralnu tražilicu koja će zaštititi vašu privatnost, čitajte dalje …

Bingbing


Iako od 100 pretraga na Internetu 64-65 idu preko Googlea, dobar dio istih ide i preko Binga. Točnije ide 20-ak posto pretraga. Iza ove tražilice stoji Microsoft, što vjerojatno znate i sami.

Bing će vam dati rezultate pretrage koje oni misle da su relevantni (malo drugačije od Googlea), no isto tako možete preko Binga dobiti rezultate koje biste dobili i sa Yahoo! tražilicom. Zašto je to tako, ne znamo, no znamo da Bing očito preferira takve rezultate pa ih je odlučio dostaviti svojim korisnicima direktno kroz Bing.

No, osim samih rezultata, treba spomenuti da vam Bing daje mogućnost da ga koristite i za računske operacije, pretraživanje sportskih rezultata, praćenje avionskih letova, kupovinu i traženje jeftinih proizvoda, prijevode tekstova, spell checking i još mnogo toga.

 

DuckDuckGoduckduckgo

 

DuckDuckGo je jedna od najbrže rastućih web tražilica koje postoje i to zahvaljujući svom naumu (i planu) da zaštite privatnost svojih korisnika. DuckDuckGo spaja podatke pretrage više tražilica u jedno i dostavalja ih vama, ali pri tome ne prati što je tko tražio niti sprema kakve podatke o vama kako bi vam prikazao “personalizirane rezultate pretrage” kao što to radi Google.

Google te podatke naravno veže sa vašim korisničkim računom (ako ste logirani), te vam svuda po webu izbacuje i personalizirane podatke. DuckDuckGo je efektivna zaštita protiv toga. On je u potpunosti opensource i njegov kod i način rada možete vidjeti na GitHubu.

Kako se financiraju i kako opstaju? Oni imaju jednu reklamu po stranici, odnosno pokazati će vam reklamu s desne strane kraj rezultata pretrage i to je to. Neće vas ta reklama ometati niti će vas “pratiti”. Ako niste voljni žrtvovati privatnost, preporučamo da sa Googlea pređete na DuckDuckGo. Čak ovu tražilicu i Firefox počinje stavljati u svoje web preglednike kao defaultnu.

 

Wolfram AlphaWolfram Alpha

Ako ste mislili da je Wolfram Alpha samo za “matematičke geekove”, prevarili ste se. Iako je primarni algoritam u pozadini napravljen za naprednije izračune i matematiku, Wolfram Alpha je prilično moćna tražilica.

Ona za svaki upit kreira svoje podatke, odnosno ne kešira i ne uzima stare podatke ili podatke sa drugih izvora “zdravo za gotovo“. Wolfram Alpha prikupi podatke sa sveučilišnih izvora i publifikacija, Crunchbasea, FAA i drugih izvora, te vam prikaže rezultate na osnovu prikupljenih podataka.

Ti podaci nisu samo tekstualni nego se prikazuju i kao niz grafova i slično. Probajte, nemate što izgubiti. Dapače – shvatiti ćete koliko su podaci preko Wolfram Alphe precizniji od drugih izvora i koliko dobrih i korisnih podataka možete naći preko ove tražilice.

 

YandexYandex

Yandex je ruska kompanija koja ima svoju tražilicu i druge servise na webu. Rekli bismo – “Ruski Google u malom”. Trenutačno preka Yandexa ide oko 150 milijuna upita dnevno što ga čini četvrtom najkorištenijom tražilicom na svijetu.

Zanimljivo je da je Yandex najkorištenija tražilica u Rusiji, a odmah iza nje je Google. Postoji globalna varijanta koja je lokalizirana na engleski jezik, ali rusi većinom koriste .ru verziju dotične tražilice.

Spomenuli smo da imaju razne web servise, pa ćemo nabrojati samo neke. Osim tražilice, izuzetno su korišteni Yandex Images, Videos, Mail, Maps, Metrica (nešto kao Google Analytics), Disk, Translate, Money, Market … Kao što vidite, radi se o kompaniji koja ima svoju infrastrukuru i plan kako da, barem u Rusiji i okolnim zemljama, se pozicinira kao igrač broj jedan. Da li će uspjeti ili ne, vidjeti ćemo, ali svakako kompanija koju vrijedi “pratiti”.

 

ixQuickixQuick

Osim DuckDuckGo-a, postoji još jedna tražilica koja se brine o privatnosti svojih korisnika, a zove se ixQuick. Riječ je o tražilici koja će vam dati rezultate gotovo jednake Googlovim, ali ništa o vama ne sprema. Nema cookieja, nema spremanja personaliziranih podataka, nema povezivanja upita sa IP adresom i sličnih stvari.

Nadalje, ixQuick vam dozvoljava pretragu slika i videa, a dnevno imaju preko 5.7 milijuna upita. Trenutačno je tražilica prevedena na 17 jezika, a ubućnosti možemo očekivati i hrvatski jezik. Zanimljivo je da je ixQuick i defaultna tražilica za Tor preglednik što vam dovoljno govori o tome koliko je sigurna ova tražilica.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here