Mozilla Firefox, trenutno treći po redu najkorišteniji web preglednik na svijetu s udiom oko 20%. Svojim otvorenim kodom privlači mnoge računalne znalce, a svojim dizajnom i jednostavnošću korisnike. Od samog početka 2006.g Mozilla se neprestano razvija pod palicom Mozilla Foundation-a i Mozilla Corporation-a. Čuvena “lisica” je poznata po čestim ažuriranjima kako bi se odvojila od bliskih konkurenata Google Chrome-a i Internet Exploler-a.

Razvoj Firefoxa

Razvoj Firefoxa je započeo eksperimentalnim programom pod nazivom Mozilla koji je razvijao paket internetskih aplikacija, ujedno i web preglednih. 23. rujna 2002.g na tržištu se pojavljuje Mozilla Phoenix, koji zbog spora oko naziva mijenja ime u Mozilla Firebird, a kasnije 9. veljače 2004.g i u ime koje danas koristimo, a to je Mozilla Firefox.

logos

Posljednja ažuriranja

Posljednja ažuriranja su omogućila čitanje PDF dokumenata bez potrebe da ih imamo na svom računalu, te mogućnost “privatnog” pregledavanja stranica u jednom ili više prozora. Osvježen je i redizajniran upravitelj datoteka koje se preuzimaju s web-a.

Opadanje Firefoxove popularnosti

Iako obnavljajući ga jako često Firefox bilježi pad popularnosti kako u svijetu, tako i u Europi, pa i u Hrvatskoj. Već dugo je na vrhu ljestvice najkorištenijih web preglednika u Hrvatskoj, ali u skoroj budućnosti ga tamo mnogi ne vide jer ima značajan pad popularnosti u odnosu na Google Chrome koji se sve više uzdiže. Svijet i Europa se polako udaljavaju od Firefoxa koji zauzima treće, odnosno drugo mjesto prema popularnosti kod korisnika.

Mobilna Firefox verzija

Mobilna Firefox verzija ima sličnu poziciju kao i ona računalna, osim što ima još nekoliko jakih konkurenata. Uz prvu verziju Mozilla Firefox-a stigla je i druga koja ima preko 1 000 000 preuzimanja na Android platformi, dok prva verzija ima preko 10 milijuna preuzimanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here